Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Νερά, εξαγωγές και Αλουμίνιον στην μάχη για την ενεργειακή επάρκεια

Γιώργος Φιντικάκης
Σε υδροηλεκτρικά, απαγόρευση εξαγωγών, Αλουμίνιον, και εκφόρτωση στη Ρεβυθούσα του νέου φορτίου φυσικού αερίου, πέφτει πλέον το βάρος για την διατήρηση της επάρκειας στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Σε αυτά θα πρέπει κανείς να προσθέσει και την επαναλειτουργία από χθες το απόγευμα της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας που είχε προ ημερών βγει νοκ άουτ.
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν και ότι η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί. Ενδεικτικό είναι ότι προχθές το βράδυ, η κατανάλωση ηλεκτρισμού στην Ελλάδα έκανε ρεκόρ πενταετίας φτάνοντας στα 9.300 μεγαβάτ, επίπεδα που αναμενόταν να επαναληφθούν και χθες.

Στις άμυνες ωστόσο του συστήματος προστέθηκαν από τις έξι χθες το απόγευμα 150 μεγαβάτ έπειτα από την απαγόρευση των εξαγωγών σε Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία. Επίσης από σήμερα το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας θα προσφέρει μέσα από συμβάσεις διακοψιμότητας 200 μεγαβάτ, ενώ ανάλογες ποσότητες είναι σε θέση να συνεισφέρουν τσιμέντα και χάλυβες.
Το βάρος ωστόσο πέφτει στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, τα οποία εφόσον χρειαστεί να δουλέψουν στο φουλ, είναι σε θέση να προσφέρουν 2.400 μεγαβάτ. Οσο για τις μονάδες της ΔΕΗ, τέθηκε από χθες στη διάθεση του διαχειριστή, η μονάδα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, μία από τις τέσσερις που εδώ και εβδομάδες βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Μεταξύ αυτών, δύο του Αγίου Δημητρίου που βρίσκονται σε προγραμματισμένες εργασίες αποθείωσης, και μια μονάδα της Καρδιάς.
Στο δια ταύτα, η προϋπόθεση για να μην περάσουμε στο επόμενο στάδιο συναγερμού (3), είναι να μην υπάρξει και άλλη βλάβη σε λιγνιτική μονάδα. Εφόσον αυτό συμβεί, θα χρειαστεί να φουλάρουν για να καλύψουν την ζήτηση οι μονάδες φυσικού αερίου, με κίνδυνο να συμβεί ό,τι και προ ημερών, όταν και τα αποθέματα της Ρεβυθούσας έπεσαν σε οριακά επίπεδα.
Σήμερα πάντως ξεφορτώνει στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ έκτακτο φορτίο αερίου από την Αλγερία 114.000 κυβικών, και ενώ προχθες είχε προηγηθεί άλλο, δυναμικότητας 140.000 κυβικών. Οσο για την  κατανάλωση φυσικού αερίου, προχθές έκανε ρεκόρ όλων των εποχών φτάνοντας τις 290.000 μεγαβατώρες.
Εάν παρά τις σημερινές ενισχύσεις στο σύστημα χρειασθεί εντέλει να γίνουν εκ περιτροπής περικοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπάρχει έτοιμος από το 2004 μηχανισμός, που ενεργοποιείται αυτόματα. Σύμφωνα με αυτόν, πρώτα θα βγουν εκτός 250 μεγαβάτ, και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν άλλα φορτία.
Σε κάθε πάντως περίπτωση, η κυβέρνηση θα ήθελε πολιτικά να αποφύγει τις περικοπές όπως έγινε σαφές και κατά την χθεσινή συνάντηση στο υπ. Ενέργειας υπό τον Γιώργο Σταθάκη. Εφόσον ωστόσο αυτές κριθούν απαραίτητες για την ευστάθεια του συστήματος, θα γίνουν, όπως επισήμανε και η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στην ίδια συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.