Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Τ.Σ.Ε ν. Κοζάνης για τη συγκρότηση Προεδρείου στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης





Πραγματοποιήθηκαν χθες, 19/4/2017 οι αρχαιρεσίες ανάδειξης Προεδρείου στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Την πολιτική ευθύνη συγκρότησης του προεδρείου ανέλαβαν και μοιράστηκαν τις Θέσεις οι Παρατάξεις «ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» (ΠΑΜΕ) που πήρε τον Γ. Γραμματέα και τον οργανωτικό Γραμματέα και η ΑΚΕ (αποτελείται από πρώην στελέχη της ΔΑΚΕ και νυν των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ) που πήρε τον Πρόεδρο και τον Ταμία. Οι υπόλοιπες θέσεις μένουν κενές και θα συμπληρωθούν αργότερα. 

Εκτός προεδρείου μένει η παράταξη της ΠΑΣΚΕ που είχε τέσσερις έδρες και στο πρόσφατο συνέδριο κατέλαβε την πρώτη θέση. Επίσης εκτός μένει και η παράταξη της ΔΑΚΕ που είχε τον απερχόμενο πρόεδρο αλλά στο πρόσφατο συνέδριο κατέλαβε την τέταρτη θέση έχοντας εκλέξει τρία μέλη στο νέο ΔΣ. Το ψηφοδέλτιο της «ΤΑΞΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» έμεινε εκτός Δ.Σ αφού χρειαζόταν ακόμα δυο ψήφους για να πιάσει το μέτρο. 

Από όσα ανακοίνωσαν οι παρατάξεις συνάγεται ότι είχε συμφωνηθεί αναλογικό προεδρείο με πρόεδρο από την ΠΑΣΚΕ, Γ. Γραμματέα από την ΑΚΕ και Αντιπρόεδρο από το ΠΑΜΕ αλλά το «κομπρεμί» χάλασε για τη θέση του Ταμεία όπου τη διεκδικούσε η ΔΑΚΕ (ακατέβατα) με την υποστήριξη της ΠΑΣΚΕ αλλά οι παρατάξεις που έφτιαξαν τελικά το Προεδρείο τους την αρνήθηκαν.
Εμείς ως ταξικό συνδικαλιστικό σχήμα που δρα εδώ και είκοσι χρόνια στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και μας εμπιστεύονται μια σημαντική μερίδα εργαζομένων έχουμε να κάνουμε τις εξής επισημάνσεις:
1.      Η συγκρότηση προεδρείου σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα από τη ΓΣΕΕ μέχρι το πρωτοβάθμιο συνδικάτο είναι πολιτική πράξη και απαιτεί μια μίνιμουμ πολιτική συμφωνία μεταξύ των παρατάξεων που το συγκροτούν. Οι παρατάξεις που αρνούνται αυτή τη διαπίστωση και υποστηρίζουν ότι τα προεδρεία γίνονται με μαθηματικές (αναλογικότητα) και όχι πολιτικές πράξεις απλά κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους γιατί στην ουσία εκχωρούν την πολιτική τους γραμμή εν λευκώ στην πλειοψηφία.
2.      Ταχθήκαμε από την ημέρα της ίδρυσης μας μέχρι και σήμερα υπέρ της αντιπροσωπευτικότητας (να αντιπροσωπεύονται όλες οι παρατάξεις και οι τάσεις στα όργανα του Σ.Κ) αλλά ενάντια στην αναλογικότητα (θέσεις στα προεδρεία ανάλογα με τη δύναμη) γιατί είναι μια συμφωνία κορυφών, αταξική, απολίτικη, αντιδημοκρατική (αν είναι καθορισμένες οι θέσεις τότε προς τι οι εκλογές στα όργανα), βολεύει τις καθεστωτικές παρατάξεις και αδρανοποιεί το Συνδικαλιστικό Κίνημα όπως περίτρανα  έχει αποδειχτεί τα τελευταία ειδικά χρόνια. Η αναλογικότητα είναι μια απάτη που λειτουργεί τελικά ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων   
3.      Είμαστε υπέρ των προγραμματικών προεδρείων, ειδικά μεταξύ των ταξικών, αγωνιστικών δυνάμεων. Είναι μια πολιτική συμφωνία που βασίζεται σε ένα βασικό διακηρυγμένο πρόγραμμα πάλης, που γίνεται ανοιχτά, μπροστά στους εργαζόμενους και δεσμεύει τις παρατάξεις σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο που αναγκαστικά θα πάει το συνδικαλιστικό κίνημα ένα βήμα μπρος.

Με βάση όλα αυτά δεν θεωρούμε ούτε «πραξικοπηματική», ούτε αντιδημοκρατική τη συγκρότηση προεδρείου των δυο παρατάξεων ΑΚΕ και ΠΑΜΕ και τον αποκλεισμό από αυτό των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, αν όπως υποστηρίζει το σημερινό Προεδρείο ήταν ενημερωμένοι και δεν εμφανίστηκαν για να εκβιάσουν τη συγκρότηση Προεδρείου. Εκτός όλων των άλλων γνωρίζουμε τη ζημιά που προκάλεσαν στο Εργατικό –Συνδικαλιστικό κίνημα όλα αυτά τα χρόνια που προεδρεύουν οι δυο κυβερνητικές εργοδοτικές παρατάξεις, ελέω αναλογικότητας.
Όμως τα ερωτήματα που μπαίνουν για τη σκοπιμότητα αυτής της συγκρότησης είναι αμείλικτα και πρέπει να απαντηθούν από τις δυο παρατάξεις που συγκροτούν το νέο προεδρείο και κυρίως από την Ταξική Ενότητα του ΠΑΜΕ λόγω της ταξικής της προέλευσης και αναφοράς.

1)      Υπάρχει συμφωνημένο πρόγραμμα για τη σωστή και υπέρ των εργαζομένων λειτουργία του Εργατικού Κέντρου ή απλά έγινε μοίρασμα των θέσεων και από «αύριο» ο καθένας στο δρόμο του και στην πλατεία του;

2)      Η παράταξη ΑΚΕ , όπως καταγγέλλει και το ίδιο το ΠΑΜΕ, είχε κατασκευάσει όπως και η ΔΑΚΕ με τη συμμετοχή της ΠΑΣΚΕ σωματεία «μαϊμού» εκλέγοντας πληθώρα νόθων αντιπροσώπων που αποκλείστηκαν από το συνέδριο και με τη δική μας συνδρομή. Η σημερινή συνεργασία στο προεδρείο του ΕΚΚ με την παράταξη αυτή είναι σύμφωνη με τις αρχές και την ταξική ηθική της «Ταξικής Ενότητας» του ΠΑΜΕ; 

3)      Υπήρξε συμφωνία ΠΑΜΕ-ΑΚΕ για κοινό προεδρείο, όπως καταγγέλλουν οι άλλες παρατάξεις,  πριν ακόμα από το συνέδριο;  

4)      Συνήθως ο «καβγάς» για τα Προεδρεία γίνεται για τον Πρόεδρο άντε και για τον Γ. Γραμματέα. Εδώ όμως «χάλασε» η συμφωνία συγκρότησης για τη θέση του Ταμία παρότι υπήρξε συμφωνία για όλες τις άλλες θέσεις του Προεδρείου!!! Αδίκως λοιπόν εργαζόμενοι και πολίτες έχουν εύλογες απορίες γιατί τόσος καυγάς από όλες τις παρατάξεις για το ταμείο; Μήπως θέλανε να μπαλώσουν ή να καλύψουν κάτι; 

5)      Υπήρξε ερώτημα σε προηγούμενη ανακοίνωση μας για το που πήγαν τα 130.000 ευρώ που λείπουν από το ΙΝΕΚΑ και είναι χρέος προς τη ΓΣΕΕ που ανέλαβε να τα καλύψει το Εργατικό Κέντρο. Δεν μπήκε στον κόπο καμία παράταξη να απαντήσει αφού είναι κι εκεί «αναλογικά» όλες οι παρατάξεις στο ΔΣ του ΙΝΕΚΑ που συνιστά εταιρεία. Βεβαίως παρότι πρόκειται για τεράστιο ποσό με βάση τα μεγέθη του ΕΚΚ δεν ασχολήθηκε καν ο τοπικός τύπος ούτε κάποιος θεσμικός ή πολιτικός φορέας. Μήπως όλα αυτά που γίνονται τώρα έχουν σχέση μ’ αυτό το χρέος;

Εμείς ευχόμαστε στο νέο Προεδρείο να λειτουργήσει με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων που στενάζουν σήμερα στους εργολάβους, στο δουλεμπόριο  και σε άλλες εργασίες, απλήρωτοι, χωρίς μισθολογικά ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα αλλά και υπέρ των ανέργων σε μια περιοχή που είναι πρώτη σε ανεργία παρά την ύπαρξη τεράστιας βιομηχανίας.
Φοβόμαστε όμως ότι τελικά η χωρίς αρχές και πολιτικές θέσεις συγκρότηση προεδρείου θα είναι «μια από τα ίδια» απογοητεύοντας ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους που έτσι κι αλλιώς έχουν χαμηλή εκτίμηση (όχι και άδικα) στο Εργατικό Κέντρο και στους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς.
Κοζάνη 20/4/2017
ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.