Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Πυρηνική απειλή (και) στην αυλή της Ελλάδας

Το Σάββατο 9 Αυγούστου συμπληρώνονται 69 (70) χρόνια από την θλιβερή επέτειο που  οι Αμερικανοί σκόρπιζαν για δεύτερη φορά τον όλεθρο ρίχνοντας ατομική βόμβα και στο Ναγκασάκι και ενώ λίγα 24ωρα πριν είχε προηγηθεί (στις 6/8/1945) ο αφανισμός της Χιροσίμα. Σε αυτά τα 69 χρόνια που μεσολάβησαν, ο πυρηνικός αφοπλισμός δεν έπαψε να είναι αίτημα των γενεών. Αναζωπυρώνεται, ωστόσο, μόνο μετά από κάποιο δυστύχημα τύπου Φουκουσίμα, το οποίο υπενθυμίζει πως η πυρηνική ενέργεια και τα πυρηνικά όπλα που παράγονται από αυτή δεν είναι αστεία υπόθεση.
 
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, μια περιφερειακή σύγκρουση με χρήση τέτοιου είδους οπλισμού, όπως για παράδειγμα ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν, θα προκαλέσει πάνω από δύο δισεκατομμύρια νεκρούς και κλιματικές αλλαγές που θα επηρεάσουν όλο τον πλανήτη.
Αυτήν τη στιγμή πέρα από τις πέντε χώρες που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ισραήλ) υπάρχουν ακόμη πέντε μέλη τού ΝΑΤΟ με πυρηνικά στο έδαφός τους. Πρόκειται για το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία, οι οποίες φιλοξενούν «US Β-61» θερμοπυρηνικές κεφαλές με μηδενική στρατιωτική αξία.

Στη θεωρία τα περισσότερα κράτη-μέλη τής Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αντιτάσσονται στα πυρηνικά όπλα, τα οποία θεωρούν επικίνδυνο κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου. Αν και πέρασαν, όμως, αρκετά σχετικά ψηφίσματα από το γερμανικό Κοινοβούλιο, για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις τής χώρας απέτυχαν να απομακρύνουν τα πυρηνικά από το έδαφός της.
Στις ΗΠΑ, πάλι, κατασκευάζουν νέου τύπου πυρηνικά που θα συνενώνουν τα «πλεονεκτήματα» των παλιών σε ένα «μέγεθος». Κι όμως, αυτές οι χώρες έχουν υπογράψει τις συμφωνίες μη διάδοσης των πυρηνικών «ΝΡΤ» («Non Proliferation of Nuclear Weapons»), οι οποίες υποτίθεται πως βρίσκονται σε ισχύ από τη δεκαετία τού 1970 κι από το 1995 ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής τους έχει επεκταθεί στο διηνεκές…
«Κίνδυνος από Μ. Ανατολή»
Η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής.
Μιλώντας στην «Α» τονίζει την ανάγκη τής πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, ενώ κατακρίνει την υποκρισία χωρών που απαγορεύουν σε άλλες να κατασκευάσουν πυρηνικά, αλλά οι ίδιες δεν μειώνουν το οπλοστάσιό τους όπως έχουν δεσμευτεί με διεθνείς συνθήκες. Η ίδια, εξάλλου, επισημαίνει τους κινδύνους στη Μέση Ανατολή από το γεγονός ότι το Ισραήλ είναι πυρηνική δύναμη κι έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτο.
«Σε συνεργασία με άλλες ξένες οργανώσεις προσπαθούμε να πετύχουμε την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων μέσω τού ΟΗΕ και βάσει των ανθρωπιστικών νόμων. Οι αντιπυρηνικές συμφωνίες έχουν βαλτώσει γιατί οι μεγάλες “πυρηνοκάτοχες” δυνάμεις προσπαθούν να τις κρατήσουν ανενεργές. Έχουν απαγορευτεί τα χημικά και τα βιολογικά όπλα, όχι όμως και τα πυρηνικά. Αυτό είναι εντελώς παράλογο, αφού είναι τα χειρότερα. Είναι αυτά τα οποία καταστρέφουν το ανθρώπινο DNA, προκαλούν τερατογενέσεις και στο τέλος την πλήρη καταστροφή τής ανθρωπότητας», υπογραμμίζει η κα Αρβανίτη Σωτηροπούλου.
Παραλλήλως, επικρίνει τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, υποστηρίζοντας πως δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί ναι μεν είναι στη θεωρία κατά των πυρηνικών όπλων και, μετά τη Φουκουσίμα, και κατά των πυρηνικών εργοστασίων, αλλά όταν έρχονται σχετικά ψηφίσματα στον ΟΗΕ είτε απέχουν είτε λένε «ναι μεν αλλά».
Από το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που είναι ανοιχτή μια σειρά εθνικών θεμάτων προσπαθούν να κρατήσουν διεθνείς ισορροπίες. «Δεν είναι δυνατό πότε να ταυτιζόμαστε με τα συμφέροντα των Αμερικανών, πότε των Ρώσων και πότε της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολιάζει δηκτικώς από την πλευρά της η κα Αρβανίτη Σωτηροπούλου.
Η Τουρκία επιμένει
Έχει αποδειχθεί ότι η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων δεν είναι καθόλου ασφαλής και η ενέργεια που παράγεται από αυτά δεν είναι φτηνή. Γι’ αυτό κι έχουν ατονήσει αρκετά τέτοια «πρότζεκτ» και στα Βαλκάνια. Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και το Κοζλοντούι υπολειτουργεί, με κάποια χρήματα που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για «μπαλώματα», ενώ έχει κλείσει πλήρως ο ελαττωματικός αντιδραστήρας IV.
Οι Βούλγαροι ήθελαν, πάντως, να κατασκευάσουν δεύτερο εργοστάσιο στο Μπέλενε, αλλά αυτό το σχέδιο ματαιώθηκε. Από την άλλη, πάντως, στην Τουρκία η κυβέρνηση Ερντογάν κατασκευάζει ήδη, με ρωσική τεχνογνωσία, πυρηνικά εργοστάσια στη Σινώπη και στο Ακούγιου, το οποίο είναι ακριβώς απέναντι από την Κύπρο και είναι η πιο σεισμογενής περιοχή στη γείτονα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του εγχειρήματος…
ΠΗΓΗ:  | Η Άποψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.