Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Φράγμα Μεσοχώρας: Οικολογική καταστροφή ή πράσινη ενέργεια;



 Ενημέρωση από τη Μεσοχώρα - ολοκλήρωση της κατάληψης

Γύρω στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας 14/8, ξεκίνησε η μηχανοκίνητη πορεία από τη Μεσοχώρα προς την κατάληψη που είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα μέλη της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Γλύστρας.
Τριάντα αλληλέγγυοι-ες έφτασαν μέχρι την είσοδο του κατειλημμένου εργοστασίου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, ενώθηκαν με τους καταληψίες και όλοι μαζί επέστρεψαν στο χωριό.

Η αστυνομική δύναμη που στάλθηκε από τα Τρίκαλα, και πέρασε από τη Μεσοχώρα την ώρα που ξεκινούσε η πορεία, τελικά δεν έφτασε ποτέ στο εργοστάσιο, χάθηκε στο δρόμο στα χωριά του Αχελώου και μέχρι το βράδυ βρισκόταν κάπου μεταξύ Μυρόφυλλου και Μεσούντας…
---
Κατάληψη του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της Μεσοχώρας από μέλη της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα
https://athens.indymedia.org/post/1576892/
Ανακοίνωση της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα για το κατειλημμένο Υ/Η εργοστάσιο της Μεσοχώρας
https://athens.indymedia.org/post/1576895/
 *************************************************************************

Φράγμα Μεσοχώρας: Οικολογική καταστροφή ή πράσινη ενέργεια;

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της υδροηλεκτρικής μονάδας της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα και την έναρξη της λειτουργίας της, με την υπογραφή της ΑΕΠΟ (Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλο και την δημοσίευση του έργου στη «Διαύγεια».
Το έργο, για το οποίο η ΔΕΗ έχει επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε σημερινές αξίες, αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία τον Ιούλιο του 2019, όταν θα γίνει η έμφραξη του φράγματος και θα αρχίσει να δημιουργείται το λιμνιαίο σύστημα, το οποίο θα καταλάβει έκταση 630 τετ. χιλιομέτρων. Η έναρξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να γίνει 6-7 μήνες αργότερα.
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι το έργο είναι αμιγώς υδροηλεκτρικό, καθώς έχει απεμπλακεί πλήρως από την εκτροπή του Αχελώου. «Η έγκριση της ΑΕΠΟ αποδεικνύει ότι σε τέτοια έργα μπορούν να ξεπερασθούν τα όποια εμπόδια, με λύσεις που έχουν κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο», σημείωσε.
Είναι η μία άποψη. Η μία πλευρά του θέματος. Υπάρχει και η άλλη. Εκείνη των κατοίκων που αγωνίζονται ώστε να μη γίνει το φράγμα, να μην κατακλυστεί από τα νερά ο τόπος τους, να μην χαθούν τα σπίτια τους, εκείνη των κινημάτων που αγωνίζονται προκειμένου να μην καταστραφεί το περιβάλλον της περιοχής, να μην καταστραφεί ο Αχελώος ποταμός.
Η πρόσφατη υπογραφή της ΑΕΠΟ, τονίζουν κάτοικοι της Μεσοχώρας και μέλη κινημάτων, για το υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας από τον κ. Φάμελλο δίνει τη συνέχεια σε μια περιβαλλοντική καταστροφή, δίνει το τελειωτικό χτύπημα, σε ό,τι έχει απομείνει από ένα όμορφο και ιστορικό ποτάμι. Τον Αχελώο ποταμό, τον Ασπροπόταμο στο νομό Τρικάλων.
Ο Ασπροπόταμος αποτελεί τον άνω ρου του Αχελώου ποταμού τον μόνο που έχει απομείνει από τον εγκιβωτισμό των φραγμάτων της ΔΕΗ και το ομορφότερο ίσως τμήμα του Αχελώου.

Κάτοικοι της Μεσοχώρας και το Πανελλήνιο Δίκτυο για τη Μεσοχώρα αντιδρούν στην προοπτική κατασκευής του φράγματος, τονίζοντας ότι, παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται αποτελεί μέρος της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου. Η κ. Βούλα Βλάχου κατάγεται από τη Μεσοχώρα. Μίλησε στην εκπομπή «Δρομολόγιο Αντιθέσεων» στο στούντιο Τρικάλων της ΕΡΤ Λάρισας και εξήγησε τις αντιδράσεις των κατοίκων. «Μας λένε ότι αν λειτουργήσει το φράγμα της Μεσοχώρας παράγεται «πράσινη ενέργεια». Το φράγμα είναι ένα φαραωνικό έργο ύψους 150 μέτρων. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα για να παράξει ένα φράγμα πράσινη ενέργεια δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 μέτρα. Πέραν αυτού, το νερό αμφισβητείται ότι παράγει πράσινη ενέργεια, διότι με τις τεχνητές λίμνες δημιουργείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με την τεχνητή λίμνη ουσιαστικά ο Αχελώος καταστρέφεται, καθώς υπάρχουν ήδη 3 φράγματα. Ένα ακόμη, κοντά στις πηγές θα καταστρέψει το ποτάμι και θα καταστρέψει ένα δάσος 6500 στρεμμάτων, καθώς θα κοπούν χιλιάδες δέντρα και θα καταστραφεί ένα ιστορικό χωριό, αυτό της Μεσοχώρας», σημείωσε η κ. Βλάχου.

Έτσι, παρά τα όσα υποστηρίζονται από το υπουργείο, ότι δηλαδή το έργο θα έχει κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, μέλη του πανελλαδικού δικτύου για τη Μεσοχώρα και κάτοικοι της περιοχής μιλούν για περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς με τη λειτουργία του φράγματος Μεσοχώρας θα εκλείψει και το τελευταίο φυσικό κομμάτι του Αχελώου. Όταν λειτουργεί ένα φράγμα, όχι μόνο η περιοχή που κατακλύζεται αλλά και η κατάντη πλευρά αυτού υφίστανται καταστρεπτικές συνέπειες. Το ίδιο λένε ότι θα συμβεί και στον Ασπροπόταμο.

Μέχρι στιγμής δε κατά της εκτροπής του Αχελώου οικολογικές οργανώσεις και πολίτες της Μεσοχώρας που θα  κατακλυστεί έχουν προσφύγει έξι φορές. Όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν υπέρ των προσφευγόντων. Μετά την έκτη και τελευταία απόφαση κατά της εκτροπής αποφασίστηκε οριστικά το φράγμα της Μεσοχώρας να λειτουργήσει ανεξάρτητα, ως υδροηλεκτρικό έργο.
Οικολογικές οργανώσεις, ωστόσο και κάτοικοι αντιμετωπίζουν το φράγμα ως έργο εκτροπής.
Στην ΕΡΤ Λάρισας από την πλευρά του πανελλαδικού δικτύου  «Μεσοχώρα – Αχελώος sos», ο κ. Νίκος Ιωάννου επεσήμανε ότι και μόνο η λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές στο οικοσύστημα της νότιας Πίνδου, στο τμήμα του Αχελώου, στο οποίο υπάρχει το περισσότερο νερό και στον ορεινό κοινοτικό πολιτισμό της Μεσοχώρας, ο οποίος θα καταστραφεί.  Το τελευταίο διάστημα έχει ήδη γίνει ένα πανελλαδικού χαρακτήρα διήμερο δράσεων στη Μεσοχώρα, τον περασμένο Ιούνιο.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι εξαρχής το αίτημα που τέθηκε από το κίνημα ήταν, ανεξάρτητα από την εκτροπή, η μη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας και της Συκιάς. Οι φόβοι που εκφράζονται, βέβαια στην παρούσα φάση είναι ότι με τη λειτουργία του φράγματος μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να προχωρήσει και η εκτροπή.

Ο ίδιος έθεσε και το ζήτημα της οικολογικής καταστροφής, περιγράφοντάς τη απλά: «μετατρέπουμε ένα ποτάμι σε λίμνη. Αυτή είναι η οικολογική καταστροφή. Να θυμίσουμε ότι παγκοσμίως δεν νοείται πράσινη ενέργεια σε φράγμα πάνω από 15 μέτρα. Της Μεσοχώρας είναι 150 μέτρων. Θα δημιουργηθεί μία τεράστια λίμνη, η οποία θα φτάνει σχεδόν μέχρι τις πηγές του ποταμού. Δηλαδή δεν θα μιλάμε πλέον για ποτάμι, για Αχελώο. Θα μιλάμε για ένα σύστημα τεχνητών διευθετήσεων του νερού. Επίσης, δεν κατανοούμε γιατί οι θεσμοί της Θεσσαλίας πανηγυρίζουν και υπερασπίζονται τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας και μόνο σαν ενεργειακό. Τι έχει να κερδίσει η Θεσσαλία από το φράγμα;».

Το αίτημα του κινήματος είναι η κατεδάφιση του φράγματος της Μεσοχώρας. «Έτσι όπως είναι κατασκευασμένο – σημείωσε ο κ. Ιωάννου- είναι σύμβολο ντροπής. Η κατεδάφισή του θα αποκτούσε υψηλό νόημα και θα έδινε θέσεις εργασίας για τις οποίες τόσο κόπτονται οι θεσμικοί».
Τα μέλη του πανελλαδικού δικτύου τονίζουν ότι και ο Αύγουστος ανήκει στη Μεσοχώρα. Επισημαίνουν ότι η κατασκευή και λειτουργία του ΥΗΕ θα δώσει τη «χαριστική βολή» στον πολύπαθο Αχελώο, θα οδηγήσει σε αφανισμό τη Μεσοχώρα και -ανεξάρτητα από προθέσεις και διακηρύξεις- θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει η εκτροπή του Αχελώου, την κατάλληλη στιγμή.
Έτσι, προγραμματίζουν
  • κινηματικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις
  • ελεύθερο κάμπινγκ στις όχθες του Αχελώου
  • συνέλευση αλληλέγγυων και κατοίκων, το Σάββατο 12 Αυγούστου
  • πορεία στο φράγμα Μεσοχώρας, την Κυριακή 13 Αυγούστου  
  •  
  • ΠΗΓΗ- ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.