Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Οι «τυχαίες» δολοφονίες εργαζομένων στους Δήμους…



Γράφει: tetartopress.gr  

Με ανακοίνωσή του, ο Χριστόδουλος Ευθυμίου, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων Δήμου Αγίου Δημητρίου, καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας στους Δήμους που οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του:
Πρέπει να μάθουν όλοι αυτές τις δολοφονίες και τις αιτίες! Να σταματήσει επιτέλους η αδιαφορία. Να σταματήσει η ρατσιστική αδιαφορία του Κράτους, Αυτοδιοίκησης και όλων των υπευθύνων για αυτά τα εγκλήματα στους Δήμους.

Περιστατικά πάρα πολλά! 21 θανατηφόρα μέσα σε δύο χρόνια και 14 σοβαρά ατυχήματα!
Με αφορμή αυτούς τους θανάτους που αυξάνονταν με απίστευτη ταχύτητα, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε πουθενά μια ολοκληρωμένη καταγραφή, μια μελέτη. Ούτε καν πολλά από τα Σωματεία Εργαζομένων δεν ενημέρωναν την ομοσπονδία.  Σε πολλές περιπτώσεις οι διοικήσεις φαίνεται να προσπαθούν να εμπλέξουν εργαζόμενους και να αποποιηθούν ευθύνες τους. Τι και αν βγαίνουν με σθένος ορισμένοι σωστοί συνδικαλιστές και κάνουν καταγγελία ανακοίνωση στάση εργασίας κτλ… αλλά ως εκεί!
Τα ερωτήματα που γεννιούνται όμως είναι τα εξής:
Γιατί μέσα σε μόλις δύο χρόνια έχουμε 21 νεκρούς στους Δήμους;
Είναι μεμονωμένα περιστατικά; Είναι τυχαία;
Έτσι λοιπόν φτιάχνοντας και δημοσιοποιώντας την τραγική λίστα θανάτου με εργαζόμενους στους Δήμους τον Μάιο του 2016 το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου και μετέπειτα η ΠΟΕ – ΟΤΑ διαπίστωσα τρία πράγματα:
Πρώτο: δεν ήταν για τα ΜΜΕ είδηση, δεν έπαιζε έτσι όπως λένε στα κανάλια, σε ιστοσελίδες, σε ραδιοσταθμούς, εφημερίδες κτλ παρά μόνο σε ελάχιστες εξαιρέσεις και αυτές από προσωπικές σχέσεις και γνωστούς.
Δεύτερο: η λίστα μεγάλωνε συνεχώς αυξάνοντας τα θύματα. Τα εργατικά ατυχήματα έφθασαν να καταγράφονται σχεδόν ακόμα και ένα ανά εβδομάδα!
Τρίτο: Δεν κινητοποιήθηκαν οι μηχανισμοί ελέγχου ή έστω η δικαιοσύνη (ποια δικαιοσύνη;)
Αλλά ας έρθουμε λίγο στην άποψη πολλών Δημάρχων:
Φταίνε πράγματι οι εργαζόμενοι; Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να παρέχει όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας που ορίζει ο Νόμος και προσαρμόζει ο Τεχνικός Ασφαλείας.
Παρέχουν οι ΔΗΜΟΙ ΜΑΠ; και τι ΜΑΠ;
Οι ΔΗΜΟΙ πρέπει να έχουν Ιατρό εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας ΕΧΟΥΝ ;
Οι ΔΗΜΟΙ πρέπει να κάνουν υγειονομικές εξετάσεις και εμβολιασμούς στους εργαζόμενους. Κάνουν εμβόλια οι εργαζόμενοι;
Οι ΔΗΜΟΙ πρέπει να έχουν συντηρημένα και σε καλή λειτουργία μηχανήματα οχήματα εργαλεία. Σε τι κατάσταση είναι σήμερα όλα αυτά;
Οι ΔΗΜΟΙ πρέπει να εκπαιδεύουν τους εργαζόμενους. Υπάρχει εκπαίδευση στους εργαζόμενους;
Ακόμα και αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν νοιάζονται. Ποιος έχει την ευθύνη του ελέγχου τους;
Κακά τα ψέματα. Η περικοπή πόρων μαζί με την αδιαφορία έχει κάνει πολλούς Δημάρχους να γράφουν την Προστασία και την Ασφάλεια του εργαζομένου στα παλιότερα των υποδημάτων τους! Οι αιρετοί είναι ακριβοί στα πίτουρα (φιέστες, εκδηλώσεις, στολισμοί, διαφημίσεις, Ρόδες κτλ ) φθηνοί στις κότες (εργαζόμενους, υποδομές, εκπαίδευση, κτλ). Τι και αν οι εκθέσεις του ΣΕΠΕ δείχνουν πρωτιά στα εργατικά ατυχήματα στην αποκομιδή περισυλλογή επεξεργασία απορριμάτων και στις κατασκευές; Οι φωτογραφίες στελεχών του ΣΕΠΕ μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου είναι πανέμορφες άλλα αναποτελεσματικές!
Η υποστελέχωση και η έλλειψη ελέγχων είναι μερικές ακόμα από τις πιο σοβαρότερες αιτίες.
Γιατί όταν έχουν φύγει χιλιάδες εργαζόμενοι στη σύνταξη και δεν έχουν γίνει προσλήψεις πως θα μαζευτούν τα σκουπίδια, πως θα ανάψουν τα φώτα, πως θα καθαριστούν οι δρόμοι απ’ το χιόνι;
Διάβασα ότι στο Δήμο Θεσσαλονίκης πάγωσαν οι Αλατιέρες και κανένας δεν είπε ότι υπήρχαν 3 φτυάρια για 50 εργαζόμενους.
Το τραγικότερο είναι ότι τα θανατηφόρα ατυχήματα θεωρούνται πλέον ρουτίνα.
Έπαψε πλέον να σοκάρει η είδηση ότι πέθανε στη δουλειά συνάδελφος.
Μα πως στο διάολο γίνεται να αυξάνεται η Ανεργία και αντίστροφος ανάλογα να αυξάνονται οι Θάνατοι; Πως γίνεται να έχουμε σε Δημόσιες υπηρεσίες που θα έπρεπε να υπάρχει θεωρητικά περισσότερη εργασιακή ασφάλεια και ελέγχους, τόσοι πολλοί θάνατοι;
Τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν απίστευτα πράγματα στους Δήμους.
Εργαζόμενοι χωρίς ειδικότητες να μαζεύουν σκουπίδια (κηπουροί).
Να εργάζονται ακόμα και χωρίς ασφάλιση ή «εθελοντικά» (Μαύρα).
Να υπάρχουν σάπια ασυντήρητα Απορριμματοφόρα.
Να μην έχουν γάντια Γιλέκα μάσκες αδιάβροχα…
Να μην έχουν κάνει εμβόλια εξετάσεις…
Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος.
Υπάρχει μόνο εγκληματική αδιαφορία.
Αν το αίμα του εργάτη πατέρα 2 παιδιών που ακρωτηριάστηκε και στα 2 του πόδια στην Ηγουμενίτσα και επισκέφθηκα στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, ήταν ψήφοι όλοι θα έτρεχαν από πίσω. Αν η Εργάτρια μάνα 5 παιδιών που σκοτώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης ήταν κανένας κολλητός εργολάβος θα έτρεχαν να εξυπηρετήσουν. Αν ο Πατέρας που με πήρε τηλέφωνο κλαίγοντας μια μέρα στην ομοσπονδία, λέγοντας ότι έστειλαν το Παιδί του να πάρει μια σάπια σκάλα να ανεβεί στη κολόνα να αλλάξει τη λάμπα και σκοτώθηκε… Αν αυτός ο Πατέρας ήταν τραγουδιστής, ηθοποιός, ποδοσφαιριστής, θα τον είχαν στα κανάλια και θα ήθελαν να στελεχώσει τα ψηφοδέλτια τους.
Αν ήσασταν στη θέση τους; Αν ήμουνα εγώ; Αν ήσουν εσύ; Αν ήταν ο πατέρας σου ή ο αδερφός σου ή ο φίλος σου κάποιος από τους 21 δολοφονημένους;
Σε όλους τους συναδέλφους μου που έπεσαν θύματα. Σε όλους τους γονείς τους και τα παιδιά τους που υποφέρουν. Σε όλους τους συναδέλφους που νιώθουν στο πετσί τους όλα αυτά τα καθημερινά εγκλήματα. Μόνο αυτές οι λέξεις ταιριάζουν: Τιμωρία όλων όσων ευθύνονται. Να σταματήσουμε να θρηνούμε άλλα θύματα. Όχι άλλα δάκρυα. Εδώ και τώρα να τιμωρηθούν οι ένοχοι! Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει!
Πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων
  Δήμου Αγίου Δημητρίου
Ευθυμίου Χριστόδουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: