Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Τα εργοστάσια-φαντάσματα της Ελλάδας

 

Οδοιπορικό του Reuters στους χώρους που κάποτε έσφυζαν από ζωή

Ο Γιάννης Μπεχράκης είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες φωτογράφους με διακρίσεις και συνεργασίες με διεθνή πρακτορεία. Ο ίδιος, για λογαριασμό του Reuters, ταξίδεψε από την Αθήνα στην Πελοπόννησο και από εκεί στην βορειοανατολική Ελλάδα προκειμένου να καταγράψει τα ερημωμένα πια εργοστάσια ελέω οικονομικής κρίσης.

«Όταν ήμουν παιδί, η λέξη "εργοστασιάρχης" ήταν περισσότερο ένας τίτλος αριστοκρατίας παρά η περιγραφή ενός επιχειρηματία», αναφέρει ο Μπεχράκης.

«Στο ταξίδι των 2.500 χιλιομέτρων ανά την Ελλάδα, έγινα μάρτυρας της θλιβερής πραγματικότητας, της άλλοτε ακμάζουσας ελληνικής βιομηχανίας. Εκατοντάδες εργοστάσια έχουν βάλει λουκέτο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, για μια σειρά από λόγους, αλλά η οικονομική κρίση αποτέλεσε την ταφόπλακα της ελληνικής βιομηχανίας», σημειώνει ο διακεκριμένος φωτογράφος. 











Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της προκειμένου να αποφύγει το οικονομικό χάος, ο φωτογράφος του Reuters Γιάννης Μπεχράκης ξεκίνησε από την Αθήνα και γυρίζοντας ολόκληρη την Ελλάδα αποθανάτισε με τον φωτογραφικό του φακό τα ερειπωμένα σήμερα εργοστάσια της ακμάζουσας κάποτε ελληνικής βιομηχανίας.
Από το ξέσπασμα της κρίσης και έπειτα η ελληνική βιομηχανική παραγωγή έχει υποστεί πτώση 30%.

Σύμφωνα με τον φωτογράφο παλιά το να ήταν κάποιος «εργοστασιάρχης» ήταν κάτι παραπάνω από αριστοκράτης κάτι σαν επιχειρηματίας. Τις τελευταίες όμως τρεις δεκαετίες, εκατοντάδες εργοστάσια έχουν κλείσει για διάφορους λόγους, αλλά η σημερινή οικονομική κρίση ήταν και το τελειωτικό χτύπημα για την ελληνική βιομηχανία.

Το παρακάτω κτίριο λειτουργούσε κάποτε ως βιομηχανία υφασμάτων στη Λάρισσα


Στη Θεσσαλονίκη, ένα τεράστιο εργοστάσιο ξυλείας καταστράφηκε από αρχαιοκάπηλους και λόγω των καιρικών συνθηκών
 όπως μας πληροφορεί ο φωτογράφος.



Όπως αναφέρει ο Γιάννης Μπεχράκης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του επισκέφθηκε πολλά εγκαταλελειμμένα εργοστάσια στην βορειανατολική Ελλάδα τα περισσότερα από τα οποία λεηλατήθηκε και ερημώθηκαν. Σε ένα από αυτά βρήκε στο πάτωμα ένα ομόλογο της δεκαετίας του 1990.

Σε ένα άλλο εργοστάσιο στη Ξάνθη, κοντά στα βουλγαρικά σύνορα κάποιος μετανάστης έχει γράψει στο πάτωμα ονόμα γερμανικών πόλεων.

Το παρακάτω είναι το ερημωμένο εργοστάσιο της Izola, σύβολο του θανάτου της ελληνικής βιομηχανίας.
Το παρακάτω εργοστάσιο βρίσκεται στην Ελευσίνα και κάποτε παρήγαγε μαγειρικό λάδι. Ωστόσο, έκλεισε την δεκαετία του 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.