Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ταξικός χιονιάς πάγωσε φτωχούς και ανέργους


του Γιάννη Ελαφρού
Μνημονιακός χειμώνας κατά λαού και προσφύγων
Η φτώχεια μετατρέπεται σε ενεργειακή φτώχεια και θερμική ένδεια, στην αδυναμία δηλαδή της λαϊκής οικογένειας να καλύψει την ανάγκη σε ζέστη, που αποτελεί μία από τις πιο θεμελιώδεις ανάγκες και δικαιώματα του ανθρώπου. Πανάκριβο το πετρέλαιο θέρμανσης, ανέβηκε σχεδόν 20% σε σχέση με πέρυσι, καθώς το 3ο μνημόνιο ανέβασε
κι άλλο τη φορολόγησή του.

Οι «φίλοι του Έλληνα αστεγου»
Απανθρακωμένος βρέθηκε από τους πυροσβέστες τα ξημερώματα της Τρίτης ένας 85χρονος, μέσα στο διαμέρισμά του στους Αμπελόκηπους. Λίγο πριν κατάφερε και απεγκλωβίστηκε μία γυναίκα 67 ετών, η οποία διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Νεκρή βρέθηκε το βράδυ των Φώτων μια 78χρονη γυναίκα στην Κομοτηνή η οποία πέθανε από τις αναθυμιάσεις, από μαγκάλι που άναψε για να ζεσταθεί. Ήσυχα, αθόρυβα σχεδόν, σε μονοστηλάκια των εφημερίδων και χωρίς να συγκινούν τα παχύδερμα κυβέρνησης και αστικής αντιπολίτευσης, φεύγουν τα θύματα του μακρύ μνημονιακού χειμώνα.
Κι έρχεται το δράμα των φτωχών που ζουν στην Ελλάδα (ηλικιωμένων, ανέργων, αστέγων, μονογονεϊκών οικογενειών κλπ.) να συναντήσει την τραγωδία των προσφύγων και μεταναστών.
Οι δύο παππούδες που χάθηκαν, συναντούν τη γιαγιά και το εγγονάκι της, πρόσφυγες στην Μόρια που έσβησαν όταν η σκηνή τους πήρε φωτιά από το γκαζάκι που μαγείρευαν στα τέλη Νοέμβρη. Γιατί φτωχοί και πρόσφυγες, εργάτες –εργαζόμενοι– άνεργοι και μετανάστες είναι από την ίδια πλευρά, όλοι αυτοί δεν χωρούν στον κόσμο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, παρά μόνο σαν σύγχρονοι σκλάβοι.
Γι’ αυτό είναι διπλά και τριπλά γελοίες και επικίνδυνες οι φωνές που ανακάλυψαν τώρα τους «Έλληνες αστέγους» για να τους αντιπαραβάλλουν στους πρόσφυγες. Ο φασιστικός και ρατσιστικός λόγος αναμορφώνεται, μασκαρεύεται, γίνεται ακόμα και «φιλεργατικός» ή υπέρ των «δικών μας αστέγων», μόνο και μόνο για να σπείρει τη διχόνοια, το εθνικιστικό μίσος, τον εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους φτωχούς,που τελικά βολεύει μόνο τους ισχυρούς, το κεφάλαιο, που μένει στο απυρόβλητο. Όλοι αυτοί βέβαια, οι όψιμοι φίλοι του «Έλληνα αστέγου» δεν έδειξαν ποτέ κανένα ενδιαφέρον. Είναι το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα, η αντικαπιταλιστική Αριστερά που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της εξαθλίωσης, στην αξιοπρεπή και διαρκή κάλυψη των κοινωνικών αναγκών (και όχι με στρωματσάδα στους σταθμούς των …μετρό), στην υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας από τα αρπακτικά των τραπεζών και του κράτους.
Γιατί όπως τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωσή της, «οι πρόσφυγες, οι άστεγοι, οι φτωχοί και άνεργοι δεν είναι αριθμοί αλλά ανθρώπινες ζωές, δεν είναι “θύματα της κακοκαιρίας” αλλά της μνημονιακής και ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στο βωμό των πλεονασμάτων, του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης και της συμφωνίας με την ΕΕ και Τουρκία, τους θυσιάζει.
Η πάλη ενάντια στα μνημόνια και το ρατσισμό, είναι, στη κυριολεξία, ζήτημα ζωής ή θανάτου».

Ταξικό ήταν το κύμα της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα το προηγούμενο δεκαήμερο. Μα θα πείτε, οι θερμοκρασίες και τα καιρικά φαινόμενα είναι για όλους ίδια… Δεν ζούμε όμως όλοι στα ίδια σπίτια, ούτε μετακινούμαστε με τα ίδια οχήματα, ούτε κάνουμε τις ίδιες δουλειές. Για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους ανέργους και τους χαμηλόμισθους, για όσους δεν έχουν να βάλουν πετρέλαιο και μένουν σε πολυκατοικίες παγοκολόνες, για τους συνταξιούχους με τις κομμένες συντάξεις που ξεπάγιαζαν δίπλα σε ξυλόσομπες, για τα παιδάκια που κοιμήθηκαν με τα μπουφάν τους, για τους μεροκαματιάρηδες της πόλης και του χωριού, για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών (ορεινών ή νησιωτικών), για τους κτηνοτρόφους και βεβαίως για όσους κατοικούν σε διαλυμένα σπίτια και πολύ περισσότερο για τους αστέγους, ντόπιους ή μετανάστες, αυτό το κύμα κακοκαιρίας λειτούργησε ως μαστίγωμα. Σα να σε δέρνουν με όλη τη δύναμη της κοινωνικής ανισότητας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, που έχουν ενισχύσει σε δραματικό βαθμό τα ευρωμνημόνια και η συνολική επιδρομή κεφαλαίου, «θεσμών» και κυβερνήσεων.
Η φτώχεια μετατρέπεται σε ενεργειακή φτώχεια και θερμική ένδεια, στην αδυναμία δηλαδή της λαϊκής οικογένειας να καλύψει την ανάγκη σε ζέστη, που αποτελεί μία από τις πιο θεμελιώδεις ανάγκες και δικαιώματα του ανθρώπου.
Η κατάσταση είναι δραματική, καθώς οι φτωχοί, που έχουν πολύ λιγότερα χρήματα να διαθέσουν για θέρμανση, κατοικούν σε σπίτια με ανεπαρκή μόνωση, που χρειάζονται περισσότερες δαπάνες για ζέστη. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το αναγκαίο κόστος θέρμανσης είναι 127% μεγαλύτερο στα χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με τα υψηλότερα. Για παράδειγμα, μόνο το 8% των φτωχών κατοικεί σε σπίτια με διπλά τζάμια, έναντι 64% στα υψηλότερα εισοδήματα.
Το φθινόπωρο του 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, για να μην ξεχνιόμαστε) τετραπλασίασε τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα η τιμή αγοράς του να απογειωθεί στο 1,32 ευρώ το λίτρο, έναντι 0,9 ευρώ το 2011 και 0,3 ευρώ το 2002! Σήμερα, η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 6/1/2017) είναι 0,991 ευρώ το λίτρο, πράγμα που σημαίνει πως σε μια σειρά περιοχές που είναι πιο αναγκαίο είναι κι αρκετά πιο ακριβό. Πέρυσι η μέση τιμή ήταν 0,834 ευρώ/λίτρο (η μεγάλη πτώση σε σχέση με το 2012 οφείλεται κυρίως στη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου). Φέτος αυξήθηκε σχεδόν 20%, γιατί μεγάλωσε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου (που ψήφισαν μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ (από 23% σε 24%), αλλά και γιατί οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν και μαζί με αυτές (ως συνήθως) πολλαπλάσια ανεβαίνει η κερδοσκοπία διυλιστηρίων και εταιρειών διάθεσης.
Οι συνέπειες όμως του 3ου ευρωμνημονίου εκφράζονται και στο επίδομα θέρμανσης (επίδομα …ψύξης, κανονικά), που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά, ως περιορισμένο αντιστάθμισμα της εγκληματικής αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Το 3ο μνημόνιο επέβαλε την περικοπή των κρατικών δαπανών για επίδομα θέρμανσης κατά 50%! Με αξεπέραστη κυνικότητα θυμίζει τη μνημονιακή δέσμευση κυβερνητική ανακοίνωση που απαντά στην κριτική της ΝΔ για το χαμηλό επίδομα θέρμανσης. Θαυμάστε: «Η μείωση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στο ήμισυ προβλέφθηκε στο Νόμο 4336/2015, ο οποίος ψηφίστηκε από 222 βουλευτές της Ελληνικής Βουλής, μεταξύ αυτών και της Ν.Δ. Εξυπακούεται ότι η αναγκαστικά ψηφισθείσα μείωση του ποσού οδήγησε σε ανάλογη μείωση του αριθμού των δικαιούχων». Δηλαδή, μεταξύ κατεργαρέων… Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Εξάλλου, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης αλλά αναγκαιότητα, στο πλαίσιο της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων». Μάλιστα, «εμείς δεν φταίμε», τεχνοκρατικό είναι το ζήτημα, κάποιοι απρόσωποι δημοσιονομικοί στόχοι, που εξοντώνουν ανθρώπους… Για να πληρωθεί το χρέος στους νταβατζήδες της ΕΕ και του ΔΝΤ, για να επιχορηγείται το κεφάλαιο, οι τράπεζες…
Αλλά ακόμα και για το κουτσουρεμένο επίδομα θέρμανσης, οι αετονύχηδες του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν διάταξη που λέει πως όποιος δικαιούχος καταθέσει αίτηση μέχρι τέλη Δεκέμβρη θα πάρει το ποσό μέχρι τέλη Γενάρη. Όποιος όμως καταθέσει εντός του 2017, έστω και τις πρώτες μέρες του Γενάρη, θα πάρει το επίδομα έως …30 Ιουνίου 2017!
Το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να τουρτουρίζει μέσα στα σπίτια, να ανάβει κλιματιστικά ή άλλα ηλεκτρικά συστήματα (που είναι πανάκριβα για θέρμανση) και να καίει κάθε λογής υλικό σε σόμπες, τζάκια, ακόμα και σε μαγκάλια, δηλητηριάζοντας την ατμόσφαιρα. Τόσο της πόλης, όσο και πολύ περισσότερο του σπιτιού του. Πρόσφατη έρευνα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπολόγισε πως λόγω καύσης βιομάζας για θέρμανση, προκαλούνται τα τελευταία χρόνια περίπου 200 επιπλέον θάνατοι το έτος στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: