Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Και εγένετο ...φως στην Ανγκόλα! Το υδροηλεκτρικό δυναμικό στο επίκεντρο του σχεδίου ηλεκτροδότησης


Δύο φορές μεγαλύτερη σε έκταση από τη Γαλλία, η Ανγκόλα είναι πλούσια σε διαμάντια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Έχει λοιπόν εξαιρετικές δυνατότητες, για να μην αναφέρουμε την πλούσια βιοποικιλότητα που θα της επιτρέψει να διαφοροποιήσει τις πηγές εισοδήματός της και να αναπτύξει τις υποδομές της.
Ο ποταμός Κουάνζα, οι καταρράκτες Καλαντούλα, τα ποτάμια και τα ρέματα δεν στερεύουν. Η χώρα έχει τεράστιο υδροηλεκτρικό δυναμικό – ένα από τα μεγαλύτερα στην Αφρική. Σήμερα, εκμεταλλεύονται μόνο το 4% αυτών των υδάτινων πόρων. Μια κατάσταση την οποία οι αρχές προτίθενται να διορθώσουν: Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Λαούκα Laúca είναι ένα από τα βασικά στάδια αυτού του τεράστιου έργου.

Το Λαούκα (Laùca), που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, είναι το αποτέλεσμα επενδύσεων ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα παράγει 2,070 μεγαβάτ μέχρι τον Μάιο του 2018. Αυτό αρκεί για την ηλεκτροδότηση μιας πόλης με τουλάχιστον 8 εκατομμύρια κατοίκους, διπλασιάζοντας έτσι την ενεργειακή δυναμικότητα σε μια χώρα όπου το 65% του πληθυσμού σήμερα ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
9000 άτομα εργάζονται για την έγκαιρη ολοκλήρωση της εγκατάστασης των 6 στροβίλων.
Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα που έχει το φράγμα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, όπως εδώ στο Dombo. Είναι ένα ασυνήθιστο βράδυ για τους κατοίκους του χωριού που βρίσκεται 40 χλμ. από τη Λάουκα. Σήμερα βλέπουν τα σπίτια τους φωτισμένα για πρώτη φορά!
Επόμενο βήμα: Το φράγμα Κακούλο Καμπάσα (Caculo Cabasa), το οποίο αναμένεται να παράγει επιπλέον 2100 μεγαβάτ εντός τεσσάρων ετών. Τελικά, ο ποταμός Κουάνζα θα προμηθεύσει 7 υδροηλεκτρικά φράγματα τα οποία θα παράγουν 7450 μεγαβάτ.
Η μεγάλη πρόκληση είναι να διανεμηθεί όλη αυτή η νέα ενέργεια. Σύνδεση του φράγματος Λαούκα με το κέντρο της χώρας, στη Λουάντα. Η κύρια αγορά στα δυτικά, φέρνει τεράστια προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης και είναι πολύ ακριβή.
Η πρωτεύουσα της Ανγκόλας είναι ένας κόμβος 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οικονομικοί πνεύμονες της χώρας. Κι όμως η ηλεκτρική ενέργεια είναι σπάνια. Το έργο ηλεκτροδότησης της χώρας θέτει πολλές προκλήσεις. Και η ανάγκη για απεξάρτηση από το ντίζελ είναι κρίσιμη.
Όπως επισημαίνει ο Φρανσίσκο Ταλίνο, διευθύνων σύμβουλος του ENDE: «Ένα λίτρο ντίζελ μπορεί να παράγει 3 κιλοβατώρες, αλλά έχει επιπλέον κόστος συντήρησης, όπως η αλλαγή του πετρελαίου, το ίδιο το πετρέλαιο, η επένδυση στον εξοπλισμό, οι άνθρωποι που θα λειτουργήσουν την ομάδα. Είναι πολύ ακριβό. Ένα τεράστιο έργο σύνδεσης είναι σε εξέλιξη, ένα σημαντικό βήμα στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο ηλεκτροδότησης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς, διότι χωρίς αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουμε τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης».
Σε ολόκληρες περιοχές της Λουάντα, οι γεννήτριες λειτουργούν συνεχώς σε πλήρη ταχύτητα. Η εμμονή στο ντίζελ οδήγησε τον Φερνάντο Μιγκέλ να εγκαταλείψει το Κικούξι, μετά από 9 χρόνια και σχεδόν 10 απαρχαιωμένες γεννήτριες. «Είναι ένας καθημερινός αγώνας επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια. Και υπάρχουν περιοχές όπου η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Μερικοί άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρισμό για 15 ή ακόμα και 20 χρόνια (…) Αλλά ελπίζουμε ότι με το φράγμα Λαούκα και άλλα έργα ηλεκτροδότησης θα έχουμε τελικά ηλεκτρισμό στις γειτονιές μας».

Η ικανότητα παραγωγής ενέργειας στην Ανγκόλα δεν ανταποκρίνεται στην εθνική ζήτηση. Η ζήτηση αυτή αυξάνεται με την ανάπτυξη της χώρας. Η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να φθάσει τις 1.230 κιλοβατώρες το 2025 σε σύγκριση με τις 375 κιλοβατώρες 2013. Αλλά πέρα από τον μέσο καταναλωτή, είναι απαραίτητη η αξιόπιστη πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, προκειμένου να ευδοκιμήσουν οι επιχειρήσεις της Ανγκόλας ».

Το Nova Cimangola είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Το εργοστάσιο τσιμέντου έχει επενδύσει 300 εκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή κλίνκερ, ενός υλικού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τσιμέντου … Είναι μια παραγωγή που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.
Σύμφωνα με τον Πάολο Πακαβίρα, συντονιστή του σχεδίου στο NOVACIMANGOLA: «Κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, αυτό το εργοστάσιο θα χάσει 500 δολάρια κάθε λεπτό. Προσπαθούμε να ξεκινήσουμε τις γεννήτριες μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όταν γίνονται διακοπές, προκειμένου να διατηρήσουμε τον εξοπλισμό μας. Προηγουμένως, στο πρώτο μας εργοστάσιο υπήρξαν πολλές διακοπές. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να το καταστήσουμε λειτουργικό, αλλά ήταν δύσκολο. Ωστόσο σήμερα, με τα νέα έργα που υλοποιούνται στη χώρα, μπορούμε να πούμε ότι η διαθεσιμότητα και η ποιότητα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ικανοποιητική».

Το πρόγραμμα ηλεκτροδότησης με πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι στα σπάργανα. Ωστόσο αυτά είναι τα σταθερά θεμέλια πάνω στα οποία η Ανγκόλα ελπίζει να ανοικοδομήσει την οικονομία της.
Δείτε το βίντεο με το σχετικό ρεπορτάζ:
(EuroNews)
ΠΗΓΗ: Και εγένετο ...φως στην Ανγκόλα! Το υδροηλεκτρικό δυναμικό στο επίκεντρο του σχεδίου ηλεκτροδότησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.