Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Κλιμάκωση με νέα μπλόκα στη Δυτ. Μακεδονία – Τα τρακτέρ του μπλόκου Μανιακίου έφτασαν μέχρι το Τελωνείο Νίκης



– Σε κινητοποιήσεις προχωρά ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού, ο οποίος είναι αντίθετος στα μπλόκα

ΠΗΓΗ: e-ptolemeos.gr 

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας, όπου πληθαίνουν τα μπλόκα των τρακτέρ και έχουν αρχίσει έστω και συμβολικά να κλείνουν δρόμους, ενώ σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκεται ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού, ο οποίος μαζί με άλλους συλλόγους, προκρίνει άλλες μορφές κινητοποίησης και τάσσεται ενάντια στα μπλόκα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μπλόκα στην περιοχή Αμυνταίου, ένα στον κόμβο Μανιακίου επί της εθνικής οδού Φλώρινας – Κοζάνης με σχεδόν 100 τρακτέρ και ένα στον κόμβο του Αντιγόνου επί της εθνικής οδού Φλώρινας – Έδεσσας με περίπου 40 τρακτέρ. Παραμένει το μπλόκο στον κάθετο άξονα Καστοριάς Σιάτιστας, στην αερογέφυρα του Άργους Ορεστικού, με τους συμμετέχοντες να προχωρούν κατά διαστήματα σε πορείες και καταλήψεις στην πόλη της Καστοριάς. Επί ποδός βρίσκονται και οι αγρότες στο Άνω Βόιο και στο Κάτω Βόιο, ενώ την προσεχή Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου κάνουν την εμφάνισή τους τα τρακτέρ στη Γέφυρα Ρυμνίου, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Τσιαρτσιαμπά της περιοχής Κοζάνης.
Την Πέμπτη 2 τρέχοντας το μπλόκο του Μανιακίου πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας προς τον Μεθοριακό Σταθμό Νίκης, όπου έφτασε και παρέταξε τα τρακτέρ στο Τελωνείο, χωρίς όμως να προχωρήσει σε κλείσιμο. Παράλληλα, οι αγρότες μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια σε διερχόμενους ταξιδιώτες. «Από το Τελωνείο της Νίκης στείλαμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι αγρότες δεν υποστέλλουν τη σημαία του αγώνα και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική θα οδηγήσει τον αγροτικό τομέα σε μαρασμό», δήλωσε στον «e-ptolemeos.gr» ο εκπρόσωπος του μπλόκου Μανιακίου, Στέλιος Δεμερτζίδης. Πρόσθεσε πάντως ότι «πρόθεση του αγροτικού κόσμου είναι να προβάλλει τα αιτήματά του, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα σε άλλες κοινωνικές τάξεις. Δεν κλείνουμε δρόμους, έχουμε τα τρακτέρ παρατεταγμένα εκατέρωθεν του δρόμου».
Στις σκέψεις της Συντονιστικής του Μπλόκου Μανιακίου, είναι επίσης, η πραγματοποίηση πορείας με τρακτέρ στην πόλη της Έδεσσας, σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί, χωρίς να αποκλείεται να γίνει εντός του Σαββατοκύριακου. Υπέρ του αγώνα χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στον κόσμο, είναι και οι αγρότες του μπλόκου του Αντιγόνου. «Τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα χωρίς να κλείνουμε τον δρόμο. Την Πέμπτη προχωρήσαμε σε συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού Φλώρινας – Έδεσσας για μία ώρα και βρήκαμε μεγάλη ανταπόκριση από τους διερχόμενους ταξιδιώτες, τους οποίους ενημερώσαμε με την ανακοίνωσή μας για τον αγώνα που δίνουμε, ενώ τούς μοιράσαμε και φρούτα», δήλωσε η υπεύθυνη του Μπλόκου, Διαμάντω Κρητικού.
Το Βράδυ της Παρασκευής ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού πραγματοποιεί γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσει για τις μορφές των κινητοποιήσεων οι οποίες πάντως δεν θα εκφραστούν με μπλόκα. Ο Α.Σ. Βελβεντού βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους Δενδροκαλλιεργητών, προκειμένου να συντονίσουν τον αγώνα τους, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι διαφοροποιούνται και ως προς τα αιτήματα από τις Συντονιστικές των Μπλόκων. Την προσεχή Δευτέρα προγραμματίζεται μία σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς και άλλων νομών, η οποία πρόκειται να γίνει στο Βελβεντό, ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: