Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Προοπτικές για παραγωγή βιομάζας σε εκτάσεις των Ορυχείων της ΔΕΗ

Ευοίωνες οι προοπτικές για παραγωγή βιομάζας σε εκτάσεις των Ορυχείων της ΔΕΗ – Από Φυτείες Ξυλωδών Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου, που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στην Πτολεμαΐδα

πηγή:e-ptolemeos.gr
 

Η Δυτική Μακεδονία και δη οι αποκατεστημένες εκτάσεις των ορυχείων της ΔΕΗ προσφέρονται για την καλλιέργεια φυτειών ξυλωδών ειδών μικρού περίτροπου χρόνου με ξυλώδη ταχυαυξή δασικά είδη, με σκοπό την παραγωγή βιομάζας, καθώς αποφέρουν υψηλές αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στην ημερίδα με θέμα «Φυτείες Ξυλωδών Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου για παραγωγή βιομάζας και θερμικές χρήσεις», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου σε ξενοδοχείο της Πτολεμαΐδας.

Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της ημερίδας αυτής είχαν το Τμήμα Βιομάζας του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας) και το Cluster Βιοενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) σε συνεργασία με το Δήμο Εορδαίας και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/ Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SRCplus (Intelligent Energy Europe) και του έργου SecureChain (Horizon 2020) που στοχεύουν στην ανάπτυξη τοπικών εφοδιαστικών αλυσίδων βιομάζας.

Οι φυτείες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την ανασύσταση – ανάκτηση  επιβαρημένων περιοχών και δεδομένου ότι εδώ υπάρχουν επιβαρημένες περιοχές και υπάρχει και τηλεθέρμανση, και δεδομένου ότι η βιομάζα χρησιμοποιείται και στην τηλεθέρμανση, κρίθηκε επιβεβλημένη η ενημέρωση των αγροτών και των φορέων της περιοχής, ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Τμήματος Βιομάζας του ΚΑΠΕ, Δασολόγος Γιάννης Ελευθεριάδης. Τόνισε δε ότι υπάρχουν πολλά είδη που μπορούν να δώσουν φυτείες ξυλωδών δασικών ειδών, οι οποίες δίνουν συγκομιδή σε σύντομο χρόνο, ακόμα και μέσα σε μια πενταετία, για την παραγωγή βιομάζας, όπως λεύκη, ακακία, φράξος κ.α.

Τη συμβολή των μη τροφικών καλλιεργειών σε μια αειφόρο γεωργία τόνισε η εκπρόσωπος του ΚΑΠΕ, Δρ. Έφη Αλεξοπούλου. Αναφέρθηκε στα ενεργειακά φυτά, τα λεγόμενα ταχυαυξή δασικά είδη και ειδικότερα στη δυνατότητα των μη τροφικών καλλιεργειών στην Ελλάδα, όπως τα πολυετή γρασίδια, την κλωστική ή βιομηχανική κάνναβη, το μίσχανθο και την αγριοαγκινάρα, τονίζοντας ότι τα ινώδη φυτάμπορούν να δώσουν πολλές τελικές χρήσεις. Πρόσθεσε ότι στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να στηθεί καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, καθώς μπορεί να δώσει φάρμακα και τα υπολείμματά της να χρησιμοποιηθούν για βιοενέργεια. Σημείωσε, ωστόσο ότι αυτά τα φυτά αυτά μπορούν να εγκατασταθούν σε περιθωριακά χωράφια ή σε χωράφια περιορισμένης γονιμότητας και όχι σε κλασσικά χωράφια όπου καλλιεργούνται διατροφικά είδη.

Τις προοπτικές παραγωγής βιομάζας με καλλιέργειες στις αποκατεστημένες εκτάσεις των ορυχείων αναφέρθηκε ο Τομεάρχης της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αποκατάστασης Εδαφών στα ορυχεία της ΔΕΗ, Φραγκίσκος Παυλουδάκης. Ανέφερε ότι ήδη η ΔΕΗ έχει δημιουργήσει δάση σε εκτάσεις των ορυχείων με ακακία, επισημαίνοντας ότι «έχουμε δει και εμείς ότι έχει οικονομικό ενδιαφέρον η καλλιέργεια ακακίας στις εκτάσεις της ΔΕΗ». Σημείωσε όμως πως πρέπει να εκτιμηθεί ο περίτροπος χρόνος της καλλιέργειας, ο χρόνος δηλαδή που θα πηγαίνει η καλλιέργεια για εκμετάλλευση, αλλά και ότι «έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα επεκτείνουμε τις καλλιέργειες και στις οριζόντιες εκτάσεις, καθώς αυτές θα καλλιεργηθούν με μεγαλύτερη ευκολία».

Στους στόχους του Cluster Βιοενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτ. Μακεδονίας αναφέρθηκε ο διευθυντής του CluBE, Ιωάννης Φάλλας, επισημαίνοντας ότι στοχεύει στην αξιοποίηση της βιομάζας μέσα από ενεργειακές χρήσεις κατά βάση. Δήλωσε μάλιστα στον «e-ptolemeos.gr» ότι είναι πολύ ευοίωνες οι προοπτικές ανάπτυξης εφοδιαστικών αλυσίδων στη Δυτική Μακεδονία, διότι υπάρχει η τηλεθέρμανση και κατά δεύτερο λόγο γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλες εκτάσεις των αποκατεστημένων εδαφών της ΔΕΗ, στις οποίες μπορούν να καλλιεργηθούν ενεργειακά φυτά. Στο σκοπό αυτό, είπε, θα πρέπει να συμβάλλουν η ΔΕΗ και η ΔΕΗ-Ανανεώσιμες, γιατί η βιομάζα που θα προκύψει θα κινητοποιήσει μια τοπική αγορά η οποία κατόπιν θα μπορεί να εξυπηρετεί κι άλλες μικρότερες μονάδες θερμικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: