Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Οι ΑΠΕ είναι μια απάτη !


Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ρεκόρ κατανάλωσης αερίου, με την αιχμή να φτάνει τις 279 χιλ.MWh όταν η προηγούμενη αιχμή ήταν στις 220 χιλ. MWh.
Αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια είχαμε εκτίναξη της αιχμής πάνω από τα 9000MW, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 9400MW, κάτι που έχει να συμβεί αρκετά χρόνια.

Η κατάσταση επιτείνεται από το γεγονός ότι το σύστημα φυσικού αερίου και εκείνο του ηλεκτρισμού έχουν φτάσει στα όριά τους.
Στο μεν αέριο δεν υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των παραδόσεων, λόγω των συνθηκών που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη και την Τουρκία.
Έχουμε "πιάσει" τα τεχνικά μέγιστα του συστήματος, αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο αέριο για να εισαχθεί.


Στο δε ηλεκτρικό σύστημα βρίσκονται εκτός λειτουργίας 4 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα δύο μονάδες του Αγίου Δημητρίου βρίσκονται σε προγραμματισμένες εργασίες για την αποθείωση, μία μονάδα της Καρδιάς τέθηκε εκτός την Κυριακή, ενώ μία ακόμη μονάδα του Αμύνταιου βγήκε χθες νοκ άουτ.
Επίσης λόγω των χαμηλών τιμών στην Ελλάδα και των υψηλών στη Βουλγαρία δεν μπορούν να γίνουν εισαγωγές, ενώ και οι ΑΠΕ είχαν - και προβλέπεται να έχουν - μειωμένη παραγωγή.
Τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται σε μηδενική παραγωγή, ενώ τα αιολικά σε πολύ μικρή.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

Να λειτουργήσουν τρεις μονάδες αερίου περίπου 1000MW (Κομοτηνή, Λαύριο και Ήρων) με πετρέλαιο
Να επιδιωχθεί να γίνουν εισαγωγές ενέργειας έκτακτης ανάγκης από τα βόρεια σύνορα
Να περιοριστεί η κατανάλωση φυσικού αερίου από βιομηχανίες

Με αυτά τα δεδομένα το κύριο βάρος για να κρατήσει το σύστημα πέφτει στα υδροηλεκτρικά τα οποία πιθανόν στην πράξη να ξεπεράσουν ακόμη και τις 35 χιλ MWh.
Και βέβαια προϋπόθεση για να μην περάσουμε στο επόμενο στάδιο συναγερμού είναι να μην υπάρξει άλλη αδυναμία σε λιγνιτική μονάδα.
Πρακτικά υπάρχει το ενδεχόμενο να αναβαθμιστεί ο συναγερμός σε επίπεδο και να χρειαστεί να γίνουν περικοπές από το δίκτυο.

Ηθικόν δίδαγμα : οι ΑΠΕ είναι μια απάτη !

Άτακτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: