Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Κίνα: γυναίκες υπάλληλοι υποχρεώνονται σε προσομοίωση στοματικού σεξ σε στελέχη εταιρείας!



Σοκ προκαλεί ένα βίντεο που τραβήχτηκε στην Κίνα, σε συνέδριο(!) της εταιρείας Tencent, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες νέων τεχνολογιών της χώρας, στο οποίο γυναίκες υπάλληλοι συμμετέχουν σε ένα «παιχνίδι» προσομοίωσης στοματικού σεξ σε υψηλόβαθμα στελέχη!

 
Δυο γυναίκες στα γόνατα προσπαθούν να ανοίξουν με το στόμα τους τα μπουκάλια που έχουν ανάμεσα στα πόδια τους δύο άνδρες, στελέχη της εταιρείας Tencent, ενός από τους κολοσσούς τεχνολογιών του διαδικτύου στην Κίνα. Από κάτω υπάρχει και κοινό που ενθαρρύνει τις δυο κοπέλες να συνεχίσουν…
Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σχετικό βίντεο, η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας το περιστατικό. Κατά την άποψή της δεν οφείλεται σε τίποτα άλλο παρά μόνο σε «ελλιπή επίβλεψη της συμπεριφοράς των υπαλλήλων της», όπως δήλωσε. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έχουν ήδη τιμωρηθεί και υποσχεθεί πως κάτι ανάλογο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί.
Το πόσο βέβαια «ελλιπής επίβλεψη» υπήρξε δεδομένου ότι όλα συνέβησαν στα πλαίσια του προγράμματος του συνεδρίου είναι τουλάχιστον αστείο. Το ίδιο και η τιμωρία των υπαλλήλων, που παραμένει ασαφής. Όλα δείχνουν πως ό,τι συνέβη ήταν οργανωμένο από την εταιρεία και δεν έτυχε απλώς να συμβεί από πρωτοβουλία κάποιων στελεχών και υπαλλήλων και μετά τις αντιδράσεις έτρεξαν να το μαζέψουν και να αποποιηθούν των ευθυνών τους.
Φυσικά το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Θυμίζουμε πως λίγο καιρό πριν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο η Κινέζα αθλήτρια Fu Yuanhui σε ερώτηση δημοσιογράφου αν πονάει το στομάχι της, απάντησε ανοιχτά ότι την προηγούμενη ημέρα της είχε έρθει περίοδος. Η δήλωση της αυτή άνοιξε ολόκληρη συζήτηση(!) γύρω από αυτό το θέμα-ταμπού, αναδεικνύοντας την τεράστια άγνοια που υπάρχει στην Κίνα σε σχέση με τα είδη γυναικείας υγιεινής. Ενδεικτικά, χρήστες/τριες του Twitter αναρωτιόντουσαν «πώς γίνεται να μην βάφτηκε η πισίνα κόκκινη».
Αυτού του είδους τα περιστατικά αποκαλύπτουν τη γενική κατάσταση που επικρατεί γύρω από θέματα σεξισμού και ισότητας. Στην Κίνα, όπως και σε άλλες ασιατικές χώρες είναι βαρύ φορτίο το να γεννηθείς γυναίκα. Οι απαγωγές γυναικών για σωματεμπορία είναι σύνηθες φαινόμενο, τα θηλυκά μωρά δεν είναι επιθυμητά, τα ποσοστά των αναλφάβητων γυναικών είναι υψηλά. Και σε κάποιες επαρχίες υπάρχουν ακόμα γυναίκες με παραμορφωμένα πόδια λόγω του παλαιού εθίμου που τις ανάγκαζε να τα έχουν δεμένα από τη βρεφική τους ηλικία, για να παραμείνουν μικρά και «χαριτωμένα». Το δέσιμο είχε σκοπό να προσελκύσει μνηστήρες αλλά και να αναδείξει το κοινωνικό στάτους κάθε οικογένειας.
Φυσικά το γεγονός ότι το περιστατικό δεν συνέβη σε μια «τυχαία» επιχείρηση, αλλά σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείας της Κίνας που ασχολείται με τη σύγχρονη τεχνολογία, έχει ιδιαίτερη σημασία! Γιατί δείχνει πως ο ωμός, κυνικός, εξευτελιστικός, εξοργιστικός, σεξισμός διαπερνά τον καπιταλισμό ακόμα και στις πιο σύγχρονες/μοντέρνες μορφές του.
Οι γυναίκες υπάλληλοι τέτοιων εταιρειών καλούνται να κάνουν οτιδήποτε, όσο εξευτελιστικό και αν είναι αυτό, προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους. Μπροστά στο φόβο της ανεργίας, οι εργαζόμενοι γίνονται ότι τα αφεντικά και τα μεγάλα στελέχη τους ζητούν.
Όσο συνεχίζουν να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά ντροπής ανά τον κόσμο, ο αγώνας για την ισότητα έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του. 
Της Νατάσσας Αργυράκη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: