Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

“Πράσινη” ανάπτυξη, καπιταλισμός, και θέσεις εργασίας. Ενάντια στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο

Οι τοπικές κοινωνίες που ζουν χιλιάδες χρόνια στις παρυφές του βουνού του Βέρμιου, κινδυνεύουν να χάσουν την κοινή φυσική, κοινωνική και πολιτισμική τους κληρονομιά από την εγκατάσταση του τεράστιου αιολικού πάρκου καπιταλιστικών συμφερόντων. Αυτό φυσικά γίνεται στο όνομα της “πράσινης” βιώσιμης ανάπτυξης, που μπορεί να ακούγεται καλή στα αυτιά των απόμακρων από τη φύση καταναλωτών, αλλά φυσικά ούτε πράσινη είναι, ούτε βιώσιμη, γιατί πολύ απλά αφορά την ανάπτυξη μίας ακόμα βιομηχανικής επένδυσης καπιταλιστικών συμφερόντων. 

Είναι γεγονός πως ο καπιταλισμός με τις τεράστιες συγκεντρώσεις σε μονάδες παραγωγής και κατανάλωσης χρειάζεται για να αναπτυχθεί παρόμοιου μεγέθους συγκεντρώσεις μονάδων παραγωγής ενέργειας και επομένως τις τεχνολογίες του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας. Τεχνολογίες που και στην καπιταλιστική και στην κρατική τους διαχείριση βοήθησαν στην ιεραρχική οργάνωση των κοινωνιών, και τη συγκέντρωση της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στα χέρια λίγων κυρίαρχων. Το παραγωγικό-καταναλωτικό μοντέλο που τελικά κυριάρχησε σε ολόκληρο τον κόσμο – μετά και την πτώση των κρατικοκαπιταλιστικών “σοβιετιών” – συμπυκνώθηκε στις βασικές αρχές της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής ανάπτυξης, τις συνέπειες του οποίου τις ζούμε στο πετσί μας. 

Η περιβόητη λοιπόν ανάπτυξη στην εποχή μας ταυτίζεται με τα μνημόνια, τους πολέμους, τα δισεκατομμύρια των πεινασμένων στον πλανήτη, τα εκατοντάδες εκατομμύρια των προσφύγων, την άνοδο των ρατσισμών, την ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών/τριών, την επίθεση στους κόσμους του αγώνα, τη διάχυση του φόβου από την κρατική καταστολή, κλπ. Από την άλλη πλευρά η ανάπτυξη συνδέεται πάντα με την αναπαραγωγή μίας μάζας άβουλων, τηλεόπληκτων και τώρα ποια αντικοινωνικών δικτυακών καταναλωτών, που η κόλαση της ζωής τους έχει μετατραπεί σε θέαμα τύπου survivor. Τα κράτη, οι καπιταλιστές και η μάζα των άβουλων ατομικιστών της εποχής μας παράγουν όμως και δισεκατομμύρια τόνων σκουπίδια, τα οποία μολύνουν τον πλανήτη, με την μορφή καυσαερίων, πλαστικών, χημικών παραγώγων, μεταλλαγμένων κλπ. Φυσικά οι αριστεροί και δεξιοί άγιοι της περιβόητης ανάπτυξης, τα καλά αφεντικά μας και τα μέσα μαζικής προπαγάνδας κι εξημέρωσης φροντίζουν όπως λένε να μας απαλλάξουν από αυτά. Πώς; Μα επενδύοντας φυσικά στην παράνοια της “πράσινης ανάπτυξης”. Μετατρέποντας τους οικολογικούς αγώνες από τη δεκαετία του 60 και μετά για τη φύση σε μία ακόμα μπίζνα. Και όπου υπάρχει μπίζνα το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Η καταστροφή των ανθρώπων και της φύσης.
Το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο
   Δεν θα αναφερθούμε στις λεπτομέρειες του έργου που μπορεί κάποιος να τις αναζητήσει αν περιηγηθεί στις δικτυακές ιστοσελίδες ντόπιων συλλογικοτήτων που έχουν αντιταχθεί στο έργο. Θα απαριθμήσουμε περιληπτικά τις καταστροφές που θα προκαλέσει το έργο στο βουνό και στους ανθρώπους.
– Καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας του βουνού από: α) τα εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων που θα ανοιχθούν με την αποψίλωση δέντρων και θάμνων, τη δασική καταστροφή αλλά και την όχληση των ζώων και των φυτών από την χρήση τους β) τους τόνους τσιμέντων που θα ρίξουν οι εργολάβοι κατά μήκος των δρόμων αλλά και στις βάσεις των ανεμογεννητριών, γ) την τεράστια έκταση που θα πιάσει το αιολικό πάρκο και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει με τις δονήσεις σε αέρα κι έδαφος, και την ηχορύπανση σε ζώα και πουλιά δ) την μόλυνση των νερών του βουνού, ε) την μόλυνση του βουνού από τόνους παλιοσίδερων σκουπιδιών από την καταστροφή των γεννητριών σε βάθους χρόνου κ.α.
– Καταστροφή των τοπικών κοινοτήτων των ανθρώπων από: α) την ίδια την υποβάθμιση του βουνού β) την περίφραξη και τη δέσμευση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων από τις εταιρείες και το κράτος, που εκτός από την καταστροφή ζώων και δάσους θα διώξουν και τους ανθρώπους γ) την καταστροφή στην πράξη της ορθολογικής κτηνοτροφικής, μελισοκομικής, τροφοσυλλεκτικής χρήσης του βουνού, πρακτικές που συνδέονται εδώ και χιλιάδες χρόνια με τις τοπικές κοινωνίες δ) την ολική αποκοπή των τοπικών κοινοτήτων από τη δυνατότητα ορθολογικής χρήσης του βουνού προς όφελος τους και πάντα σε αμοιβαία συνύπαρξη με τη φύση. ε) με ανυπολόγιστες συνέπειες φυσικά σε βάθος χρόνου για τα παιδιά, και τα παιδιά των παιδιών μας, και τις ζωές τους λόγω της καταστροφής του βουνού.
Για τις θέσεις εργασίας που υπόσχονται οι άγιοι της οικονομίας και της πολιτικής της Ανάπτυξης.
   Οι μεγάλες εταιρείες κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες, υπόσχονται κάποιες δεκάδες θέσεις εργασίας από τη κατασκευή του γιγάντιου βιομηχανικού πάρκου των ανεμογεννητριών στο Βέρμιο. Εμείς λέμε πως αν οι τοπικές κοινότητες προσδοκούν μία σχέση ισορροπίας, συμπληρωματικότητας και συμβίωσης με το βουνό του Βερμίου θα έπρεπε να αναζητήσουν μέσα στο υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό τους, εκείνους τους επιστήμονες κι εργαζόμενες/ους που μπορούν να εργαστούν στο βουνό ως δασοφύλακες, περιβαλλοντολόγοι, παρατηρητές κι ερευνητές της χλωρίδας και της πανίδας του, προσφέροντας κυριολεκτικά τα μάτια, το μυαλό και τα χέρια τους για την κοινή χρήση του βουνού, την κάλυψη των τοπικών αναγκών στην ενέργεια, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την ήπια περιήγηση και τον πολιτισμό. Αυτές οι θέσεις εργασίας βοηθούν και δεν καταστρέφουν το βουνό μας. Αντίθετα η υπόσχεση μίας θέσης εργασίας σε ένα έργο που κάποιοι θα βγάζουν ζεστά εκατομμύρια ευρώ από την καταστροφική εκμετάλλευση ανθρώπων και φύσης είναι μία αντικοινωνική και αντιοικολογική πρόταση, με την οποία καμία και κανένας συνειδητοποιημένη/ος πολίτης δεν πρέπει να συμφωνήσει όσο δύσκολοι κι αν είναι οι καιροί μας.
Άλλο η κοινή χρήση της αιολικής ενέργειας κι άλλο η κερδοσκοπική καταστροφική εκμετάλλευση της.
   Ως εργαζόμενες/οι που παλεύουν για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ελευθερίας και ισότητας, πιστεύουμε πως αυτή δεν συμβαδίζει με την διατήρηση ενός μοντέλου παραγωγής ενέργειας, που συνδέεται με το κέρδος και τη διατήρηση της κυριαρχίας, που αποκόβει τους ανθρώπους από την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση τους σε αυτή, και φυσικά καταστρέφει τη φύση. Είναι αυτονόητο πως πρέπει σε βάθος χρόνου να δουλέψουμε για την αντικατάσταση του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας και την απελευθέρωση της ενέργειας από τα δόντια των κυρίαρχων. Θεωρούμε πως ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό και η γη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για αυτό δεν έχουμε πρόβλημα με μικρού μεγέθους εγκαταστάσεις παραγωγής εναλλακτικής ενέργειας, που δεν θα καταστρέφουν τη φύση και θα τροφοδοτούν τις κοινότητες μας, (σχολεία, νοσοκομεία, λαϊκά νοικοκυριά, παραγωγικές μονάδες κλπ) με δωρεάν καθαρή ενέργεια, που θα ελέγχεται από τις ίδιες τις κοινότητες, με σκοπό την αυτάρκεια, την ανεξαρτησία και την αυτονομία μας από την απληστία των πολιτικών και των οικονομικών αφεντικών. Δεν είμαστε ενάντια συνολικά στην τεχνολογία αλλά στεκόμαστε απέναντι σε κάθε τεχνολογική μορφή, που σκοπεύει στην υποταγή και την εκμετάλλευση των ανθρώπων και της φύσης, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των κρατών.

Οι εργαζόμενες/οι οφείλουμε σε αυτή την κατεύθυνση να συνταχθούμε μέσα από τις ενώσεις αλλά και τις συλλογικές μας οργανώσεις στον αγώνα για την προστασία του Βερμίου από το κράτος και τις επιχειρήσεις. Το βουνό μας ήταν εκεί πριν από εμάς και θέλουμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως το βρήκαμε. Θεωρούμε πως πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος στην τοπική κοινωνία για την ορθολογική κοινή χρήση (κι όχι εκμετάλλευση) του βουνού, στην κατεύθυνση της συμπληρωματικής ισόρροπης συμβίωσης ανθρώπων και φύσης.
Μαζί με άλλες κινήσεις πολιτών θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε συλλογικά κι“από τα κάτω” τον αγώνα
Ενάντια στο αιολικό πάρκο στο Βέρμιο
Για την απελευθέρωση γης και ενέργειας από τα δεσμά των αφεντικών
Για έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας, και αλληλεγγύης
μεταξύ ανθρώπινης και μη-ανθρώπινης φύσης
                                                              Ιούλιος 2017    
Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ημαθίας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.