Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Το σκάνδαλο της χρηματοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ στη μεταπολίτευση

Το σύνολο των πρακτικών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής

Πριν από {λίγο καιρό} η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, παρήγγειλε στον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας αναφορικά με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Αρχές Φεβρουαρίου, είχε προηγηθεί η συζήτηση του πορίσματος στην Βουλή και η ανακοίνωση από μέρους της κυβέρνησης της πρόθεσής της να στείλει την υπόθεση στη δικαιοσύνη.

Ορισμένοι, τότε, είχαν αρπάξει την ευκαιρία και είχαν ισχυριστεί πως ο θησαυρός της εξεταστικής επιτροπής αποδείχτηκε άνθρακες. Δηλαδή αφού το πόρισμα δεν καταλόγιζε ποινικές ευθύνες σε πρόσωπα, όλα είχαν γίνει νόμιμα και συνεπώς ούτε γάτα- ούτε ζημιά. Η αλήθεια βεβαίως είναι κάπως διαφορετική.

Η κυβέρνηση απέφυγε στο πόρισμα της πλειοψηφίας να αποδώσει ποινικές ευθύνες (απλώς τις περιγράφει χωρίς να τις ονοματίζει) σε πολιτικά πρόσωπα για να αποφύγει την δημιουργία προανακριτικής επιτροπής της Βουλής αλλά και την κατηγορία ότι ποινικοποιεί την πολιτική ζωή του τόπου. Για τα μη πολιτικά πρόσωπα η απόδοση ποινικών ευθυνών είναι, ούτως ή άλλως θέμα της δικαιοσύνης.

Τι ακριβώς θα πράξει η δικαιοσύνη δεν το γνωρίζουμε. Η πείρα από το παρελθόν δεν μας κάνει τόσο αισιόδοξους ότι θα αποδοθούν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Ή, για να θυμηθούμε μια λαϊκή ρήση που συχνά χρησιμοποιούσε ο Χαρίλαος, «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».

Παρόλα αυτά, το υλικό της Εξεταστικής Επιτροπής είναι άκρως αποκαλυπτικό. Οι μεγαλοσχήμονες τραπεζίτες, εκδότες και άλλοι που πέρασαν από τις συνεδριάσεις της, με όσα είπαν και όσα δεν είπαν (σιωπώντας φωναχτά) αποκάλυψαν ένα σύστημα εξουσίας που διαφέντευε τη χώρα σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, το οποίο χρηματοδοτούνταν κλέβοντας -είτε άμεσα είτε έμμεσα- τον ελληνικό λαό. Αυτό το σύστημα είχε τρεις πυλώνες που λειτουργούσαν ως συγκοινωνούνταν δοχεία: Χρηματιστικό κεφάλαιο (τράπεζες), κόμματα εξουσίας και κόμματα συνενοχής (δηλαδή κόμματα που δεν έμπαιναν στη εξουσία αλλά αξιοποιούσαν για ίδιον όφελος -και με αντάλλαγμα τη σιωπή τους- αυτό το αλισβερίσι) και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το χρηματιστικό κεφάλαιο (τράπεζες κυρίως) είναι η ατμομηχανή του σύγχρονου καπιταλισμού. Τα κόμματα εξουσίας είναι αυτά που διαμορφώνουν το πολιτικό πλαίσιο δράσης του σύγχρονου καπιταλισμού. Τα ΜΜΕ, τέλος, είναι το βασικό εργαλείο χειραγώγησης των λαϊκών μαζών προς όφελος των ποικιλόμορφων συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών που εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα.

Όλο αυτό το σύστημα χρηματοδοτούνταν, χρόνια τώρα, με δανεικά και αγύριστα. Από τα στοιχεία της Επιτροπής το συνολικό ποσό υπολογίζεται σε 1,8 περίπου δισ. ευρώ με την μορφή δανείων (ανυπολόγιστο είναι το μαύρο χρήμα που έφτανε στα κομματικά και άλλα ταμεία με πλάγιους τρόπους). Μεγάλα συγκροτήματα στο χώρο της ενημέρωσης δανείζονταν σκανδαλωδώς και χωρίς εγγυήσεις. Τα κυβερνητικά κόμματα με εγγύηση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση έπαιρναν πολλαπλάσια ποσά από αυτά που μπορούσαν να εγγυηθούν χρησιμοποιώντας την ίδια εγγύηση σε περισσότερες από μία τράπεζες. Έτσι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση όπου καταρρέουν μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου ενώ τα κόμματα του παλιού δικομματισμού (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) χρωστούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ τα οποία ποτέ δεν πρόκειται να αποπληρώσουν. Το κόστος όλων αυτών των θαλασσοδανείων θα το επωμιστεί ο ελληνικός λαός όπως επωμίστηκε το κόστος της προηγούμενης δράσης του χρηματιστικού κεφαλαίου και των πολιτικών που στήριξαν αυτή τη δράση. Πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο πίσω από το οποίο βρίσκεται -και αποκαλύπτεται- η λειτουργία του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, όπως αυτός λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια ξεζουμίζοντας τον ελληνικό λαό.

Ένα κόμμα που θέλει να λέγεται κομμουνιστικό δεν θα έκλεινε τα μάτια μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Θα την αναδείκνυε στο μέγιστο, αξιοποιώντας κάθε αποκάλυψη που ερχόταν στο φως μέσω της εξεταστικής επιτροπής (οι αποκαλύψεις στην Επιτροπή δεν ήταν λίγες). Θα συνέβαλε, επίσης, με όσες δυνάμεις διαθέτει για περισσότερες αποκαλύψεις και την μέγιστη δυνατή ενημέρωση της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων.

Δυστυχώς, το σημερινό ΚΚΕ άφησε ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία. Όταν ήρθε η ώρα να εξεταστούν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του κόμματος στην Επιτροπή δήλωσε ότι δεν θα κάνει καμία ερώτηση σ’ αυτούς.

Παραθέτουμε την τοποθέτησή του στη Βουλή. Μετά ακολούθησε η κατάθεση του Γ. Αλαφούζου:

«ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα τα χρειαστώ όλα, κύριε Πρόεδρε. Θα κάνουμε και μία δήλωση τις επόμενες ώρες. Δεν θα κάνουμε καμία ερώτηση ούτε στον κ. Αλαφούζο, ούτε σε κανέναν άλλον από τους επιχειρηματίες, επειδή εδώ πέρα παίζονται και διάφορα παιχνίδια επιχειρηματικού και άλλου χαρακτήρα.

Εμείς γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, των εκπροσώπων του, των μεγαλοεπιχειρηματιών, το ρόλο τον οποίο παίζουν. Δεν θα πάρουμε θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς και των διαφόρων ανταγωνιστικών συμφερόντων που υπάρχουν. Τα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Ξέρουμε από εμπειρία ότι η υπόθεση της κάθαρσης χωρίς να θίξεις τα θεμέλια του συστήματος, βγάζει «φίδια», όπως βγήκαν στην Ιταλία το ’89-’90.

Δυστυχώς, υπάρχει μια τέτοιου είδους εξέλιξη –και θα το τεκμηριώσουμε το επόμενο διάστημα στην Επιτροπή- που μπορεί να οδηγήσει την εξέλιξη των πραγμάτων σε διάφορα «φίδια» που θα βγουν μέσα από μια τέτοια διαδικασία και αυτός είναι ένας τεράστιος κίνδυνος.

Απ’ αυτή την άποψη, εμείς δεν θα μπούμε σε αυτό το παιχνίδι, να κατηγορηθούμε είτε ότι «κάνουμε πλάτες» σε έναν επιχειρηματικό όμιλο, είτε σε κάποιον άλλο ανταγωνιστικό όμιλο. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά την εικόνα, όπως έχει αποτυπωθεί και από τις εκθέσεις των τραπεζών, αλλά και από την κριτική σκέψη την οποία μπορεί να έχουμε εμείς.

Ευχαριστώ πολύ. Δεν θα ρωτήσω, λοιπόν, τίποτα τον κ. Αλαφούζο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ: Κι εγώ ευχαριστώ, κύριε Βουλευτά».

***

Στις αρχές Φλεβάρη που ήρθε η συζήτηση του πορίσματος στη Βουλή ο Δ. Κουτσούμπας είπε, ανάμεσα σε άλλα, στην ομιλία του: «Τις εργασίες της Επιτροπής απασχόλησε μόνο η εξέταση των δανείων στα ΜΜΕ και στα κόμματα που ανέρχονται στο 1,8 περίπου δισ., που είναι σταγόνα όμως στον ωκεανό, σε σχέση με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια των υπολοίπων επιχειρηματιών».

Έτσι είναι αν δει κανείς το θέμα λογιστικά. Ο πολιτικός, όμως, πόσο μάλλον ένα κομμουνιστικό κόμμα, που σέβεται τον εαυτό του, δεν αντικαθιστά την πολιτική σημασία των ζητημάτων με την λογιστική αριθμητική. Για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα που δανειοδοτούσε το κεφάλαιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χρειαζόταν ένα πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης που θα επιβάλει τις ανάλογες πολιτικές κι ένα σύστημα χειραγώγησης των μαζών που θα κάνει, τουλάχιστον, ανεκτές αυτές τις πολιτικές από τις λαϊκές μάζες. Αυτό το σύστημα διακυβέρνησης και ενημέρωσης-χειραγώγησης στοίχησε 1,8 δισ. δανεικά και αγύριστα τα οποία θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Στοίχησε δε, ανυπολόγιστο ποσό διαχρονικά καθώς κανένας δεν έκατσε να μετρήσει πόσο κόστισαν στον ελληνικό λαό οι εφαρμοζόμενες κατά καιρούς αντιλαϊκές πολιτικές.

Όταν η ταξική πολιτική αντικαθίσταται με την ουδέτερη (;) λογιστική το κόστος λειτουργείας ενός αντιλαϊκού συστήματος μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό!!! Είναι σα να δείχνεις σε κάποιον την χαλασμένη ατμομηχανή ενός τρένου κι εκείνος να σου απαντάει: «Μόνο η ατμομηχανή έχει πρόβλημα; Τα βαγόνια είναι σε χειρότερη κατάσταση». Το ότι η ατμομηχανή τραβάει όλο το τρένο δεν του περνάει από το μυαλό. Πρόκειται για αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας ή για μελετημένη μέθοδο συγκάληψης;

***

Ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, χωρίς να έχει την παραμικρή ψευδαίσθηση ότι θα αλλάξει η κατάσταση επειδή ο φάκελος της εξεταστικής πήγε στη δικαιοσύνη, θεωρεί άκρως αποκαλυπτικό το υλικό της εξεταστικής επιτροπής και για το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας και για το σύστημα χειραγώγησης του ελληνικού λαού δεκαετίες τώρα. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο συγκεντρώσαμε και δίνουμε στους αναγνώστες μας το σύνολο των πρακτικών της ώστε όποιος επιθυμεί να το μελετήσει και να βγάλει συμπεράσματα. Το υλικό έχει κατανεμηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση καθώς σε κάθε αρχείο πρακτικών καταγράφεται και το όνομα εκείνου που ήταν βασικός μάρτυρας. Έτσι ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει τα πρακτικά χωρίς σειρά και ανάλογα με το πρόσωπο για το οποίο έχει περισσότερο ενδιαφέρον.

Εμείς καταθέσαμε την γνώμη μας. Τα συμπεράσματα δικά σας

ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Κίνηση Κομμουνιστών-Εργατικός Αγώνας

Αποθηκεύστε τον φάκελο με τα πρακτικά πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.