Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Το «σακάκι» του λιγνίτη!


Συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές της ΔΕΗ όλες αυτές τις ημέρες που η κακοκαιρία έπληξε τη χώρα, έβγαλαν ανακοινώσεις και έδωσαν συνεντεύξεις επαινώντας τον λιγνίτη, ο οποίος κράτησε όρθια τη χώρα από το blackout, εξασφαλίζοντας την ηλεκτρική επάρκεια της. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ θυμήθηκαν έντονα αυτές τις ημέρες την ανάγκη προστασίας του εθνικού μας καυσίμου, του λιγνίτη και τόνισαν στις τοποθετήσεις τους ότι η χώρα δεν μπορεί να εξαρτάται ενεργειακά από τα φουρφούρια των ανεμογεννητριών, από τα καθρεφτάκια των φωτοβολταϊκών και από τα εισαγόμενα αέρια των οποίων η στρόφιγγα μπορεί να κλείσει από τον προμηθευτή ή απ’ όποιον άλλον «καλοθελητή» του οποίου το έδαφος διασχίζει ο αγωγός αερίου!

Κάνουν λάθος οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΔΕΗ και οι συνδικαλιστές της για τα όσα λένε και γράφουνε σχετικά με τον λιγνίτη; Όχι βέβαια. Ο λιγνίτης είναι στρατηγικής σημασίας εγχώριο προϊόν το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να μην παραγκωνιστεί προς όφελος πηγών ενέργειας οι οποίες όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, αλλά την αφήνουν και έρμαιο στις διαθέσεις των μονοπωλιακών ομίλων που εμπορεύονται τα εισαγόμενα καύσιμα. Αλλού βρίσκεται το πρόβλημα με την πλειονότητα των συνδικαλιστών της ΔΕΗ και κυρίως με αυτούς που κατοικούν στον νομό Κοζάνης, στο ενεργειακό κέντρο της χώρας! Πότε λένε αλήθεια; Όταν σαν συνδικαλιστές προκρίνουν τον λιγνίτη ή όταν σαν πολιτικοί παράγοντες προκρίνουν τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας;! Λένε αλήθεια όταν φορούν το «σακάκι» του λιγνίτη ή όταν φορούν το «σακάκι» των φωτοβολταϊκών, των ανεμογεννητριών και των άλλων μορφών ενέργειας;! Είναι δυνατόν ενώ υπερασπίζονται, υποτίθεται, συνδικαλιστικά τον λιγνίτη να στηρίζουν κόμματα και πολιτικές που προσπαθούν να εξαφανίσουν τον λιγνίτη από τον ενεργειακό χάρτη της χώρας;! Και μη μας πούνε ότι παλεύουν μέσα από τα κόμματα, που έχουν καταδικάσει σε εξαφάνιση τον λιγνίτη, να ανατρέψουν την κατάσταση, γιατί τότε θα πρέπει να αναφερθούν στην ουσία και η ουσία είναι ότι ο παραγκωνισμός του λιγνίτη ως ενεργειακής πηγής οφείλεται στην ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την επιλογή μορφών ενέργειας με βασικό κριτήριο το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών!
Ο λιγνίτης δεν είναι «σακάκι» για να το αλλάζουμε ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Ο λιγνίτης δεν είναι «σακάκι» για να φοριέται στις κακοκαιρίες και να «ξεφοριέται» στις καλοκαιρίες. Ο λιγνίτης είναι στρατηγικής σημασίας καύσιμο, απαραίτητο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και για την επιβίωση του νομού Κοζάνης και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας.
Υπάρχουν βέβαια και οι συνδικαλιστές των ταξικών σωματείων, που αυτήν την στιγμή είναι μειονότητα, οι οποίοι με συνέπεια αντιμάχονται την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, οι οποίοι δεν αλλάζουν την άποψή τους για τον λιγνίτη ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται και οι οποίοι παραμένουν σταθεροί στη θέση τους να διατηρηθεί ο λιγνίτης ως η βασικότερη ενεργειακή πηγή και μάλιστα ζητούν να αυξηθεί άμεσα η εγχώρια λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή. Γιατί ο λιγνίτης δεν είναι «σακάκι» για να μπαινοβγαίνει ανάλογα με τις περιστάσεις!
Κόλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: