Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Στα επίπεδα των 41,14 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έκλεισε η δημοπρασία NOME

 Ανησυχία στην αγορά από την άνοδο των τιμών
 
Θοδωρής Παναγούλης
(upd. 17:31) Με μεγάλο προβληματισμό για την επόμενη μέρα αντιμετωπίζει η αγορά τη σημερινή εξέλιξη των δημοπρασιών NOME καθώς η τιμή μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα και συνεχείς τρίλεπτες παρατάσεις της διαδικασίας έκλεισε τελικά, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στα επίπεδα των 41 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και συγκεκριμένα από 41,05 έως 41,14. Τα
"χτυπήματα" έφτασαν στα 2200, δεδομένου ότι το "βήμα" ήταν μόλις ένα λεπτό του ευρώ.

Εκτιμάται ότι οι τιμές αυτές, δεδομένων και των άλλων συνθηκών που αφορούν τους προμηθευτές, δεν αποτελούν καλή βάση για τη συνέχιση του ανταγωνισμού των εναλλακτικών προμηθευτών έναντι τη ΔΕΗ και για την απόκτηση εκ μέρους τους ικανών μεριδίων ώστε να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι για τη λιανική ρεύματος. "Αυτές οι τιμές είναι οριακά στα επίπεδα που έχει νόημα το NOME και μάλιστα μόνον υπό τις παρούσες ιδιαίτερες συνθήκες της αγοράς" δηλώνει χαρακτηριστικά στέλεχος εταιρείας προμήθειας.
Αντίθετα η ΔΕΗ έχει λόγους να εμφανίζεται, σε πρώτη ανάγνωση, ευχαριστημένη για την εξέλιξη.
Ποσότητες πήραν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τόσο οι μεγάλοι προμηθευτές όσο και οι μικροί.
Ήδη πάντως ασκείται κριτική για την επιλογή που έγινε να διατεθούν στις πρώτες δημοπρασίες μικρές ποσότητες. Από την άλλη, εκ μέρους των διοργανωτών διατυπώνεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπήρξε ανταγωνισμός, ικανοποιήθηκε η ζήτηση και η τιμή ανέβηκε κατά 3,5 ευρώ από την αρχική τιμή, αλλά, όπως λέγεται, χωρίς να ανέβει και σε επίπεδα πολύ υψηλά.
Η επόμενη δημοπρασία, με την ίδια τιμή εκκίνησης και με τις ίδιες ποσότητες, είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο. Η τρίτη και η τέταρτη του έτους, όμως, θα πραγματοποιηθούν με νέα τιμή εκκίνησης που θα διαμορφωθεί με βάση τον επανυπολογισμό που θα κάνει η ΡΑΕ τον Ιούνιο και, με βάση τα τωρινά δεδομένα θα είναι χαμηλότερη. Άγνωστο επίσης είναι ποιές ποσότητες θα συμφωνηθούν με την τρόικα για την τρίτη και τέταρτη δημοπρασία, ως αποτέλεσμα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης.
Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο τον τελικό πίνακα κατάταξης όσων πήραν ποσότητες ρεύματος από τη σημερινή δημοπρασία:
Νωρίτερα το energypress έγραφε
(upd. 15:55) Συνεχίζεται ακόμα η διαδικασία της δημοπρασίας ΝΟΜΕ και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες ακόμα, καθώς οι προσφορές είναι αλλεπάλληλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή έχει πλέον ξεπεράσει τα 40,5 ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον έχουν γίνει πάνω από 2000 χτυπήματα.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
(upd. 14:46) Συνεχίζεται το κονταροκτύπημα των προμηθευτών στη δημοπρασία ΝΟΜΕ, καθώς πλέον τα χτυπήματα έχουν ξεπεράσει τα 1600 και η τιμή έχει ανέβει πάνω από τα 39,86 ευρώ.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Συνεχίζεται η διαδικασία της δεύτερης δημοπρασίας ΝΟΜΕ, καθώς δίνονται συνεχείς παρατάσεις λόγω των συνεχών χτυπημάτων, που μέχρι τώρα έχουν ξεπεράσει τα 900.
Ήδη η διαδικασία έχει παραταθεί κατά μιάμιση ώρα, ενώ τα συνεχή χτυπήματα ανεβάζουν τις τιμές που, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έχουν ήδη ξεπεράσει τα 38,6 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη διαδικασία NOME που έγινε τον Οκτώβριο του 2016 απορροφήθηκαν συνολικά 460MW/h από 11 εταιρείες, με τα πακέτα που διατέθηκαν να ξεκινούν από τo 1MW/h και να φτάνουν έως τα 108MW/h, ενώ το φάσμα των τιμών εκτάθηκε από την τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ μέχρι τα 37,5 ευρώ.
Η σημερινή δημοπρασία αφορά σημαντικά μικρότερη ποσότητα, καθώς διατίθενται145MW/h.
Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της αγοράς
Η εξέλιξη της διαδικασίας της σημερινής δημοπρασίας ΝΟΜΕ φαίνεται να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που, όπως διαβάσατε στο energypress, ανέμεναν «στρίμωγμα» των συμμετεχόντων.
Στελέχη των εταιρειών προμήθειας είχαν διατυπώσει την πρόβλεψη ότι η αύξηση της Οριακής Τιμής αλλά και η ανοδική τάση που ακολουθούν συνολικά οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς, θα ασκούσαν πίεση στις τιμές της δημοπρασίας, αφού οι αγοραστές έχουν περιθώριο να ανεβάσουν τις προσφορές τους.
Βέβαια, οι συμμετέχοντες στη δημοπρασία είχαν εκ των προτέρων εκφράσει τον προβληματισμό τους για το ότι οι διατιθέμενες ποσότητες δεν επαρκούν για περαιτέρω ανάπτυξη και αύξηση του πελατολογίου, με αποτέλεσμα να προσδίδουν στη σημερινή δημοπρασία το χαρακτήρα πρόσθετης διασφάλισης για τους προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά. 
Από μεριάς ΔΕΗ, διατυπώνονταν και πάλι η θέση ότι η εταιρεία υφίσταται ζημιά με τις τιμές που έχουν οριστεί, ευνοώντας κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται πως θα σχολιάσουν οι διάφορες πλευρές τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας, όταν αυτή ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: