Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

Εφοδος από "κομάντος" των Βρυξελλών στα γραφεία ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά


Γιώργος Φιντικάκης
από: Εnergypress 
Απροειδοποίητη έφοδο στα γραφεία της ΔΕΗ αλλά και του ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε χθες πολυμελές κλιμάκιο της Ευρωπαικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατόπιν καταγγελίας για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού στην αγορά, ειδικά στις ημέρες της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.
Δίχως να έχουν νωρίτερα ενημερωθεί, οι άνθρωποι της ΔΕΗ αντίκρυσαν έκπληκτοι χθες το μεσημέρι μια πολυμελή ομάδα από περίπου 20 στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού των Βρυξελλών να εισβάλουν στα κεντρικά γραφεία της Χαλκοκονδύλη.

Αποστολή τους ήταν σύμφωνα με τις πληροφορίες να συλλέξουν στοιχεία που σχετίζονται με την διαμόρφωση από την ΔΕΗ της χονδρικής τιμής, γνωστής ως Οριακής Τιμής του Συστήματος, και πως αυτή επηρεάζεται από τους λιγνίτες και τα νερά που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΗ και από τον τρόπο βεβαίως που χειρίζεται την είσοδό τους ή μη στο σύστημα.
Είχε προηγηθεί σχετική καταγγελία, άγνωστo ακόμη από ποιόν, ότι η ΔΕΗ καταχράστηκε της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην ενεργειακή αγορά κατά την πρόσφατη κρίση εφοδιασμού, με αποτέλεσμα να χειραγωγήσει την Οριακή Τιμή Συστήματος και να εμφανιστεί το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχει οξύτατη έλλειψη ρεύματος και παρόλα αυτά η ΟΤΣ να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ως να μην υπήρχε η κρίση. Αντίστοιχη καταγγελία, για χειραγώγηση "μακράς διάρκειας"  είχε γίνει και παλαιότερα και φαίνεται ότι η DG Comp έχει πλέον συγκεντρώσει αρκετά μεγάλο φάκελο για την υπόθεση.
Την έφοδο των ευρωπαίων ελεγκτών δεν εμπόδισε το γεγονός ότι χθες είχε συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Ούτε η εισβολή σταμάτησε στην Χαλκοκονδύλη. Συνοδεύτηκε από επίσης αιφνιδιαστική επίσκεψη στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ όπου επίσης περισυνελλέγησαν στοιχεία, δίχως να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σύμφωνα πάντως με πηγές των Βρυξελλών η υπόθεση χαρακτηρίζεται σοβαρή, εξ ου και η αιφνιδιαστική έφοδος στα γραφεία της ΔΕΗ, που επιβεβαιώνεται και από ελληνικής πλευράς, στελέχη της οποίας κάνουν λόγο για ένα διόλου απλό θέμα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο έλεγχος της DG Comp δεν αποκλείεται να διαρκέσει περισσότερο από μια ημέρα.
Εν προκειμένω, αυτό που καλείται να διερευνήσει η DG Comp είναι κατά πόσο η επιχείρηση χρησιμοποίησε τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της για να κρατήσει τεχνητά χαμηλά την Οριακή Τιμή, με όφελος για την ίδια την ΔΕΗ. Καλείται να ψάξει, ειδικά στην περίπτωση των υδροηλεκτρικών, κατά πόσον η ΔΕΗ κάνει ψευδή ή όχι χρήση των ποσοτήτων υποχρεωτικών νερών που διοχετεύει στο συστημα, αυτών δηλαδή που για λόγους ασφαλείας εισέρχονται στην αγορά, προκειμένου να αδειάσουν τα φράγματα. Το σκεπτικό είναι ότι το ρεύμα που μπαίνει στο σύστημα δεν επηρεάζει την Οριακή Τιμή, με αποτέλεσμα αυτή να κρατιέται χαμηλά, δυνατότητα που δεν θα υπήρχε αν την συγκεκριμένη ζήτηση, κάλυπτε κάποια μονάδα βάσει της προσφερόμενης τιμής της.
Εκτός από τα γραφεία της ΔΕΗ, έφοδος από τους κοινοτικούς επιθεωρητές έγινε και στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ. Κι αυτό καθώς η έρευνα αφορά τόσο την δράση της επιχείρησης στην εγχώρια αγορά (μερίδιο 90%), όσο και στο εξωτερικό μέσω των διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ με τα βόρεια σύνορα της χώρας και της Ιταλίας, το μεγαλύτερο τμήμα της δυναμικότητας των οποίων, έχει εξασφαλίσει η ΔΕΗ.
Πωλήσεις Μοναδων
Το τάιμιγκ της επίσκεψης των στελεχών της Ευρωπαικής Επιτροπής Ανταγωνισμού συμπίπτει με τις νέες πιέσεις των δανειστών για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και διάθεση του 17% των μετοχών της μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Συμπίπτει όμως επίσης με την αναβίωση ξανά ενός πολέμου για τις τιμές και για το κόστος του ρεύματος. Δεν έχουν περάσει παρά μερικά 24ωρα από το Σάββατο, οπότε και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης κατήγγειλε από την Πτολεμαίδα φαινόμενα χειραγώγησης των τιμών εκ μέρους των ιδιωτών ανταγωνιστών της επιχείρησης, κατά την διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης. Ο ίδιος επίσης τον περασμένο Νοέμβριο, είχε άτυπα κατηγορήσει στις Βρυξέλλες τους ιδιώτες προμηθευτές για χειραγώγηση των τιμών με αφορμή την πρώτη δημοπρασία υποχρεωτικής πώλησης ρεύματος (ΝΟΜΕ).
Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ που τηρεί σιγήν ιχθύος για την έφοδο στα γραφεία της, έχει αρκετά ανοικτά μέτωπα με την DG Comp. Δίχως φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η διερεύνησή τους θα απαιτούσε επίσκεψη στην Αθήνα των ευρωπαίων επιθεωρητών, εντούτοις η ΔΕΗ βρίσκεται εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού τόσο για την υπόθεση του λιγνίτη, και εσχάτως για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και το νέο δάνειο που σύναψε με τις τράπεζες.
Στην πρώτη περίπτωση, το Ευρωδικαστήριο απέρριψε τον περασμένο Δεκέμβριο τους λόγους ακύρωσης που προέβαλε η ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας την αρχική θέση της Κομισιόν που μιλούσε για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας στο λιγνίτη, και για καταδίκη της Ελλάδας.
Στην δεύτερη περίπτωση, εκρεμμεί η έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της συμφωνίας Δημοσίου-τραπεζών για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και την χορήγηση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ. Εκεί που εμπλέκεται η DG Com είναι το γεγονός ότι το Δημόσιο είναι μέτοχος τόσο της ΔΕΗ όσο και των τραπεζών που καλούνται να την χρηματοδοτήσουν, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως, πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσον το δάνειο συνιστά θέμα κρατικής ενίσχυσης, θέμα που χειρίζεται η Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Οικονομικών. 
Και στον ΑΔΜΗΕ
Χωρίς να είναι γνωστό αν υπάρχει κάποια συσχέτιση, ας σημειωθεί ότι στα τέλη Ιανουαρίου η ευρωπαϊκή ένωση ενεργειακών traders EFET (European Federation of Energy Traders) είχε κοινοποιήσει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ επιστολή με την οποία κατηγόρησε τον ΑΔΜΗΕ και τον ESO (Βούλγαρος διαχειριστής) ότι θέτουν σοβαρά εμπόδια στο διασυνοριακό εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με την τότε καταγγελία του EFET η συμπεριφορά των δύο διαχειριστών συνιστούσε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους ως φυσικά μονοπώλια.
Αφορμή στάθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών που έθεσε σε εφαρμογή ο ΑΔΜΗΕ από τις 11 έως τις 12 Ιανουαρίου καθώς και την αντίστοιχη απαγόρευση του Βούλγαρου διαχειριστή από τις 13 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: