Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Από την πίσω πόρτα των ΝΟΜΕ μπαίνει η... μικρή ΔΕΗ



-Τα συμπεράσματα και η ακτινογραφία της χθεσινής δημοπρασίας

Χρήστος Στεφάνου
Νέα δεδομένα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να διαμορφώνουν τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοπρασίας που φέρνουν εκ πρώτης όψεως ως μεγάλο κερδισμένο τη ΔΕΗ, σε δύο επίπεδα:
Το πρώτο επίπεδο αφορά στο τζίρο και τα έσοδα που εξασφάλισε. Η συνολική αξία της ενέργειας που διατέθηκε με βάση τα χτυπήματα που έγιναν διαμορφώθηκε στα 52.158.178 ευρώ. Με βάση την τιμή εκκίνησης (37,37 ευρώ) η αξία ήταν στα 47.467.374 ευρώ, δηλαδή η ΔΕΗ είδε την ενέργεια που διέθεσε να πωλείται κατά 4,69 εκατ. ευρώ ακριβότερα, εξαιτίας των υψηλότερων προσφορών.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά στον ανταγωνισμό και στο «ψαλίδισμα» των δυνατοτήτων που έχουν οι ιδιώτες προμηθευτές με βάση τις τιμές που διαμορφώθηκαν να προσφέρουν στην αγορά ελκυστικά τιμολόγια. Όπως εξηγούσαν πηγές της αγοράς ακόμη και το 1 λεπτό του ευρώ, σε αυτά τα επίπεδα τιμών – εάν συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα κόστη και κυρίως το τέλος προμηθευτή – μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ κέρδους και ζημιάς. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι συγκεκριμένες τιμές είναι βιώσιμες μόνο εφόσον διατηρηθούν οι υψηλές τιμές και η τάση ανόδου της ΟΤΣ στη χονδρεμπορική αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, η ενέργεια που αγοράστηκε το πιο πιθανό είναι ότι θα καταληξει – τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος της – εκτός των συνόρων.
Και εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί μια άλλη παράμετρος: μπορεί για τους προμηθευτές – ειδικά τους μη καθετοποιημένους – τα προθεσμιακά συμβόλαια να αποτελούν δικλείδα ασφάλειας και προστασίας απέναντι στη διακύμανση της ΟΤΣ, ωστόσο ο ανταγωνισμός με τον κυρίαρχο προμηθευτή δε γίνεται στη βάση της χονδρεμπορικής τιμής: η ΔΕΗ αγοράζει από την χονδρεμπορική αγορά σχετικά μικρές ποσότητες, οπότε τα κοστολόγιά της και κατ΄επέκταση η εμπορική της πολιτική και τα κέρδη της από την προμήθεια διαμορφώνονται με βάση τα δικά της κόστη παραγωγής. Αυτή είναι λοιπόν η βάση του ανταγωνισμού, τα κόστη της ΔΕΗ και όχι η ΟΤΣ.
Τούτων δοθέντων, ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι συνέβη χθες:
Από τους συνολικά 14 συμμετέχοντες, πετυχημένες προσφορές που οδήγησαν σε αγορές ενέργειας έγιναν από τους 12. Εκτός έμειναν δύο προσφορές μία για 1MW/h (πιθανότατα από βιομηχανικό προμηθευτή, εικάζεται τη Βιοχάλκο) και μία για 13MW/h (πιθανότατα από νεοεισερχόμενο παίκτη, εικάζεται τη Volton). Σημειώνεται ότι η προσφορά των 13MW/h έγινε στις 2 το μεσημέρι και στη συνέχεια ο προσφέρων αποσύρθηκε, προφανώς θεωρώντας ότι τα επίπεδα που διαμορφωνόταν η τιμή δεν ήταν συμφέροντα με βάση τη δική του στρατηγική .
Από τις υπόλοιπες προσφορές οι τρεις μεγάλοι καθετοποιημένοι ιδιώτες προμηθευτές (Protergia, Elpedison, ΗΡΩΝ) θεωρείται βέβαιο ότι μοιράστηκαν τα τρία μεγαλύτερα μερίδια των 31MW/h, 33MW/h και 20MWh/h που διατέθηκαν στην τιμή των 41,05 και 41,06 ευρώ /MWh.
Επίσης από τα αποτελέσματα της δημοπρασίας είναι σαφές ότι ένας προμηθευτής προερχόμενος από τη βιομηχανία (εικάζεται από τον όμιλο του Τιτάνα) εξασφάλισε ένα μερίδιο του 1MW/h σε τιμή 41,06 ευρώ/MWh.
Τα υπόλοιπα μερίδια μοιράστηκαν οι εταιρείες Watt& Volt, Green, Volterra, NRG, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ και η νεοεισερχόμενη KEN. Με βάση το γεγονός ότι πρόκειται για μερίδια που ξεκινόυν από τα 3MW/h και φτάνουν μέχρι τα 16MW/h τότε είναι σαφές ότι κάποιες εταιρείες που μέχρι στιγμής δραστηριοποιούνταν ως αυτοπρομηθευτές του δικτύου τους, απέκτησαν σαφώς μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας. Αυτό μπορεί να μεταφράζεται σε πρόθεση επιθετικής ενίσχυσης του μεριδίου τους, αν και κάποιοι θεωρούν ότι εκ των πραγμάτων και με τα επίπεδα τιμών που διαμορφώθηκαν η ενέργεια αυτή θα διατεθεί σε εξαγωγές.
Το συμπέρασμα
Αν και είναι νωρίς ακόμη να προδικάσει κανείς τις εξελίξεις, με δεδομένο ότι ακόμη φέτος έχουμε μπροστά μας 3 ακόμη δημοπρασίες το Μάρτιο, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο, είναι σαφές ότι η χθεσινή διαδικασία έφερε ένα βήμα πίσω το άνοιγμα της αγοράς και τον ανταγωνισμό. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να σημαίνει καταρχάς ότι δυσκολεύει το έργο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το κλείσιμο του ενεργειακού σκέλους της αξιολόγησης, αφού επιβεβαιώθηκε στην πράξη το επιχείρημα της τρόικας για τις μικρές ποσότητες.
Δεύτερον αντικειμενικά οι τιμές που διαμορφώθηκαν δεν ευνοούν περαιτέρω επιθετικά ανοίγματα των ιδιωτών προμηθευτών και άρα δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στα μερίδια. Αυτό σημαίνει ότι οι στόχοι του μνημονίου για απώλεια μεριδίων της ΔΕΗ δύσκολα θα εκπληρωθούν.
Τρίτον η ΔΕΗ αποκτά ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ της δικής της πρότασης, δηλαδή υπέρ της διάθεσης πακέτων πελατών που θα δημιουργήσει η ίδια, σε ανταγωνιστές της. Στην πράξη ωστόσο ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις και το εγχείρημα αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα.
Τέταρτον ανοίγει πιο επιτακτικά η συζήτηση για τα περίφημα εναλλακτικά δομικά μέτρα ανοίγματος της αγοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και μπορεί να εικάσει κανείς. Εφόσον αυτή η εκτίμηση επαληθευτεί στην πορεία, τότε σίγουρα η χθεσινή δημοπρασία των ΝΟΜΕ άνοιξε την πίσω πόρτα, ώστε να επανέλθει στο προσκήνιο η μικρή ΔΕΗ ή εν πάσει περιπτώσει κάποια παραλλαγή της... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.