Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Δοκιμάζονται εκ νέου για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα οι αντοχές του ενεργειακού συστήματος της χώρας

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν οι αρμόδιοι φορείς για να εκτιμήσουν τη κατάσταση και να προβούν, εάν χρειαστεί, στη λήψη έκτακτων μέτρων
Υπό νέα δοκιμασία τίθεται αυτή την εβδομάδα το ενεργειακό σύστημα της χώρας που εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση “πορτοκαλί” συναγερμού.
Η επιδείνωση των καιρικών φαινομένων σε συνδυασμό με την στενότητα ισχύος σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριο, αλλά και εξωγενείς παράγοντες επαναφέρουν στα όριά του το ηλεκτρικό σύστημα και οι αρμόδιοι φορείς έχοντας πάρει και το “μάθημα” από την πολύ πρόσφατη κρίση επανασχεδιάζουν την διαχείρισή του. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη διαχείριση και αυτό γιατί η εφεδρεία των υδροηλεκτρικών εξαντλήθηκε στην προηγούμενη κρίση, αφού λειτούργησαν στο φουλ οι μονάδες για να μην καταρρεύσει το σύστημα.
Η αγωνία προς το παρόν εστιάζεται στο κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος να φτάσει τρεις ημέρες νωρίτερα (συγκεκριμένα αύριο Τρίτη 17 Ιανουαρίου) ένα έκτακτο φορτίο LNG που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 20 του μηνός.
Το πρόβλημα με την επάρκεια του φυσικού αερίου παραμένει, ενώ την Παρασκευή επιδεινώθηκε καθώς η τουρκική Botas ακύρωσε την παράδοση αυξημένων κατά 10 χιλιάδες κ,μ. στους Κήπους, όπως είχε συμφωνήσει με την ΔΕΠΑ επικαλούμενη την υψηλή ζήτηση στην αγορά της Τουρκίας λόγω κακοκαιρίας.
Σήμερα αναμένεται να συνεδρίαση των αρμοδίων φορέων για να εκτιμήσουν τη κατάσταση και να προβούν εάν χρειαστεί στη λήψη έκτακτων μέτρων.

Απαραίτητη η λήψη μέτρων

Πρόσθετες ανησυχίες στα αρμόδια επιτελεία δημιουργεί και η ενημέρωση που είχαν από τον γαλλικό Διαχειριστή για παύση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω προβλημάτων ανεπάρκειας στην εσωτερική αγορά.
Οι αβεβαιότητες ενισχύονται και από το γεγονός ότι δύο μονάδες του Αγίου Δημητρίου εξακολουθούν να βρίσκονται σε προγραμματισμένη συντήρηση μακράς διάρκειας, καθώς και από την αναξιοπιστία του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ που επίσης φάνηκε στην πρόσφατη κρίση.
Δεδομένου ότι οι ΑΠΕ αποτελούν έναν αστάθμητο παράγοντα και άρα δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα το βαθμό στήριξης που μπορεί να παρέχουν, καθιστούν μάλλον απαραίτητη τη λήψη μέτρων, όπως η διακοψιμότητα και η παύση των εξαγωγών.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί η αδυναμία των γειτονικών Διαχειριστών να διαθέσουν ισχύ στην Ελλάδα λόγω της ευρύτερης ανεπάρκειας ισχύος στην περιοχή ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης σε αέριο και ηλεκτρισμό λόγω αφ’ ενός του ψύχους και αφ’ ετέρου του ελλείμματος που έχει προκαλέσει η απόσυρση πυρηνικού δυναμικού από την αγορά της Γαλλίας για συντήρηση.

www.worldenergynews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.