Άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει το ορυχείο και ο ΑΗΣ Αμυνταίου μετά
τις κατολισθήσεις. Μείον 600 MW από το σύστημα ηλεκτροδότησης, εν μέσω
θέρους. Αιχμές ΓΕΝΟΠ κατά της αρχαιολογικής υπηρεσίας για τις
κατολισθήσεις
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔEΗ Γιώργος Αδαμίδης, αφήνει, εμμέσως αιχμές και κατά της αρχαιολογικής υπηρεσίας, για την πρόκληση της κατολίσθησης αποδίδοντας ευθύνες στον τρόπο διενέργειας των αρχαιολογικών ανασκαφών στο συγκεκριμένο ορυχείο, που πιθανόν να συνέτεινε στη μεγάλη έκταση των κατολισθήσεων.
Ειδικότερα, και όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ ΔΕΗ +1,77% αλλά και των συνδικαλιστών στο Euro2day.gr, «οι δύο λιγνιτικές μονάδες είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσουν ξανά, αλλά κυρίως και το ορυχείο. Κι αυτό καθώς όπως σημειώνουν θα πρέπει πρώτα να ηρεμήσει... η γη και στη συνέχεια να διερευνηθεί το πως μπορεί να γίνει εκσκαφή του λιγνίτη».
Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, ότι οι δύο μονάδες του Αμυνταίου συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 600 MW βρίσκονταν σε συντήρηση. Μάλιστα για την «νούμερο 2» οι εργασίες θα διαρκούσαν μέχρι και τις 13 Ιουνίου, ενώ για την «νούμερο 1» αυτές ξεκίνησαν στις 23 Μαίου. Να τονιστεί επίσης ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου, έχει τεθεί σε καθεστώς μετάβασης, δηλαδή έχει περιορισμένες ώρες λειτουργίας ετησίως, λόγω περιβαλλοντικών δεσμεύσεων. Έτσι, σε πλήρη ισχύ βρίσκεται την περίοδο 15 Οκτωβρίου με 15 Απριλίου. Τους υπόλοιπους μήνες δίνει λίγη παραγωγή ρεύματος από τα συνολικά 600 MW, ενώ τέλος του 2019 θα αποσυρθούν, εκτός κι αν αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά.
Στο ορυχείο του Αμυνταίου, σύμφωνα με στελέχη της ΔEΗ, που μίλησαν στο Euro2day.gr, το σχετικό γεωλογικό φαινόμενο είχε εντοπιστεί από νωρίς και είχε ειδοποιηθεί η εταιρία. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει και στη χθεσινή (10/6/2017) ανακοίνωση της, είχε διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3 Ιουνίου. Ωστόσο, οι κατολισθήσεις ήταν «πολύ μεγαλύτερης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς».
Το ορυχείο είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει να παράγει ξανά λιγνίτη και κατ' επέκταση και η επανεκκίνηση των μονάδων. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου, συνεπώς, αναμένεται να στερήσει 600 MW από το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας φτάνοντας το σε ακραία σημεία στο ενδεχόμενο αύξησης της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που συμβαίνει τις μέρες του καύσωνα, αλλά πια και του χειμώνα.
ΓΕΝΟΠ κατά αρχαιολογικής υπηρεσίας
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔEΗ Γιώργος Αδαμίδης με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook επιρρίπτει ευθύνες για τις κατολισθήσεις στην αρχαιολογική υπηρεσία που διενεργεί ανασκαφές στο ορυχείο.Για την ακρίβεια δημοσιοποίησε κείμενο επιστολής του σωματείου των εργαζομένων της ΔEΗ "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ" - τότε ήταν πρόεδρος- με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου του 2012 που είχε αποστείλει στον τότε αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τζαβάρα. Η επιστολή είχε θέμα "Έκθεση των κινδύνων από την επικείμενη διακοπή της λειτουργίας του Ορυχείου Αμυνταίου εξαιτίας του τρόπου διεξαγωγής των σωστικών ανασκαφών".
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ με την ανάρτηση αυτή επιδιώκει να κάνει γνωστό πως είχε προειδοποιήσει από το 2012 για τους κινδύνους κατολισθήσεων στο ορυχείου του Αμυνταίου λόγω του τρόπου διενέργειας των ανασκαφών των αρχαιολόγων. Ταυτόχρονα, ο κ. Αδαμίδης αφήνει αιχμές, με αυτή τη δημοσιοποίηση, εκ νέου στην αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία έχει δεσμευμένο χώρο στο ορυχείο. Το συγκεκριμένο επίμαχο σημείο της επιστολής του 2012 αναφέρει:
"Εξαιτίας της αδυναμίας συνεννόησης που φαίνεται πως υπήρχε και υπάρχει ανάμεσα στην τοπική εφορία αρχαιοτήτων (ΚΘ΄ΕΠΚΑ) και στη ΔEΗ Α.Ε. – έτσι όπως προκύπτει και από την σχετική αλληλογραφία-, τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί διακοπές στη λειτουργία του εκσκαφέα του πρώτου μετώπου εξόρυξης (αρκετές φορές μάλιστα ), με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί οι προπορείες των υπερκείμενων εκσκαφέων, ενώ η συνέχιση της λειτουργίας των άλλων λιγνιτικών εκσκαφέων εγκυμονεί κινδύνους κατολισθήσεων, αφού (σύμφωνα με τον κώδικα μεταλλευτικών εργασιών σε ό,τι αφορά τις κλήσεις που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των βαθμίδων εκμετάλλευσης από την πρώτη τομή των υπερκειμένων έως την τελευταία) αυτή τη στιγμή το Ορυχείο λειτουργεί οριακά".
Ο ίδιος στη συνέχεια της επιστολής μιλά για τις επιπτώσεις των κατολισθήσεων: «Απώλεια κοιτάσματος για την τροφοδοσία των τριών λιγνιτικών σταθμών (ΑΗΣ Μελίτης, ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα)Απώλεια πιθανών αρχαιολογικών ευρημάτων που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα. Καταστροφή του πάγιου εξοπλισμού για τις επιχειρήσεις. Κυρίως όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενέχει κινδύνους για πιθανή απώλεια εργαζομένων, κινδύνους για τους οποίους καθιστούμε τους εμπλεκόμενους (κυβέρνηση, ΔEΗ και Αρχαιολογική Υπηρεσία) αποκλειστικά υπεύθυνος έναντι της δικαιοσύνης», καταλήγει ο κ. Αδαμίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.