Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Λάρισα: Μη ζ’γών’ς σ’μά, λέει πρόεδρος γονέων σε προσφυγόπουλα

Mετά την πρόσφατη εισβολή χρυσαυγιτών στο Δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, όπου ξυλοκοπήθηκαν δάσκαλοι και γονείς παρουσία ανήλικων μαθητών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 26ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας εμφανίζεται να μετέρχεται ακραίες πρακτικές και να «δυναμιτίζει το κλίμα», σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η διευθύντρια του σχολείου, λίγες μόλις ημέρες πριν ξεκινήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονεί το υπουργείο Παιδείας για τα προσφυγάκια.

Η διευθύντρια του 26ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας, Κατερίνα Σταγιάννη, με πρόσφατη επιστολή της προς τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, καταγγέλλει τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Σ.Χ., για την ξενοφοβική του στάση, αλλά και για το γεγονός ότι «επιχειρεί να δυναμιτίσει το θετικό κλίμα που υπάρχει στο σχολείο μας, μη γνωρίζοντας την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια με τη συνεργασία δασκάλων, μαθητών και γονέων του σχολείου, αφού απείχε έως τώρα και σύμφωνα με την τελευταία δήλωσή του ανέλαβε κυρίως για να αποτρέψει την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο σχολείο μας».
Η διευθύντρια του σχολείου ψέγει την έγγραφη άρνηση του προέδρου του Συλλόγου Γονέων να συμμετάσχει στη σύσκεψη που συγκάλεσε η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας για το ζήτημα της ένταξης των μικρών προσφύγων σε σχολεία της περιοχής και απαντά στη δημόσια κατηγορία που εξαπέλυσε εναντίον της ότι δεν μετέφερε τις θέσεις του συλλόγου γονέων:
«Είμαι εκπρόσωπος του συλλόγου των 30 δασκάλων του σχολείου μου, την ομόφωνη θέση των οποίων μετέφερα για θερμή υποδοχή και εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο σχολείο μας. Ηταν δική του δουλειά να μεταφέρει την όποια θέση του συλλόγου γονέων στη σύσκεψη, την οποία, αν και ανέλαβε, δεν έκανε. Προφανώς διευκολύνεται να επικοινωνεί εγγράφως και απρόσωπα κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων και μέσων ενημέρωσης».

«Δεν τηρεί τη νόμιμη διαδικασία»

Στην ανακοίνωση/καταγγελία της η κ. Σταγιάννη τονίζει ότι ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων όχι μόνο δεν τηρεί τη νόμιμη διαδικασία λειτουργίας και επικοινωνίας, εκδίδοντας ανακοινώσεις χωρίς πρότερη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά ανήρτησε και βίντεο ρατσιστικού περιεχομένου στη σελίδα του Συλλόγου Γονέων του 26ου Δ.Σ. Λάρισας που δημιούργησε ο ίδιος στο φέισμπουκ.
«Το βίντεο δείχνει προσφυγόπουλα που σε πρώτη φάση τα υποδέχονται σε κάποια χώρα και μετά τα ίδια αυτά παιδιά παρουσιάζονται να προβαίνουν σε βίαιες πράξεις, προειδοποιώντας ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και εδώ. Το περιεχόμενο είναι ρατσιστικό και δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με την εκπαίδευση. Πλέον έχει κατέβει από τη σελίδα, ωστόσο το έχουμε φωτογραφήσει σε περίπτωση που χρειαστεί», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Σταγιάννη.
Η ίδια υπογραμμίζει ότι «είναι άδικο να αμαυρωθεί η εικόνα του σχολείου λόγω μιας μικρής μειοψηφίας, τη στιγμή που οι περισσότεροι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν θετική στάση ως προς τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στο σχολείο. Ολα αυτά τα χρόνια έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά για την αποδοχή της διαφορετικότητας, δουλειά της οποίας οι καρποί φαίνονται τώρα. Μόνο να δείτε με τι ανυπομονησία περιμένουν οι μαθητές μας να έρθουν τα προσφυγάκια στο σχολείο», μας λέει η διευθύντρια του 26ου Δ.Σ. Λάρισας, που στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να υποδεχθεί περίπου 40 προσφυγόπουλα από τη δομή του Κουτσόχερου.
Την ίδια στιγμή, στη σελίδα του συλλόγου γονέων αναρτήθηκε ανυπόγραφη ανακοίνωση, η οποία συγκέντρωσε πλήθος επικριτικών σχολίων.
Ανάρτηση facebook
Η ανακοίνωση αποτελεί συνονθύλευμα χαρακτηρισμών και αιχμών κατά της διευθύντριας του σχολείου αλλά και των εκπαιδευτικών εν γένει, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Ελπίζουμε ότι κάποτε θα υπάρξει και ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης του έργου των δασκάλων μας, ώστε να ελευθερωθούν οι ίδιοι από τα εκάστοτε στεγανά του υπάρχοντος συστήματος, αλλά και να μάθουμε και εμείς οι γονείς ποιοι δάσκαλοι μορφώνουν τα παιδιά μας».
Πάντως, στην προσωπική σελίδα που διατηρεί στο φέισμπουκ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Δ.Σ. Λάρισας, μπορέσαμε να δούμε αναρτήσεις με -το λιγότερο- προβληματική φρασεολογία, καθώς και βίντεο με σχόλια όπως:
«Ο άλλος ζητάει τα ανθρώπινα δικαιώματά του που είναι ανύπαρκτα στην πατρίδα του και θέλει σπίτι από αυτά που κατασχέθηκαν από τους δανειολήπτες και που τους “δασκάλεψαν” ψευδώς οι γνωστοί πράκτορες ότι έχουν δικαίωμα να τα πάρουν».
«Εμείς σαν Ελληνες τι κάνουμε???? Γιατί υποδουλώνουμε τον εαυτό μας στην ίδια μας την Πατρίδα??? Δείτε προσεκτικά και φρίξτε!!!!» και «ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ!».
Λίγη ώρα αργότερα, ο Σ.Χ. «κλείδωσε» το προφίλ του και οι αναρτήσεις του δεν ήταν πλέον ορατές.

O σύλλογος «Κωνσταντίνος Κούμας»

Να σημειωθεί ότι ανακοινώσεις υπέρ της ένταξης των παιδιών προσφύγων στα σχολεία και καταδίκης των ρατσιστικών φαινομένων έχουν εκδώσει πολλοί κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς, σύλλογοι γονέων, καθώς και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», που στέκεται στο πλευρό της διευθύντριας, με τον πρόεδρό του, Δημήτρη Παπαποστόλου, να δηλώνει στην «Εφ.Συν.»:
«Από την πρώτη στιγμή είμαστε υπέρ της φοίτησης προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει αυτόν που επιθυμεί να μετάσχει της ελληνικής παιδείας. Οι ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας».
◼ Αργά χθες το βράδυ, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 26ου Δημοτικού, Ιωάννα Γκονέλα «άδειασε» τον πρόεδρο του Συλλόγου, αναφέροντας τα εξής:
«Δεν τηρούνται οι διαδικασίες λειτουργίας του συλλόγου σχετικά με τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Ως εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 26ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι ουδέποτε κλήθηκα σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, παρά μόνο για να οριστούν τα όργανά του».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: