Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ανεμογεννήτριες και στα Πιέρια Όρη

Η «κυβίστηση» του δημάρχου και οι offshore εταιρείες
του Γιώργου Κυριακίδη *


Η εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους του νομού Πιερίας από την ιδιωτική εταιρία «ΤΕΚΑΛ Αιολική και Σια Ο.Ε.» αποτελεί μια τεράστια οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή για τις τοπικές κοινωνίες και την ευρύτερη Πιερία. Την ίδια ώρα που σε όλη την Ε.Ε. οι πυρήνες της άγριας φύσης και ζωής προστατεύονται από την εγκατάσταση ΒΑΠΕ, στο νομό μας, το πιο παρθένο κομμάτι γης, η ψυχή της Πιερίας μας, θυσιάζεται στο βωμό, της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης παρά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, φορέων και κατοίκων.

Το όραμα μας για τον τόπο μας και τα βουνά μας συνοψίζεται στην ανάγκη αυτά να προστατευθούν ως πυρήνες του Πιερικού περιβάλλοντος και πολιτισμού, να γίνουν παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής σε συνδυασμό με τον αγροτουρισμό.

Τα προγραμματιζόμενα έργα δεν έχουν καμία σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής μας και γενικότερα της Πιερίας. Η εγκατάσταση ΒΑΠΕ στην περιοχή μας στα πλαίσια της απελευθέρωσης της ενέργειας στη χώρας μας, εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα μεγάλων εταιριών και εργολάβων, δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, τα δε ανταποδοτικά οφέλη υπό μορφή έργων που υπόσχονται είναι στάχτη στα μάτια των κατοίκων αλλά είναι και έργα που ο ίδιος ο Δήμος Κατερίνης έχει υποχρέωση να υλοποιήσει.
Οι πρακτικές αυτές έχουν αναστατώσει την τοπική κοινωνία, τόσο της Μηλιάς (Άνω, Μεσαίας και Κάτω) όσο και της ευρύτερης περιοχής, οι αντιδράσεις της οποίας μπορεί να προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες διότι έχει κλονισθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Τον Απρίλιο του 2014 και ένα σχεδόν μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, τάχθηκε Ομόφωνα κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αδειοδότηση του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου στην Δημοτική Ενότητα Πέτρας επειδή εκτιμήθηκε ότι θα προκύψουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η επιβίωση τριών ειδών χλωρίδας που απαντώνται μόνο σε εκείνη την περιοχή.
Τον Ιούνιο του 2016 ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιονίδης κάνοντας θεαματική «κυβίστηση», χωρίς να πραγματοποιηθεί καμία διαβούλευση και χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση, υπερψηφίζει με τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και μόνο, την άδεια επέμβασης από την εταιρεία «ΤΕΚΑΛ Αιολική και Σια Ο.Ε.» στο δάσος.
Ένα χρόνο μετά στις 1/9/2017,σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση και με την συμμετοχή δεκάδων πολιτών, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, «λαβωμένη» από την απουσία επτά συμβούλων της, υπερψηφίζει την εκμίσθωση του δάσους στην παραπάνω εταιρεία. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις από την αντιπολίτευση για το ποιος κρύβεται πίσω από τις offshore εταιρείες που αναφέρονται στο εταιρικό της «ΤΕΚΑΛ Αιολική και Σια Ο.Ε.» απάντηση δεν δόθηκε.
Η τοπική κοινωνία ζητάει εύλογα απαντήσεις: Α) Γιατί πριν δύο χρόνια ο Δήμος Κατερίνης όχι μόνο γνωμοδότησε αρνητικά μα και καταδίκασε ομόφωνα ένα τέτοιο έργο; Β) Με ποιο επιχείρημα ψήφισαν τότε και με ποιο επιχείρημα ψήφισαν το 2016 και το 2017; Γ) Επίσης γιατί η εταιρεία δεν παρουσίασε εναλλακτική πρόταση (μια δεύτερη τοποθεσία δηλαδή) όπως ορίζει ξεκάθαρα η ευρωπαϊκή οδηγία; Δ) Ποια είναι αυτή η εταιρία, ποιοι είναι οι μέτοχοί της, που βρίσκονται τα γραφεία της εταιρείας, υπάρχει πολιτική εξάρτηση με τη δημοτική αρχή;

* Ο Γιώργος Κυριακίδης είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.