Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Αφιέρωμα στη συγγραφέα-αγωνίστρια της Αντίστασης Μαρία Σιδέρη



Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση // 
Από: Ατέχνως — τέχνη είναι οι αγώνες του λαού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18/12/16 από την Ομάδα Γυναικών Αγίων Θεοδώρων, μέλος της ΟΓΕ, εκδήλωση –αφιέρωμα στη ζωή και το έργο  της  αγωνίστριας συγγραφέα  ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΜΣΕΡΗ-ΣΙΔΕΡΗ.

Τα βιβλία της «τα δεκατέσσερα χρόνια» και  «Χρόνια οδύνης» παρουσίασαν η ποιήτρια-συγγραφέας, πρόεδρος της Επιτροπής αξιολόγησης νέων μελών της ΕΕΛ   κ. ΣΟΦΙΑ ΜΠΑΡΔΑΝΗ – ΣΗΜΑΝΤΗΡκαι η υποφαινόμενη. Ειδικά, για το βιβλίο της συγγραφέα που  επανεκδόθηκε  πρόσφατα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:
sideri1«Τα «δεκατέσερα χρόνια», την επανέκδοση των οποίων σήμερα παρουσιάζουμε, είναι ένα έργο βιογραφικό που προβάλλει  κινηματογραφικά τη ζωή της Μαρίας Σιδέρη, από τη σύλληψη μέχρι και την απελευθέρωσή της. Είναι ένα έργο συγκλονιστικό μέσα στην απλότητα της, αναμφισβήτητα,  λογοτεχνικής πένας και την λιτότητα της αφηγηματικής ικανότητας της συγγραφέα. Η ειλικρινής και αφτιασίδωτη μαρτυρία της πηγάζοντας, λες, από τα φύλλα της καρδιάς της, χαράζει αιμάσουσες λωρίδες στη λογική και το συναίσθημα του καλοπροαίρετου και πιθανόν ανυποψίαστου αναγνώστη…»
«Το βιβλίο περιλαμβάνει τρία κεφάλαια, τετράδια, όπως η ίδια η Μαρία τα αποκαλεί. Τα τρία αυτά «τετράδια» διαχωρίζονται μεταξύ τους με τρία πολύ επιτυχημένα και χαρακτηριστικά σκίτσα από τη ζωή στις φυλακές, που μαζί με εκείνο του εξωφύλλου, φιλοτεχνήθηκαν από τη συγγραφέα.
        Το πρώτο τιτλοφορείται «Κοζάνη» και περιλαμβάνει τη μαρτυρία των… μαρτυρίων της συγγραφέα στη γενέθλια γη της, στα πατρώα της εδάφη.
Το δεύτερο τιτλοφορείται «Αβέρωφ» και περιγράφει τη ζωή της Μαρίας, συνυφασμένη με εκείνη των πολλών συγκρατούμενων γυναικών, των καταδικασμένων σε θάνατο ή σε ισόβια, που δεν ήξεραν τι τους ξημερώνει, από τη στιγμή που μεταφέρθηκαν στις φυλακές «Αβέρωφ» στην Αθήνα και που παρά την πίκρα και τα βάσανά τους, δεν το έβαλαν στιγμή κάτω, δεν υποκύψανε, δεν Δήλωσαν υποταγή ή μετάνοια, παρέμειναν πιστές στο όραμα ενός κόσμου χωρίς αδικία κι εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο κι έφευγαν για το εκτελεστικό απόσπασμα, μ’ ένα «γεια σας γυναίκες» τόσο φυσικό και τόσο θαρραλέο που δεν άφηνε περιθώρια στο λυγμό ή το δάκρυ.
      Το τρίτο που τιτλοφορείται «Αποφυλάκιση» εμπεριέχει την επιστροφή στη ζωή και τη βιοπάλη. Την ανεργία και το κοινωνικό στίγμα που ακολουθούσε σαν «ρετσινιά» τους αποφυλακισμένους αγωνιστές. Το πείσμα τους και ο αγώνας για επανένταξη σε μια άδικη κοινωνία που τους είχε καταδικάσει αθρόα και τους είχε περιθωριοποιήσει  σκληρά και απάνθρωπα.
     Εμπεριέχει όμως και   την κάθαρση, τη λύτρωση και την ελπίδα. Η γνωριμία  με τον συναγωνιστή της και μετέπειτα σύζυγό της, ποιητή Γιώργο Σιδέρη, αποτελεί το αίσιο φινάλε του έργου, που τέρπει ευχάριστα και συνάμα προκαλεί συγκίνηση,  μέχρι δακρύων».
sideri2
Αποσπάσματα από τα βιβλία της συγγραφέα διάβασαν η  ΤΑΣΑ ΚΑΡΒΕΛΗ- ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ο ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ. Τον όλο συντονισμό έφερε σε πέρας με άψογο τρόπο  η ΛΕΝΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ,  από το σύνολο «Γόρδιος Δεσμός», «έντυσε»  μουσικά την εκδήλωση, με το τραγούδι και την κιθάρα του.
Μεγάλη συγκίνηση, τέλος ,  προκάλεσε στο κοινό η σεμνή και απλή στάση και τοποθέτηση της σπουδαίας αυτής αγωνίστριας και συγγραφέα, στο ευχαριστήριο κλείσιμο της τιμητικής, για το πρόσωπό της, εκδήλωσης.
Προσωπικότητα και άνθρωπος, άξιο παράδειγμα προς μίμηση!
***
ΣΥΝΤΟΜΟ ΕΡΓΟ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ  ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΜΣΕΡΗ-ΣΙΔΕΡΗ
sideri3Γεννήθηκε στην Κοζάνη. Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και είχε ενεργό συμμετοχή σ’ όλες τις δραστηριότητές της. Συνελήφθη δύο φορές για τη δράση της, την πρώτη στις 5 Δεκεμβρίου 1946 και τη δεύτερη στις 7 Ιουλίου 1947, οπότε και καταδικάστηκε πέντε φορές σε θάνατο. Έμεινε δεκατέσσερα χρόνια στη φυλακή, περιμένοντας κάθε μέρα την εκτέλεσή της. Στις 23 Νοεμβρίου 1959 αποφυλακίστηκε με τα μέτρα ειρήνευσης. Στις εκλογές του 1961 ήταν υποψήφια βουλευτής του συνδυασμού «Πανδημοκρατικόν Αγροτικόν Μέτωπο Ελλάδος (ΠΑΜΕ)» στην Κοζάνη. Το 1981εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Ερμής» το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Δεκατέσσερα Χρόνια», έργο βιογραφικό που παρουσιάζει τη ζωή της από τη σύλληψη μέχρι και την απελευθέρωσή της. To 1992 παρουσίασε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Χρόνια Οδύνης» με τρία αντιστασιακά διηγήματα ενώ εκκρεμούν υπό έκδοση άλλα τρία έργα της. Από το 1984 είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: