Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Φέρνουν νέο βαρύ Ασφαλιστικό - επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Εφ. Συν.» ο Κατρούγκαλος

Του Παναγιώτη Φραντζή
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος αφήνει παρακαταθήκη σχέδιο που επεξεργάζεται 12μελής Επιτροπή Σοφών με νέα σκληρά μέτρα κατά των συνταξιούχων.



Αίσθηση προκάλεσε το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το Ασφαλιστικό που δημοσιεύτηκε χθες και περιγράφει αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι μετά την πρωτοβουλία του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου να συστήσει δωδεκαμελή Επιτροπή Σοφών για το νέο Ασφαλιστικό.

Το ρεπορτάζ με τίτλο «Μία σύνταξη έως 600 ευρώ για όλους!» περιγράφει σχέδιο για μία ενοποιημένη σύνταξη (επικουρική και κύρια) που θα αφορά και αυτούς που πρόκειται να βγουν στη σύνταξη αλλά και τους σημερινούς συνταξιούχους, με το πιο ύπουλο σημείο της πρότασης να είναι αυτό της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που σημαίνει ότι θα παρακρατείται από κάθε καταβαλλόμενη σύνταξη ποσό που θα πηγαίνει για την υποστήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. 


Το ρεπορτάζ αναφέρεται με έμφαση στη δήλωση που είχε κάνει προ δεκαημέρου ο τότε υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης: «Μετά τον Οκτώβριο του 2015 τίποτε δεν θα θυμίζει το καθεστώς που διέπει την κοινωνική ασφάλιση μέχρι σήμερα» και περιγράφει τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε στην Επιτροπή για 4 Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Επιστημόνων) και ανώτατη σύνταξη που δεν θα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

«Δεν υπάρχει καμία πρόταση για σύνταξη 600 ευρώ» δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός ο οποίος κατήγγειλε το δημοσίευμα ως προβοκατόρικο, αλλά στην ουσία το επιβεβαίωσε. Γιατί πρώτον αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβλέπει την εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας του 2010 και 2012 με την οποία δρομολογούνται μειώσεις στις συντάξεις.

Δεύτερον, ο κ. Κατρούγκαλος, που έχασε πολύ γρήγορα τη ρητορική του ικανότητα, ομολόγησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ότι το ρεπορτάζ βασίζεται όντως σε προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή (!) Προσπάθησε βέβαια να απαλύνει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Στην ουσία ο κ. Κατρούγκαλος δεν αμφισβητεί το περιεχόμενο του ρεπορτάζ και τις πληροφορίες του δημοσιογράφου Τζ. Ρούσσου. Τελικά αμφισβητεί μόνο τον τίτλο του ρεπορτάζ, λέγοντας ότι κανένας υπουργός δεν θα εισηγούνταν ανώτατη σύνταξη 600 ευρώ.

«Πετύχαμε στη διαπραγμάτευση να δοθεί η δυνατότητα μιας νέας πρότασης μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού», δήλωσε ο πρώην υπουργός που έκανε λόγο για ένα Εθνικό Σχέδιο για ένα δικαιότερο ασφαλιστικό σύστημα. Η Επιτροπή που συνέστησε αναζητά μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις μειώσεις στις συντάξεις που έχουν δρομολογηθεί, ισχυρίζεται. Αν κρίνουμε ωστόσο και από προηγούμενες δηλώσεις του, η όλη συζήτηση αφορά «δικαιότερες μειώσεις» με κατεύθυνση την ενίσχυση των επιβαρύνσεων σε συντάξεις που ξεπερνούν τα 600 ευρώ.

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θορυβήθηκε από το δημοσίευμα της εφημερίδας η οποία είχε τουλάχιστον μια φιλική διάθεση απέναντι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με την εκπρόσωπο του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη να μιλά για οργανωμένο σχέδιο κύκλων «που ήθελαν να ρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν η Αριστερά στην Ελλάδα να αποτελέσει παρένθεση».

Αν τέτοιοι κύκλοι ήθελαν τη δημοσίευση του συγκεκριμένου σχεδίου, πρόκειται για ωμή επίδειξη ισχύος της αστικής τάξης: θα μας ψηφίσει ο λαός και θα ξέρει τι έρχεται μετά. Σε κάθε περίπτωση τώρα ψήφος σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στα λοιπά εξαρτήματα της κυρίαρχης γραμμής του ΝΑΙ σε ευρώ και Ε.Ε. (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Λεβέντης και Χρυσή Αυγή) είναι ψήφος για νέα βάρβαρα μέτρα! Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για αυτό.

Σιγά σιγά αποκαλύπτεται η μεγάλη εικόνα της κρίσης, που έφερε τα μνημόνια, και η συνέχειά της. Όσο οι νέοι μένουν άνεργοι ή μισοαπασχολούμενοι, όσο οι εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους, όσο αυξάνουν οι στρατιές των ανέργων, όσο οι μισθοί και οι εισφορές γκρεμίζονται, τα ταμεία και η κοινωνική ασφάλιση καταρρέουν. Μοιραία οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται την κρίση του συστήματος, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. και του ευρώ, θα υπογράφουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, περικοπές στα επιδόματα ή θα αναζητούν τα λεγόμενα ισοδύναμα, δηλαδή άλλες έμμεσες μειώσεις στο λαϊκό εισόδημα.

Υπάρχει λύση για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να ανακτήσουν τις απώλειές τους οι συνταξιούχοι! Να αλλάξει η σχέση κερδών-μισθών υπέρ των μισθών. Να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα και να ξηλωθούν όλες οι μορφές ευέλικτης και απλήρωτης εργασίας. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα σωθούν αν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας εις βάρος των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν είναι μία γραμμή πάλης μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη. Για τη Γαλλία όπου διαδηλώνουν για σύνταξη στα 60. Για τη Γερμανία. Για όλες τις χώρες. Εκεί όπου ένας δουλεύει για δύο, με εντατικό ρυθμό, για να εξοικονομείται κέρδος - κέρδος που δεν επενδύεται για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας - εκεί βρίσκεται η καρδιά της καπιταλιστικής κρίσης. Εκεί βρίσκεται και η λύση. Για να σωθεί η ζωή και ο κόσμος της εργασίας πρέπει να θυσιαστεί ο σάπιος κόσμος της εκμετάλλευσης.

Παναγιώτης Φραντζής

  Kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια: