Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Σάν σήμερα φεύγει η αγωνίστρια Μπέττυ Αμπατιέλου

Τον Απρίλιο του 1963, η βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέπτεται το Λονδίνο χωρίς το βασιλιά
Παύλο, αλλά με το διάδοχο Κωνσταντίνο, για να παρευρεθεί στους γάμους της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας του Κεντ, εξαδέλφης της Ελισάβετ της Αγγλίας.
Το Σάββατο 20 Απριλίου, την ημέρα της άφιξής της, καθώς η Φρειδερίκη βγαίνει από το ξενοδοχείο «Κλάριτζες», βρίσκεται αντιμέτωπη με την Μπέτυ Αμπατιέλου, που συνοδεύεται από ομάδα Κυπρίων διαδηλωτών. Θέλει να τη συναντήσει για να της παραδώσει επιστολή, στην οποία ζητεί την αποφυλάκιση του συζύγου της.


Λέγεται ότι όταν η Φρειδερίκη αρνήθηκε να της μιλήσει, η Αμπατιέλου τη χαστούκισε, αν και αυτό το αρνήθηκε μερικές μέρες αργότερα σε συνέντευξή της στη βρετανική τηλεόραση. Οι εφημερίδες κάνουν λόγο για «περίπτυξη».

Η Μπέτυ Μπάρτλετ-Αμπατιέλου (1917-2011), σύζυγος του στελέχους του ΚΚΕ Αντώνη Αμπατιέλου, υπήρξε ανταποκρίτρια της «Daily Worker» κατά την περίοδο του Εμφυλίου και ενεργό στέλεχος του Συνδέσμου για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα στο Λονδίνο. Συνελήφθη στην Ελλάδα από τη χούντα το 1967 και εκδιώχθηκε στην Αγγλία ως Βρετανίδα υπήκοος. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση.
Φόρος τιμής στην Μπέτυ Αμπατιέλου
Η μυθιστορία του Αρη Μαραγκόπουλου «Το χαστουκόδεντρο» ανήκει στην παράδοση της λογοτεχνίας που εισέρχεται στο χώρο της δημοσιογραφίας. Μας θυμίζει έντονα το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού ή την ταινία «Πέτρινα χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη. Βασίζεται σε ένα πασίγνωστο περιστατικό.
Κατά τη διάρκεια μιας ανεπίσημης επίσκεψης στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 1963, η αλήστου μνήμης βασίλισσα Φρειδερίκη βρίσκεται αντιμέτωπη με την Ουαλή δασκάλα Μπέτυ Μπάρτλετ, σύζυγο του φυλακισμένου κομμουνιστή Αντώνη Αμπατιέλου, η οποία προσπαθεί να της επιδώσει μία επιστολή διαμαρτυρίας. Δεν καταδέχεται να της απαντήσει -πώς τολμά μια κοινή θνητή να της απευθύνει το λόγο!- και το βάζει στα πόδια για να βρει καταφύγιο στην πρώτη πόρτα που θα βρεθεί μπροστά της. Οι εκδοχές είναι διαφορετικές. Η μεν Μπάρτλετ δηλώνει ότι «ούτε που την ακούμπησε», η δε Φρειδερίκη ότι τη χαστούκισε. Μικρή σημασία έχει. Προκλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο και κρίση στις σχέσεις Ανακτόρων και κυβερνήσεως Καραμανλή.
Το επεισόδιο είναι η αφορμή και ο έρωτας είναι το πρόσχημα για να συνθέσει, με εξαιρετική τεκμηρίωση, ο συγγραφέας μια τοιχογραφία της μεταπολεμικής Ελλάδας όπου εκτυλίσσεται μία από τις κυρίαρχες συγκρούσεις του Ψυχρού Πολέμου.
Αφ’ ενός οι μηχανορραφίες των πάσης φύσεως πολιτικών και οικονομικών ηγεσιών και αφ’ ετέρου οι λεηλατημένες ζωές των απλών ανθρώπων. Ουσιαστικά το βιβλίο αποτελεί κυρίως ένα φόρο τιμής στην άοκνη προσπάθεια της Ουαλής δασκάλας για δικαιοσύνη.
(Γιάννης Φέρτης)
enet.gr
Το μυθικό χαστούκι που κλόνισε τη μοναρχία
Το 1963 ξεκίνησε για την Ελλάδα μέσα σε πολιτική και κοινωνική πόλωση. Απεργίες διαρκείας από πλήθος επαγγελματικών ομάδων, καθώς και δυναμικές κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος (την άνοιξη θα ιδρύονταν και η ΕΦΕΕ) στους δρόμους της Αθήνας, φωνάζοντας συνθήματα με ισχυρούς συμβολισμούς όπως το «1-1-4» (το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος) έδειχναν ότι το μεταπολεμικό κοινωνικό κατεστημένο είχε αρχίσει να κλονίζεται και το δεξιό καθεστώς να απονομιμοποιείται.
.
Στο Λονδίνο θα καταφθάσει τις επόμενες μέρες και ο  Γρηγόρης Λαμπράκης προκειμένου να ζητήσει ακρόαση από τη βασίλισσα. Η Φρειδερίκη αρνείται να τον δεχτεί. Εκμεταλλευόμενος τη μεγάλη προβολή ο Γρ. Λαμπράκης θα δώσει εκεί και συνέντευξη Τύπου, με τις δάφνες του αγωνιστή που είχε καταφέρει λίγες μέρες νωρίτερα, μόνος αυτός, να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσει ως το τέλος στην πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που είχε απαγορευτεί από τις ελληνικές Αρχές. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 22 Μαΐου, θα δολοφονηθεί στη Θεσσαλονίκη από ανθρώπους του παρακράτους.
343630

Τελευταίο «αντίο» στη συντρόφισσα Μπέττυ Αμπατιέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.