Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Η Κρίση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων


Δημήτρης Αργυρός
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  «ΠΡΙΝ»  τις 30 Απρίλη 2016

Στις προηγούμενες εκλογές του Εργατικού κέντρου Ιωαννίνων η ΠΑΣΚΕ/ ΔΑΚΕ και το ΠΑΜΕ μοιράστηκαν από 6 έδρες με την ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ να εξασφαλίζει 1 έδρα. Το ΠΑΜΕ αρνήθηκε την πρόταση της ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ να εκλεγεί ένα προγραμματικό προεδρείο ΠΑΜΕ-ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, με όρο τον έλεγχο και την εκκαθάριση των σωματείων, απεναντίας έκανε προεδρείο με την ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ.
Αν είχε γίνει το προγραμματικό ταξικό προεδρείο ΠΑΜΕ- ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και προχωρούσε ο έλεγχος και η εκκαθάριση των σωματείων, θα είχε αποτραπεί σε μεγάλο βαθμό η εκφυλιστική κατάσταση που επικρατεί σήμερα, με μεταφερόμενους ψηφοφόρους ανά σωματείο, με νεολαίους πολιτικών οργανώσεων όπως της ΚΝΕ να μεταμφιέζονται σε εργαζόμενους, όπως συνέβη στις εκλογές του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Θα είχε επίσης αποτραπεί ο εκφυλισμός των εκλογών για τον εκπρόσωπο στο συνέδριο της ΓΣΕΕ με «κρυφές» διαδικασίες, δίχως να ενημερώνονται τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΙ ή το σύνολο των εκλεκτόρων. Θα υπήρχε μια δυνατή  λύση για τα οικονομικά των σωματείων και έτσι δεν θα εκβιάζονταν από την ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ.
Ωστόσο, η στάση του ΠΑΜΕ ήταν συνολικά απαράδεκτη όλο αυτό το διάστημα. Αντί να ελέγχει ως όφειλε τις διαδικασίες,  άφησε την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ να αλωνίζουν, με αποτέλεσμα να μην πάρει χαμπάρι την πολιτική «απατεωνιά» της εκλογής αντιπροσώπου  για το συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Αντιμετώπισε την «απάτη» που του έστησε ο πρόεδρος του ΕΚΙ με νομικό τρόπο, προσφεύγοντας στα δικαστήρια, μετατρέποντας την αστική δικαιοσύνη σε διαχειριστή των υποθέσεων των συνδικάτων, για να ακολουθήσει η ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ με τις εισφορές των σωματείων.
Σήκωσε χέρι στους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, επιχειρώντας να λύσει με την βία τις διαφορές. Έδωσε έτσι την ευκαιρία στον πρόεδρο του ΕΚΙ και στους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ να βγουν από πάνω, να παραιτηθούν, διαλύοντας έτσι το ΕΚΙ σε μια δύσκολη στιγμή και να απαιτήσουν να καταβληθούν οι συνδρομές των σωματείων και ειδικότερα των σωματείων του ΠΑΜΕ που είχαν χρόνια να πληρώσουν.
Το ΠΑΜΕ αρνιόταν να  πληρώσει τις εισφορές των συνδρομών των σωματείων πουλούσε, άρνηση που συνετρίβη όμως με την απόφαση του πρωτοδικείου, το οποίο τους υποχρέωσε να πληρώσουν τις εισφορές. Χρήματα που τα «δανείστηκαν», όπως δήλωσαν στην συνέλευση του ΕΚΙ.
Η γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απρίλη με ευθύνη των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ/ ΔΑΚΕ και ΠΑΜΕ αρνήθηκε να συζητήσει σοβαρά για το πώς προχωρούμε από δω και πέρα, για την οργάνωση των εργατικών αγώνων, για το πώς θα αποφύγουμε τον πλήρη εκφυλισμό που θα προκύψει από τις νέες εκλογές.
Αρνήθηκαν να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για να αποφύγουμε τις εκλογές, με την εκλογή νέου ΔΣ από τις άλλες δυνάμεις, που κατέβηκαν στις προηγούμενες εκλογές. Με τους αντιπροσώπους και της ΠΑΣΚΕ/ ΔΑΚΕ και του ΠΑΜΕ να μετατρέπονται σε χειροκροτητές και θεατές των παιχνιδιών των γραφειοκρατών.
Οι εκλογές που αποφάσισαν η  ΠΑΣΚΕ/ ΔΑΚΕ και ΠΑΜΕ δεν θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα, καθώς και μετα από αυτές με τον ίδιο- περίπου- συσχετισμό εκλεκτόρων/αντιπροσώπων, οι ίδιες δυνάμεις, έως και τα ίδια πρόσωπα που πιάστηκαν στα χέρια, θα ξαναβρεθούν στα έδρανα του ΔΣ.
Μακάρι να βγούμε ψεύτες, αλλά κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες  ο εκφυλισμός θα συνεχιστεί. Και πως μπορεί να συμβεί διαφορετικά όταν το κομματικό συμφέρον του ΚΚΕ μετατρέπεται απριόρι και αφηρημένα σε συμφέρον της εργατικής τάξης;
Δημήτρης Αργυρός

Στις 5/5/2016 γίνονται εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο ΕΚΙ με την ΤΑΞΙΚΉ ΕΝΟΤΗΤΑ να κατεβαίνει με 5 υποψήφιους

Δεν υπάρχουν σχόλια: