Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Τάκης Τσίτσος 1970-2016: Ένας ακατάβλητος μαχητός



Για την κομμουνιστική αντεπίθεση και την αντικαπιταλιστική Αριστερά
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ
Τη νύχτα της περασμένης Κυριακής προς Δευτέρα 28 Νοέμβρη, ο σύντροφος Τάκης Τσίτσος έφυγε από κοντά μας σε ηλικία μόλις 46 ετών, ύστερα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, που την έδωσε παλικαρίσια και όρθιος. Το τελευταίο βράδυ του πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες ήταν στο πλάι του. Την Τρίτη το μεσημέρι, στο οικογενειακό του σπίτι στον Πύργο της Ηλείας πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει όλους τους χώρους μέσα κι έξω παρά το ψιλόβροχο. Ένας ένας οι σύντροφοι, οι φίλοι και οι συγγενείς περνούσαν και τον αποχαιρετούσαν, ενώ ακούγονταν τα συγκλονιστικά λόγια της μητέρας του.

Αργότερα ξεκίνησε η πομπή για την εκκλησία. Στο στόμα ήταν το «Ένα το χελιδόνι», ανέμιζαν οι κόκκινες σημαίες του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στέλνοντας ύστατο χαιρετισμό στον αγαπημένο σύντροφο. Η Αγία Κυριακή αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τον κόσμο. Εκατοντάδες πια είναι στο πλευρό του Τάκη. Συγγενείς και φίλοι από τον Πύργο και την Αθήνα, συνάδελφοι, συναγωνιστές και πολλοί – πολλοί σύντροφοι από την Αθήνα, τον Πύργο, την Πάτρα, την υπόλοιπη Πελοπόννησο, ακόμα και την Ήπειρο ως και τη Θεσσαλονίκη. Βουβό το κλάμα, συννεφιασμένα πρόσωπα και όταν έβγαινε κάποια κουβέντα αυτή ήταν για τις αρετές και τον αγώνα του Τάκη. «Θα μείνει αξέχαστος», «δυσαναπλήρωτο κενό», άκουγες παντού και καταλάβαινες πως αυτά δεν ήταν λόγια τυπικά.
Εκ μέρους της Κ.Σ.Ε. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον αποχαιρέτησε η συντρόφισσα Αντωνία Βαφειάδου, ενώ σύντομο αποχαιρετισμό έκαναν φίλοι και συμμαθητές του από τον Πύργο. Εκ μέρους της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, τον σ. Τάκη αποχαιρέτησε ο σύντροφος Παναγιώτης Μαυροειδής, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ.
Στο νεκροταφείο ο Τάκης μπήκε στα χέρια των συντρόφων του, μέχρι το μνήμα. Το φέρετρο σκεπάζει η σημαία του ΝΑΡ, με το κόκκινο χρώμα της πανανθρώπινης λευτεριάς. Κι όταν το φέρετρο άγγιξε την γη, μετά το συγκλονιστικό ασπασμό της μάνας, τα βουρκωμένα μάτια φωτίστηκαν για λίγο, όταν οι σύντροφοι και φίλοι του έπιασαν το τραγούδι, το τραγούδι το λαϊκό, που τόσο άρεσε στον Τάκη. «Το τελευταίο βράδυ μου απόψε το περνάω» και «Της Γερακίνας γιος», γιατί ο Τάκης δεν έζησε γονατιστός.
Για την κομμουνιστική αντεπίθεση και την αντικαπιταλιστική Αριστερά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΑΡ
Η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση αποχαιρέτησε το σύντροφο Τάκη Τσίτσο με την παρακάτω ανακοίνωση:
«Έφυγε από τη ζωή τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Νοέμβρη 2016, σε ηλικία 46 χρονών ο σύντροφος Τάκης Τσίτσος, μετά από παλικαρίσια μάχη με τον καρκίνο. Ο Τάκης Τσίτσος γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου του 1970 στον Πύργο της Ηλείας από εργατική οικογένεια. Στα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στην ΚΝΕ στο σχολείο του στον Πύργο. Το 1989 περνάει στη Νομική σχολή του Α.Π. Θεσσαλονίκης, και δραστηριοποιείται στην Οργάνωση Σπουδάζουσας. Δίνει τη μάχη ενάντια στη συναίνεση και την υποταγή που εκδηλώθηκαν με τις κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Ζολώτα, μαζί με χιλιάδες άλλα μέλη και φίλους της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Συνεχίζει τη δράση του μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ-ΝΑΡ και του ΝΑΡ στη Θεσσαλονίκη, στα πρώτα δύσκολα χρόνια της απαξίωσης και της υποχώρησης της Αριστεράς μετά και την κατάρρευση του ‘’υπαρκτού σοσιαλισμού’’, για την ανασυγκρότηση και αντεπίθεση του κομμουνιστικού κινήματος.
Το 1997 έρχεται στην Αθήνα και εργάζεται ως δικηγόρος. Σημαντική είναι η προσφορά του στην Οργάνωση Δικαιοσύνης του ΝΑΡ, αλλά και σε μια σειρά άλλα μέτωπα και πρωτοβουλίες του ΝΑΡ. Διετέλεσε για χρόνια μέλος της Επιτροπής Πόλης και του γραφείου της Οργάνωσης Αθήνας του ΝΑΡ, δίνοντας μάχη για την ανώτερη συγκρότηση και ανάπτυξη της επαναστατικής οργάνωσης, ενώ στο 3ο Συνέδριο (2013) εκλέχθηκε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και τον τελευταίο χρόνο μέλος του γραφείου της.
Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή του συντρόφου Τάκη στην ανάπτυξη και στην παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του μετώπου της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής και κομμουνιστικής Αριστεράς. Στην 2η και στην 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκλέγεται μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού της Οργάνου και της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής. Με τη σταθερότητά του, την επιμονή του στην πολιτική ουσία, αλλά και τη συντροφικότητα και την μετωπική – ενωτική του αντίληψη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία και στην παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, καθώς και στην προώθηση των συνεργασιών με άλλες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής, αντιΕΕ και κομμουνιστικής Αριστεράς.
Ιδιαίτερα αγαπητός σύντροφος και φίλος, γιός του αείμνηστου εργάτη κομμουνιστή Γιώργου Τσίτσου, για χρόνια προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πύργου, μέλος του ΚΚΕ και μετέπειτα του ΝΑΡ. Ο Τάκης είχε ιδιαίτερη αγάπη στους ανθρώπους του μόχθου και του αγώνα, στη λαϊκή μουσική και την παρέα, στέκονταν πάντα αλληλέγγυος σε φίλους, συντρόφους και συναγωνιστές. Ιδιαίτερα, ο μάχιμος τρόπος, ο βαθιά ανθρώπινος και ακατάβλητος, που έδωσε την μάχη με τον καρκίνο, πάντα όρθιος και με το χαμόγελο, συγκλόνισε όλους όσους γνώριζαν τον αγώνα που έδινε.
Ο Τάκης με την οξυδέρκεια και την αποφασιστικότητα που τον διέκριναν στήριξε την οργάνωση και το κίνημα σε όλες τις φάσεις και την πορεία της από την ίδρυσή της. Ακούραστος μαχητής της υπόθεσης της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης και του επαναστατικού πολιτικού αγώνα, με μεγάλη προσφορά και συμβολή. Το κενό που αφήνει είναι μεγάλο για το ΝΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την μαχόμενη ανατρεπτική αριστερά. Το δικό μας χρέος είναι να δώσουμε την μάχη για να το καλύψουμε.
Στη μητέρα του Σία, τα αδέρφια του Άρη και Γιάννη, εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια».

Ανακοινώσεις στη μνήμη του Τάκη Τσίτσου

Αριστερή Συσπείρωση
«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα το πρωί πως τα ξημερώματα της Δευτέρας 28/11 έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 46 ετών έπειτα από ηρωική και σκληρή μάχη με τον καρκίνο ο Σύντροφος Τάκης Τσίτσος. Μάχη που την έδωσε με όλη του την δύναμη. Η διαδρομή του συντρόφου Τάκη ήταν πλούσια σε εμπειρίες από το εργατικό και λαϊκό κίνημα, την οργάνωση της αριστεράς και ήταν άμεσα εμπλεκόμενος και με σημαντική συμβολή στην συγκρότησης της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα. Από όποιο μετερίζι και αν βρέθηκε είτε ως μαχόμενος δικηγόρος είτε ως μέλος πολικών οργάνων (μέλος ΠΣΟ και ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην 2η και 3η Συνδιάσκεψη, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ κ.α. ) υπηρέτησε με συνέπεια και αξιοπρέπεια την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση». Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της για την απώλεια του συντρόφου Τάκη Τσίτσου η Αριστερή Συσπείρωση. «Το κενό που αφήνει είναι μεγάλο για τους συντρόφους του στο ΝΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την μαχόμενη ανατρεπτική αντικαπιταλιστική αριστερά. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε την μνήμη του συντρόφου Τάκη είναι να ενισχύσουμε τον αγώνα μας για την κοινωνική χειραφέτηση με το ίδιο θάρρος και τόλμη όπως έκανε και ο ίδιος ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της μάχης του με τον καρκίνο αψηφώντας την πραγματικότητα και τα όρια της νόσου του. Καλό Ταξίδι Σύντροφε», υπογραμμίζει η ΑΡΙΣ.

Ενωτική Πρωτοβουλία Παρέμβασης και Διαλόγου
Η Ενωτική Πρωτοβουλία Παρέμβασης και Διαλόγου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έστειλε άμεσα στην Π.Ε. του ΝΑΡ το παρακάτω μήνυμα: «Εκ μέρους των συντρόφων/σσων της ΕΠΠΔ σας εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του σ/φου Τάκη Τσίτσου. Είναι μια δύσκολη στιγμή για όλου/ες που γνωρίσαμε και περπατήσαμε μαζί με το σύντροφο. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι η υπόσχεση να συνεχίσουμε τον αγώνα για αυτά στα οποία αφιέρωσε τη ζωή του, μέχρι την τελευταία του στιγμή».

Αριστερή Ανασύνθεση

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του συντρόφου Τάκη Τσίτσου. Στρατευμένος στο κομμουνιστικό κίνημα από μαθητής, ο σ. Τσίτσος πήρε μέρος στη μεγάλη ανταρσία της ΚΝΕ ενάντια στη γραμμή της δεξιάς ενσωμάτωσης της Αριστεράς το 1989», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Αριστερή Ανασύνθεση. «Συναντηθήκαμε πολλές φορές στους δρόμους του αγώνα και της ριζοσπαστικής αναζήτησης με το σ. Τσίτσο, από τη φοιτητική ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι τις προσπάθειες για την ενότητα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και το εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εκτιμήσαμε την αγωνιστικότητα, την οξυδέρκεια και την συντροφικότητά του, αλλά και το σθένος με το οποίο αντιμετώπιζε τα προβλήματα υγείας του, γιατί παρέμεινε αγωνιστής σε κάθε όψη της ζωής του», σημειώνει η ΑΡΑΝ, εκφράζοντας τα πιο θερμά συλλυπητήρια «με την έμπνευση από το παράδειγμά του, περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίο σε καιρούς δύσκολους όπου καλούμαστε να δώσουμε σχήμα ξανά στο μέλλον της ανατροπής και της κομμουνιστικής προοπτικής».

Τάσος Σταυρόπουλος – Σχέδιο Β

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε ο Τάσος Σταυρόπουλος, γραμματέας Π.Ε. του Σχεδίου Β: «Για τον φίλο, σύντροφο , συναγωνιστή και συμπατριώτη Τάκη Τσίτσο – μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ- που έφυγε από κοντά μας στα 46 του. Δυστυχώς στη ζωή δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τα κοινωνικά εμπόδια, αλλά και τους περιορισμούς της φύσης που πολλές φορές δεν έχει κανένα ‘’μέτρο’’ στις επιλογές της. Για τον Τάκη η ζωή ήταν πολύ φειδωλή. Στα 46 του είχε να παλέψει και ενάντια στην επάρατο ασθένεια, για να κρατηθεί στη ζωή. Έχασε τη μάχη. Θα σε θυμόμαστε σύντροφε, γιατί μέχρι την τελευταία στιγμή ήσουν μάχιμος και συνεπής στις ιδέες σου. Καλό σου ταξίδι».
ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.