Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Το Πέραμα είπε «όχι» στον φασισμό


Με σύνθημα «Τα παιδιά των προσφύγων είναι καλοδεχούμενα στα σχολεία μας», γονείς, εκπαιδευτικοί, συνδικάτα του Πειραιά και αντιρατσιστικές οργανώσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου γονέων και εκπαιδευτικών του Περάματος και βρέθηκαν στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα, όπου διαδήλωσαν κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με αφορμή τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο 1ο δημοτικό σχολείο νέου Ικονίου Περάματος την περασμένη Τρίτη.
Εργαζόμενοι και νεολαία της περιοχής άνοιξαν την αγκαλιά τους στα 25 προσφυγόπουλα που θα έρθουν στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου. Τον τόνο έδιναν τα πανό της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Περάματος που έγραφε «Καμιά ανοχή στην ξενοφοβία και το ρατσισμό - Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας - Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλα τα παιδιά» και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που έγραφε «Παλεύουμε για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους - Απορρίπτουμε το ρατσιστικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής»
Την κεντρική ομιλία έκανε η Ειρήνη Καλαϊτζή πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος:

"Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας συγκέντρωση που έχει σκοπό να διεκδικήσει στην κατεύθυνση να λυθούν τα προβλήματα των παιδιών μας και των παιδιών όλου του κόσμου. Που έχει σκοπό να υψώσει φωνή απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, απέναντι σε όλους αυτούς που νομίζουν ότι η αιτία των προβλημάτων που όλοι αντιμετωπίζουμε στα σπίτια μας, οφείλεται στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και τις ξεσπιτωμένες οικογένειες τους. Όλοι εμείς οι γονείς δίνουμε καθημερινά αγώνα για τη ζωή, για να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας όσα περισσότερα μπορούμε. Βλέπουμε να ορθώνεται μπροστά μας ένα τείχος που απειλεί το παρόν και το μέλλον των οικογενειών μας εξαιτίας της ανεργίας, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης.
Αγωνιζόμαστε καθημερινά για να αλλάξουμε την άσχημη κατάσταση που βιώνουμε στα σχολεία μας, με την ελλειπή χρηματοδότηση, τα ασυντήρητα κτίρια, τα ζητήματα υποδομής – θέρμανσης, την έλλειψη σε δωρεάν προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Περάματος διεκδικούσε και συνεχίζει να διεκδικεί:
Να έρθουν τώρα τα 300.000 ευρώ που έχουν ψηφιστεί από την Περιφέρεια Αττικής, μετά από πρόταση των συμβούλων του ΚΚΕ, πρόγραμμα που άφορα τις ανάγκες των σχολείων του δήμου Περάματος. Ενώ η Περιφέρεια συμφώνησε για το κονδύλι, με ευθύνη και της δημοτικής αρχής δεν έχει φτάσει ούτε ευρώ στα σχολεία με αποτέλεσμα τα προβλήματα να οξύνονται. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη διάθεση αυτού του κονδυλίου που μπορεί να δώσει μια ανάσα στα σχολεία.
· Την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.
 · 20 μαθητές ανά τμήμα, όχι στα 27αρια και 30αρια τμήματα, όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων.
· Ολοήμερα σχολεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
· Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων.
 · Διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις πρώην ΔΕΚΟ.
 · Αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
 · Απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές.
 · Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, των εκπαιδευτικών ή των συλλόγων για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κ.λπ. Αγορά όλων των ξενόγλωσσων βιβλίων από τις σχολικές επιτροπές.
 · Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από φορέα ασφάλισης. Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας, για τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και τα πιστοποιητικά υγείας τους.
 · Να διασφαλιστεί άμεσα η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους. Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών- φοιτητών με τα ΜΜΜ.
 · Να εξασφαλιστεί κονδύλι για την παροχή γεύματος με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ, σε όλους τους μαθητές.
Την τελευταία βδομάδα γινόμαστε μάρτυρες ενώ βρώμικου σχεδίου που έχει σκοπό να αποπροσανατολίσει και να διχάσει το λαό του Περάματος, που θέλει να βάλει στο στόχαστρο μικρά ανήλικα παιδιά, που το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι το αυτονόητο για κάθε παιδί σε όλη τη γη, να πάνε σχολείο.
Μιλάμε για μια ολόκληρη γενιά παιδιών που δεν έχει τη δυνατότητα να ζήσει φυσιολογικά, να μορφωθεί, να μεγαλώσει όπως πρέπει, που ζει σε σκηνές και κοντέινερ, μέσα στο κρύο, τις λάσπες και το χιόνι, που είναι ορφανά ή ασυνόδευτα. Δεν χάνουμε ποτέ από τη μνήμη μας τα μάτια των παιδιών που γλιτώνουν από τον πόλεμο, δεν ξεχνάμε τον Αϊλάν και όλα τα άλλα παιδιά που «χάθηκαν» στη θάλασσα του Αιγαίου. Όσα από αυτά σώθηκαν, ακόμα δεν έχουν ύπνο από τους εφιάλτες του πολέμου, ξέρουν να ξεχωρίζουν τι είδους όπλο πυροβολεί, τι είδους πολεμικό αεροπλάνο περνάει πάνω από το κεφάλι τους.
Ξέρουμε καλά ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν ήρθαν στην Ελλάδα για τουρισμό και αναψυχή. Φεύγουν από τις χώρες τους, ψάχνοντας να βρουν ένα καλύτερο αύριο, να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Όσοι καταφέρουν να σωθούν από τις βόμβες, τις κακουχίες, τους δουλεμπόρους, τα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου, περνάνε στη χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο γι' αυτούς, αλλά κυρίως για τα παιδιά τους. Στην Ευρώπη βλέπουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και εκεί προσπαθούν να φτάσουν.
Αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες. Θα ήθελαν να ήταν στις χώρες τους, στις οικογένειες τους, στα σπίτια τους, όμως είναι θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που γίνεται για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που έχουν στη χωρά τους. Τους ξερίζωσαν από τον τόπο τους οι όλμοι και οι βόμβες των Αμερικάνων, των Ευρωπαίων και των Ρώσων.
Εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα με την επίσημη υπογραφή της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έχει τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό, αλλά και για τη συμμετοχή της στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που εκτός των άλλων θέτουν υπό αμφισβήτηση και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για νέες σφαγές στην περιοχή μας.
Στη θέση των σημερινών προσφύγων και μεταναστών μπορεί να βρεθεί κάθε λαός, ακόμα και ο ελληνικός.
 Σήμερα οι πρόσφυγες γίνονται θύματα της Χρυσής Αυγής.
Μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, να φιλοξενηθούν τα προσφυγόπουλα από τη Δομή του Σχιστού, στο Δημοτικό Σχολείου Νέου Ικονίου, είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο εμπνευσμένο, οργανωμένο και καθοδηγημένο από την Χρυσή Αυγή, με στόχο να ξαναβγεί στο προσκήνιο, θέλοντας να παρασύρει τους γονείς στο Πέραμα της εργατιάς και της προσφυγιάς, σε αντιδραστικές συμπεριφορές.
 Με αφορμή τη λειτουργία του σχολείου ως σχολείο υποδοχής για τα προσφυγόπουλα, βγάζει όλη τη χολή της πάνω στα βασανισμένα από τον πόλεμο παιδιά. Επιτίθεται με κάθε τρόπο σε όποια φωνή και άποψη μιλάει για ανθρωπιά, αλληλεγγύη, αγώνα και αξιοπρέπεια. Σε όποιον υπερασπίζεται τη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ για άλλη μια φορά και από αυτό το βήμα, την παρουσία των χρυσαυγίτων με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό, στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ικονίου. Καταγγέλλουμε όσους τον κάλεσαν και όσους με την στάση τους φέρουν την ευθύνη για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο σχολείο σε ώρα λειτουργίας του, όπου ο Γιάννης Λαγός και οι μπράβοι του μπήκαν μέσα στο σχολείο ξυλοκοπώντας, προπηλακίζοντας, απειλώντας, βρίζοντας εκπαιδευτικούς και γονείς.
Τεράστιες οι ευθύνες της αστυνομίας, που ενώ έβλεπαν τα γεγονότα δεν παρενέβησαν για να τα σταματήσουν.
Τεράστιες επίσης και οι ευθύνες της κυβέρνησης, του Υπουργείου Παιδείας, της Δημοτικής αρχής, που ενώ θα μπορούσαν να καλέσουν νωρίτερα σε σύσκεψη τους γονείς, προκειμένου να λύσουν απορίες και να τους ενημερώσουν, δεν το έκαναν, αφήνοντας να φουντώνει η παραπληροφόρηση, στρώνοντας το έδαφος για να πατήσουν οι ρατσιστικές και οι ξενοφοβικές φωνές.
 Μετά και τη χτεσινή σύσκεψη που κάλεσε η Ένωση συλλόγων γονέων με τη συμμετοχή συλλόγων γονεων, εκπαιδευτικών, εργατικών σωματείων, κ.α. αποδείχτηκε περίτρανα αυτό που λέμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Ότι οι γονείς δεν γνωρίζουν πως θα γίνει όλο αυτό το εγχείρημα, δεν γνωρίζουν για τα εμβόλια και τις ιατρικές εξετάσεις που έχουν γίνει, δεν γνωρίζουν ποιος έχει την ευθύνη. Ακούνε όποια ανεύθυνη και αναρμόδια φωνή κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν διαμορφώσει λανθασμένη αντίληψη.
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ενημερωθήκαμε από τους αρμόδιους φορείς, ότι τα προσφυγόπουλα είναι εμβολιασμένα και πληρούν τις προϋποθέσεις για να εγγράφουν στο σχολείο. Το θέμα είναι να είμαστε σε εγρήγορση για να τηρούνται τα μετρά πρόληψης και όχι να ακούμε ανεύθυνες ρατσιστικές φωνές., που στην πραγματικότητα δεν θέλουν τα παιδιά.
Καλούμε τους γονείς του Δημοτικού σχολείου Ν. Ικονίου, να μη φοβηθούν, να ορθώσουν το ανάστημα τους, απέναντι στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που πιστοποιούν ανήλικα παιδιά και τις κυνηγημένες οικογένειες τους, τους καλούμε να τις αποδοκιμάσουν και να τις απομονώσουν.
 Αναρωτιόμαστε, γιατί τους πήρε τώρα ο πόνος στη Χρυσή Αυγή και ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα παιδιά μας; Που ήταν όταν δεν είχαν βιβλία, δασκάλους, πετρέλαιο να ζεσταθούν; Που ήταν στις κινητοποιήσεις που έκανε συνέχεια η Ένωση Γονέων, μαζί με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, για ειδικά και γενικά προβλήματα;
Τι θέση πήραν στη Βουλή, όταν ψηφιζόταν το αφορολόγητο πετρέλαιο για τους εφοπλιστές και όχι για τα σχολεία, πάγιο αίτημα του γονεϊκού κινήματος; Πότε είπαν έστω και μισή κουβέντα για τον πόλεμο και για αυτούς που τον προκαλούν;
 Πουθενά δεν ήταν στις διεκδικήσεις μας και τίποτα δεν είπαν ποτέ για αυτές. Ισα – ίσα αναμασούν όλη την ώρα αυτή την ανόητη καραμέλα, ότι αν έρθουν οι πρόσφυγες θα ισλαμοποιηθούμε, θα γεμίσουμε μαντίλες και τσεμπέρια. Όμως οι πόλεμοι που γίνονται σε πολλές χώρες του κόσμου και όχι μόνο στη Συρία, δεν γίνονται για τη θρησκεία.
 Γίνονται, για να πάρουν οι κυρίαρχοι της γης όσο πλούτο διαθέτει η κάθε χωρά σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ορυκτό πλούτο και να τον εκμεταλλεύονται αυτοί.
 Γίνονται, για να μας εκμεταλλεύονται για τα συμφέροντα τους, όλους τους εργάτες στη γη, άσχετα από χρώμα και θρησκεία.
 Γίνονται, για να γεμίζουν ακόμα περισσότερο τα σεντούκια τους με χρυσό και εμείς να αγωνιούμε κάθε μέρα για το ψωμί των παιδιών μας.
Μας λένε ότι φοβούνται ότι θα έρθουν τζιχαντιστές. Αλήθεια τι είναι τώρα οι τζιχαντιστες, τι ήταν πριν οι ταλιμπάν; Ποιος τους ανέθρεψε και τους γιγάντωσε με σκοπό να τρομοκρατούν τους λαούς της περιοχής; Ποιος οφείλεται από τη δράση τους; Έχει αποδειχτεί ότι η δραστηριότητά τους έχει άμεση σύνδεση με τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών, των αγωγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, ενώ γεννιούνται ερωτήματα για τη στήριξη που τους παρέχουν τα μονοπώλια και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως επίσης και από το γεγονός ότι ενώ οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου παράγονται ημερησίως και διακινούνται με τη συνεργασία ξένων πετρελαϊκών εταιρειών μέσω της Τουρκίας. Ποιους ωφελούν λοιπόν η γέννηση και ύπαρξη των τζιχαντιστων;
 Κουβέντα δε λένε για όλα αυτά και όχι τυχαία. Γιατί όσο και να θέλουν να το παίξουν αντισυστημικοι, είναι πολύ βαθιά χωμένοι στο σύστημα. Υπερασπίζονται αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα., το υπηρετούν. Για αυτό έχουν καταθέσει εκατοντάδες ερωτήσεις για τα συμφέροντα των εφοπλιστών.
Γιαυτό έστησαν δουλεμπορικό, εδώ στο Πέραμα πατώντας στην ανεργία και τη φτώχεια, για να στέλνουν τους εργάτες της Ζώνης, με μειωμένα μεροκάματα και ανασφάλιστους, να σκοτώνονται για τα κέρδη των αφεντικών τους.
 Γι’ αυτό κυνηγάνε τους μετανάστες, όπου τους βρουν και κάνουν τους νταήδες στους κυνηγημένους.
 Είναι τουλάχιστον υποκρισία, να φοβούνται ότι οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους είναι εγκληματίες και θα βγάλουν μαχαίρια, όταν οι ίδιοι έβγαλαν καδρόνια και χτύπησαν αναδρα, μεσάνυχτα, τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, όταν έκαναν αφισοκόλληση, εδώ στο Πέραμα, όταν με αυτά τα μαχαίρια δολοφόνησαν τον αντιφασίστα μουσικό Παύλο Φυσσα, στην Αμφιάλη.
Όποιος νοιάζεται για τα παιδιά στο Πέραμα, νοιάζεται και για τα παιδιά όλου του κόσμου, δεν τα θέλει πνιγμένα στο Αιγαίο, δεν τα θέλει στις σκηνές, στα χιόνια και το κρύο, δεν τα θέλει αμόρφωτα, πεινασμένα και φοβισμένα. Θέλει να έχουν στέγη, φαγητό, μόρφωση, υγεία.
 Η στάση τους είναι απάνθρωπη, είναι αισχρή.
Το τελευταίο πράγμα που νοιάζει τα προσφυγόπουλα που θα έρθουν στα σχολεία μας είναι να κατεβάσουν τις εικόνες από τις τάξεις. Φανταζόμαστε αυτό θέλουν να πουν με τα τρικακια που πέταξαν χτες για παιδεία χριστιανική και ελληνική. Αναρωτιόμαστε τι θα εμποδίσει τα σχολεία μας να είναι και να παραμείνουν ελληνικά, τι θα τα αλλάξει;
 Τι τους ενοχλεί που θα πηγαίνουν προσφυγόπουλα το απόγευμα στο χώρο του σχολείου να μαθαίνουν γράμματα, να μαθαίνουν να αγαπούν τη χώρα που τους φιλοξενεί;
 Το Πέραμα, ο Πειραιάς και οι γύρω δήμοι ξέρουν από προσφυγιά. Οι γειτονιές του Πειραιά, είναι προσφυγομάνες, γιγαντώθηκαν όταν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρασία και τον Πόντο ήρθαν εδώ κυνηγημένοι εξαιτίας του πολέμου, εξάλλου η ονομασία της περιοχής – Νέο Ικόνιο – το επιβεβαιώνει.
 Αντίστοιχα, πολλοί Έλληνες αναγκάστηκαν και αναγκάζονται να γίνουν μετανάστες σε άλλες χώρες του κόσμου, διωγμένοι από την Ελλάδα λόγω της φτώχειας και της κρίσης. Για μας δεν έχει καμία διαφορά ο Έλληνας φασίστας από την Αμερικάνα που είδαμε την προηγούμενη βδομάδα στην τηλεόραση, να επιπλήττει Έλληνες σε σούπερ μάρκετ, γιατί μίλαγαν στα ελληνικά, λέγοντας ότι εδώ είναι Αμερική και οφείλετε να μιλάτε τη γλώσσα μας.
Καλούμε όλους τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, όλους τους κατοίκους του Περάματος, να μη φοβηθούν, να ορθώσουν το ανάστημα τους, απέναντι στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που στοχοποιούν ανήλικα παιδιά και τις κυνηγημένες οικογένειες τους, τους καλούμε να τις αποδοκιμάσουν και να τις απομονώσουν. Δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους που αναγκάζονται να ξεριζωθούν για να ζήσουν.
 Ευθύνη έχουν αυτοί που κάνουν τους λαούς όλου του κόσμου να υποφέρουν και να σφάζονται για το μοίρασμα των πετρελαίων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών κάθε χώρας. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης που μπροστά στο κέρδος ισοπεδώνει τα πάντα. Και ο φασισμός γέννημα θρεμα του συστήματος είναι, για να υποτάξει και να τρομοκρατήσει όποιον σηκώνει το κεφάλι και παλεύει για μια καλύτερη ζωή με δικαιώματα.
Καλούμε τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων, τους συλλόγους εκπαιδευτικών, τους μαθητές, να υποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα που θα έρθουν στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου. Στα σχολεία μας και στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Απομονώνουμε κάθε τέτοια φωνή που θα ακουστεί.
 Η λύση στο προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι η απομόνωση των ανθρώπων αυτών σε γκέτο για να μην τους βλέπουμε ή να μην τους συναναστρεφόμαστε. Δεν είναι λύση τα παιδιά αυτά να πάνε σε ακατοίκητο κτίριο στο Πέραμα να κάνουν μάθημα, ούτε να μείνουν εσώκλειστα στη Δομή του Σχιστού. Θέλουμε να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά μας, να ανταλλάξουν στοιχεία από την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους, να μάθει το ένα από το άλλο. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, μαζί με τους συλλόγους Γονέων και τους γονείς της περιοχής, διεκδικούμε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία που θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να ισχύσουν και για τα παιδιά των προσφύγων, τα κριτήρια εγγραφής στα σχολεία, που ισχύουν και για τα υπόλοιπα παιδιά:
 · να είναι πλήρως εμβολιασμένα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για όλους τους μαθητές.
 · να έχουν ολοκληρώσει τις υγειονομικές εξετάσεις τους και να έχουν τις αντίστοιχες ιατρικές βεβαιώσεις
· να εξασφαλιστεί το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για την εκπαίδευση τους.
 · να εξασφαλιστεί το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό για την καθαριότητα και την φύλαξη του σχολείου (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες).
 · να εξασφαλιστεί η μετακίνησή τους, από & προς τον τόπο διαμονής τους, με τους απαραίτητους συνοδούς
· Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια, τα οποία μέσω του Υπουργείου Παιδείας θα κατευθυνθούν στην πρόσληψη προσωπικού, στη στήριξη των υποδομών και των σχολικών επιτροπών. Αυτό προϋποθέτει να απομακρυνθούν οι ΜΚΟ που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης
· Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο στα σχολεία τις απογευματινές ώρες, αλλά και στο κανονικό πρωινό πρόγραμμα με την δημιουργία κατάλληλων δομών, με σχεδιασμό και χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας (π.χ. δημιουργία τμημάτων υποδοχής). Απαιτείται επίσης η ψυχολογική στήριξη των παιδιών αυτών από ειδικούς, υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες και βιώματα που πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν.
Ταυτόχρονα διεκδικούμε να ικανοποιηθεί το αίτημα για οργανωμένη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, με γρήγορη αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας και δημιουργία αξιοπρεπών χώρων προσωρινής διαμονής.
 Να προχωρήσει ΆΜΕΣΑ η καταγραφή των αναγκών, αλλά και των αιτημάτων των προσφύγων (ποιοι θέλουν να φύγουν για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ποιοι εντάσσονται στις προβλέψεις για οικογενειακή επανένωση, ποιοι προετοιμάζουν τη ζωή τους στη χώρα μας).
Παλεύουμε να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να κλείσει η βάση της Σούδας και κάθε ΝΑΤΟϊκή βάση, να αποχωρήσει η Ελλάδα από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.
Μαζί Έλληνες και πρόσφυγες – μετανάστες, να παλέψουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μας τσακίζει όλους το ίδιο. Από κοινού να παλέψουμε για δημόσια, δωρεάν υγεία, παιδεία, πρόνοια, για καλύτερες συνθήκες ζωής για μας και τα παιδιά μας. Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννά τον πόλεμο και την προσφυγιά, την φτώχεια, την κρίση, το φασισμό.
ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ.
Θέλω να κλείσω την ομιλία μου παραθέτοντας μερικούς στίχους από το ποίημα της Κενυάτισσας ποιήτριας Ουαρσάν Σάιρ: 
«Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του,
εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία
τρέχεις προς τα σύνορα μόνο όταν βλέπεις
 ολόκληρη την πόλη να τρέχει κι εκείνη
 οι γείτονές σου τρέχουν πιο γρήγορα από σένα
 με την ανάσα ματωμένη στο λαιμό τους.
 θέλω να γυρίσω στην πατρίδα,
 αλλά η πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία
 πατρίδα είναι η κάννη ενός όπλου
 και κανένας δε θα άφηνε την πατρίδα
 εκτός αν η πατρίδα σε κυνηγούσε μέχρι τις ακτές
 εκτός αν η πατρίδα σού έλεγε να τρέξεις πιο γρήγορα
 να αφήσεις πίσω τα ρούχα σου
 να συρθείς στην έρημο
 να κολυμπήσεις ωκεανούς
 να πνιγείς να σωθείς να πεινάσεις να εκλιπαρήσεις
 να ξεχάσεις την υπερηφάνεια η επιβίωσή σου είναι πιο σημαντική.
 κανένας δεν αφήνει την πατρίδα
 εκτός αν η πατρίδα είναι μια ιδρωμένη φωνή στο αυτί σου που λέει φύγε,
 τρέξε μακριά μου τώρα δεν ξέρω τι έχω γίνει

 αλλά ξέρω ότι οπουδήποτε αλλού θα είσαι πιο ασφαλής απ΄ ό,τι εδώ»

 Ταξική Πτέρυγα

Δεν υπάρχουν σχόλια: