Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Οι απατεώνες της Energa απαιτούν να πληρώσουν μόνο το1/3 των κλεμένων



 ΠΗΓΗ: ethnos.gr

ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΝΕΙ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Το παράδοξο της υπόθεσης Energa - Η δικαστική απόφαση

Όχι απλώς δυσεφάρμοστο, αλλά ανεφάρμοστο, χαρακτηρίζουν τον νόμο 4312/2014 για την «επιστροφή των κλεμμένων» νομικοί που κλήθηκαν για πρώτη φορά να δουν στην πράξη το θέμα με την υπόθεση των κατηγορουμένων της Energa.

Στην επίμαχη δίκη, οι κατηγορούμενοι, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας δήλωσαν ότι επιστρέφουν 103 εκατ. ευρώ σε Δημόσιο και ΟΤΑ (προκειμένου να έχουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση), ζητώντας να αποδεσμευτούν αυτά τα ποσά και να μπουν στα δημόσια ταμεία.
Ομως ο νόμος απαιτεί -για να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης οι κατηγορούμενοι- την επιστροφή του συνόλου της ζημίας που έχει προκληθεί από την άδικη πράξη, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο (στη συγκεκριμένη περίπτωση από τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της λαθρεμπορίας) και όχι μέρος αυτής.

Στην επίμαχη υπόθεση, το κατηγορητήριο καταλόγιζε ζημία ύψους 256 εκατ. ευρώ, η οποία προέρχεται από την παρακράτηση του ΕΕΤΗΔΕ (το γνωστό χαράτσι) και τα δημοτικά τέλη, ενώ περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ ζητούν οι ΛΑΓΗΕ και ΔΕΣΜΗΕ για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς στην εταιρεία, ποσό που οι κατηγορούμενοι αμφισβητούν, είναι όμως υποχρεωμένοι να καταβάλουν, όπως ορίζει ο ν. 4312/2014.
Η δικαστική απόφαση
Το δικαστήριο, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία, αναγνώρισε ελαφρυντικά για το αδίκημα της λαθρεμπορίας και «έριξε» την ποινή, αφού τα χρήματα έφταναν για να καλυφθεί η ζημία που άγγιξε τα 2,5 εκατ. ευρώ. Δεν έκανε όμως το ίδιο για την υπεξαίρεση, αφού τα χρήματα δεν επαρκούν, τα οποία τώρα διεκδικούν και το Δημόσιο και οι ΛΑΓΗΕ και ΔΕΣΜΗΕ.
Το Δημόσιο ζητεί μάλιστα να μπουν άμεσα στα ταμεία του τα χρήματα, το ίδιο ζητούν και οι ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Ποιος θα τελικά θα πάρει τα χρήματα; Το Δημόσιο, όπως λένε νομικοί, έχει προνόμιο έναντι άλλων, ενώ το δικαστήριο θα αποφασίσει τελικά για την πορεία του ποσού στις 21 Φεβρουαρίου. Τα 103 εκατ. ευρώ λιμνάζουν από τον Φεβρουάριο του 2012, όταν οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να επιστρέψουν. Από τότε δεν μπαίνουν σε κανένα ταμείο, όλοι φοβούνται να τα... αγγίξουν και παραμένουν δεσμευμένα, χωρίς καν να παίρνουν τον ανάλογο τόκο.
Η ΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

«Ο νόμος προϋποθέτει την πλήρη ικανοποίηση των απαιτήσεων των παθόντων. Ετσι, καθίσταται ανεφάρμοστος και άδικος για τους κατηγορουμένους», λέει ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, συνήγορος του στελέχους της Energa Αριστείδη Φλώρου.

Νομικοί λένε στο «Εθνος» ότι ο επίμαχος νόμος είναι αποτρεπτικός για τον κατηγορούμενο που θέλει να επιστρέψει χρήματα, αφού δεν του δίνεται η δυνατότητα να δώσει όσα εκείνος συναινεί και να κριθεί για την πράξη που κατηγορείται ότι τέλεσε με ευμενέστερα κριτήρια.
Επιπλέον, με τις επίμαχες διατάξεις, ο κατηγορούμενος οφείλει να επιστρέψει όσα του καταλογίζονται με το κατηγορητήριο και δεν μπορεί να αντειπεί ότι τα ποσά που για παράδειγμα υπεξαίρεσε είναι μικρότερα. Ετσι, ο φαύλος κύκλος της μη επιστροφής συνεχίζεται...
Η δικαστική διαμάχη με ΛΑΓΗΕ, ΔΕΣΜΗΕ και η απόφαση του ΣτΕ
Οι κατηγορούμενοι της Energa-Hellas Power είναι στα δικαστήρια με ΛΑΓΗΕ και ΔΕΣΜΗΕ αφού υποστηρίζουν ότι οι πάροχοι τους οφείλουν περί τα 160 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, προ ετών το ΣτΕ με απόφασή του είχε δικαιώσει την εταιρεία, κρίνοντας ότι οι χρεώσεις για τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) χρεώθηκαν εσφαλμένα στην Energa-Hellas Power για τα έτη 2009, 2010 και 2011.
ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.