Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Public: Eκεί που η εργοδοσία δε σταματά να εκπλήσσει



Διαβάζοντας μια αγγελία των Public βλέπεις:
Eλκυστικό πακέτο σταθερών και μεταβλητών αποδοχών
Τι σημαίνει: Να εύχεσαι να παίρνεις μέχρι 600 ευρώ, γιατί η εναλλακτική σου είναι το ταμείο ανεργίας

Άριστο περιβάλλον εργασίας σε μοντέρνα καταστήματα
Τι σημαίνει: Να συνηθίσεις το κατάστημα, γιατί θα σε βλέπει περισσότερες ώρες από το σπίτι σου

Ευκαιρία σταδιοδρομίας σε μια δυναμική αναπτυσσόμενη επιχείρηση
Τι σημαίνει: Η επιχείρηση φυσικά και αναπτύσσεται: χαμηλοί μισθοί, απολύσεις κάθε τόσο, Κυριακάτικη εργασία, εξαιρετική προτίμηση σε voucher… τι γίνεται όμως με τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας?

Και για να μιλήσουμε με γεγονότα

Την Παρασκευή 20/1 η επιχείρηση Public, σε συνέχεια των ομαδικών απολύσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και 5 χρόνια, απέλυσε δεκάδες εργαζόμενους, κυρίως πωλητές και προϊστάμενους από διάφορους εργασιακούς χώρους. Η αιτία της απόλυσης; Σύμφωνα με την εργοδοσία πρόκειται για «υψηλόμισθους» εργαζόμενους, δηλαδή για εργαζόμενους των «700 και 800 ευρώ». Την ίδια στιγμή, όμως, η αλυσίδα σχεδιάζει να ανοίξει νέα καταστήματα σε Κολωνάκι και Αεροδρόμιο!
Επαληθεύεται για ακόμα μία φορά ότι οι μόνοι κερδισμένοι στο παιχνίδι των κυβερνήσεων και της ΕΕ είναι οι επιχειρήσεις. Μνημόνια, αντεργατικοί νόμοι, εγκαθίδρυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, συγκροτούν ένα τρομερά ευνοϊκό περιβάλλον για τη συνεχή άνθηση του κεφαλαίου, και από την άλλη, την εξαθλίωση του εργατικού δυναμικού. Όλα τα παραπάνω έχουν δώσει το δικαίωμα σε επιχειρήσεις όπως τα Public να δρουν προκλητικά και ασύστολα, με την απόλυση των τάχα υψηλόμισθων εργαζομένων. Η εταιρεία περνάει πολύ καλά το μήνυμά της! Δείχνει στους εργαζόμενους ξεκάθαρα τις προθέσεις της και τους προειδοποιεί για το μέλλον τους, ένα μέλλον που θα εύχονται να μην γίνουν «υψηλόμισθοι».
Η εργοδοσία των Public έχει αξιοποιήσει με απόλυτη ασυδοσία το νομικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Από το 2012 προχωρά σταθερά σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, εξαντλητικά ωράρια, αξιοποίηση δωρεάν εργασίας μέσω προγραμμάτων voucher, απάνθρωπα καθεστώτα «αξιολόγησης» των ατομικών πωλήσεων, πληρωμή ελλειμμάτων των ταμείων από την τσέπη των εργαζομένων και η λίστα δεν τελειώνει. Αυτά, όμως που καθιστούν ιδιαίτερα πρωτοπόρα τα Public στο χώρο της εργοδοτικής τρομοκρατίας, είναι τόσο η επιβολή της Κυριακάτικης εργασίας, όσο και η εισαγωγή τη «αμερικανιάς» της BlackFriday!
Όλα αυτά τα χρόνια, τα Public έχουν βγάλει τεράστια κέρδη από την εξευτελιστικά φθηνή εργασία των εργαζομένων και έχουν φτιάξει στρατό από φθηνή αναλώσιμη εργατική δύναμη, με τις απολύσεις να δίνουν και να παίρνουν!
Έως εδώ! Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά! Να μην δείξουμε καμία ανοχή στις απολύσεις!
Ως Attack καλούμε τους εργαζόμενους στα Public να οργανωθούν, να νικήσουν το φόβο, να σπάσουν την εργοδοτική ασυδοσία και να απαιτήσουν συλλογικά και αγωνιστικά όσα δικαιούνται!
Απαιτούμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς, αξιοπρεπή ζωή, μείωση των ωρών εργασίας, κανονικές προσλήψεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, ριζική αύξηση των αποδοχών και ταυτόχρονη μείωση των ωρών εργασίας, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: