Το κείμενο είναι αντιγραφή από δημοσίευση στο ManiVoice στις 27/6/2017
Ένα από τα πρώτα σε κατάταξη παγκόσμια Λιμναίο σπήλαιο, η Γλυφάδα του Πύργου Διρού διακυβεύεται η ύπαρξή του να ΣΤΕΡΕΨΕΙ από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο οροπέδιο του Σαγγιά. Τι λένε οι μελέτες κορυφαίων επιστημόνων Ελλήνων και ξένων.
Παραθέτουμε επίσημα έγγραφα και μελέτες γύρω από το θέμα των Ανεμογεννητριών στη Μάνη. Ο συμπατριώτης μας μελετητής-ερευνητής επί 40 χρόνια Δημήτριος Κατσιώρχης συγκέντρωσε αρκετές μελέτες διάσημων επιστημόνων όσο αφορά τον Σαγγιά. Για το ανάγλυφο, τη χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί τα πιο σπάνια φυτά και σε εξαφάνισα πτηνά, αλλά το πιο βασικό αφορούν τις Λάκες του Σαγγιά οι οποίες συγκεντρώνουν από τις βροχές το νερό ως συλλεκτική λεκάνη. Αυτές οι ποσότητες του νερού δημιουργούν την υδροφόρο λεκάνη που στη συνέχεια διοχετεύει το νερό με διάφορες διακλαδώσεις - ρωγμές των συμπαγών πετρωμάτων στο κόλπο του Διρού κατά μήκος της ακτής έως το Μέζαπο.
Το πιο βασικό όμως είναι ότι αυτό το νερό τροφοδοτεί το Λιμναίο Σπήλαιο Γλυφάδα του Διρού.
Οι μελέτες αναφέρουν:
Από τον υψίπεδο χώρο (οροπέδια και κορυφές του Σαγγιά) γίνεται η εισροή και διήθηση στο υπέδαφος των νερών τα οποία δημιουργούν τα υδάτινα ρεύματα που ρέοντας μέσα από υπόγεια κανάλια και εκβάλουν στην θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου.
Από αυτό το μέρος προέρχονται και τα νερά που λιμνάζουν στο εσωτερικό των ξακουστών σπηλαίων του Διρού.
Σχετικές αναφορές που έχουν γίνει σε μελέτες έγκριτων επιστημόνων γεωλόγων (όπως στη διδακτορική μελέτη του Βασ. Γιαννόπουλου, στη μελέτη των Paul Marinos, Janets, Herman, Wiliam Back, Gearge Xidakis “STRUCTURAL CONTROL AND GEOMORPHIC SIGNIFICANCE OF GROUNDWATER DISCHARGE ALONG THE COAST OF THE MANI PENINSULA, PELEPONNESE GREECE” κ.α. επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή.
“Το μικροκλίμα της περιοχής είναι μεσογειακό με λίγες βροχές και πολύ δυνατούς ανέμους. Οι Ν και οι ΝΔ άνεμοι του αντικυκλώνα των Αζόρων διασχίζοντας την μεσόγειο φορτίζοντας με υγρασία και επηρεάζουν σημαντικά το κλίμα” (Παναγιώτης Α. Κωνσταντίνος 1998)
Τα περιορισμένα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα σε συνδυασμό με το πέτρωμα , την λιγοστή βλάστηση, εμποδίζουν την ανάπτυξη επιφανειακού υδροφορικού δικτύου. Ο κύριος αποδέκτης των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων είναι το Οροπέδιο Σαγγιά το οποίο τροφοδοτεί το υδρογραφικό δίκτυο και τις μεγαλύτερες πηγές όπως αυτή του σπηλαίου Διρού (Γιαννόπουλος Β. 1994). Από λιθολογική άποψη η μελετώμενη περιοχή αποτελείται από πετρώματα ενότητας Μάνης (Αλεκόπουλος Α.-Λέκας Σπυ.) που έχει υποστεί προσινοσχιστολιθική μεταμόρφωση, Αποτελείται από μια μεγάλη ανθρακική μάζα που την συνιστούν ασβεστόλιθοι και μάρμαρα.
Μια ακόμη σημαντική παρατήρηση που έγινε κατά την διάρκεια σπηλαιοκαταδύσεων κατά μήκος της ακτογραμμής Διρού Μεζάπου είναι η διαπίστωση εκφόρτισης του υδροφόρου ορίζοντα σε βάθη -36 έως 3 μέτρα. Τα αποτελέσματα αυτά συλλέχτηκαν κατόπιν έρευνας που κάλυψε υποθαλάσσια απόσταση της ακτογραμμής δύο χιλιόμετρα στον Όρμο Διρού, ένα χιλιόμετρο στον Όρμο Μεζάπου και ένα χιλιόμετρο στον Όρμο Κουκούρι.
σ.σ.:«Σύμφωνα με την ΜΠΕ και περί εκρηκτικών:
Στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για άδεια τοποθέτηση των ανεμογεννητριών αναφέρει:
«Κατά τη διάρκεια των εργασιών του έργου θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την περίπτωση πρόκληση πυρκαγιάς, κατά τη λειτουργία μηχανημάτων, συνεργείων, και μεταφορά και χρήση εκρηκτικών».
(σ.σ.:Το βραχώδες του εδάφους καθιστά τη χρήση εκρηκτικών αναγκαία, ειδικά από τη στιγμή που οι αδειούχες εταιρείες βιάζονται γιατί έχουν καθυστερήσει. Σε συμπαγή βράχο η έκρηξη -σσ: τα σύγχρονα εκρηκτικά είναι πολύ ισχυρότερα από τη δυναμίτιδα- μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτατες ρηγματώσεις. Κατά συνέπεια και σε αλλαγή της συμπεριφοράς του υπεδάφους και στις υφιστάμενες για εκατομμύρια χρόνια διαδρομές των όμβριων υδάτων.
Μια εικόνα του τι θα συμβεί είναι η επέμβαση σε βραχώδη έδαφος να δημιουργηθεί βάση 2.500 τετρ μέτρων εμβαδού και 2 μέτρα βάθους για να δημιουργηθεί η βάση κάθε ανεμογεννήτριας. Φαντασθείτε τι δυναμίτες θα πέσουν για τις 24 Α/Γ και την προοπτική 110 Α/Γ και το επικλεινές έδαφος πρέπει να γίνει επίπεδο. Οι εξορύξεις μεγιστοποιούνται. Ο κίνδυνος να στερέψει το λιμναίο σπήλαιο Γλυφάδα του Διρού είναι ορατός. Παράδειγμα έχουμε που στέρεψε η βρύση του Βαχού στη προσπάθεια κάποιων κατοίκων για να ανοίξουν την πηγή έριξαν εκρηκτικά και άλλαξε η κατεύθυνση των νερών και δεν τρέχει πλέον η βρήση.
Όλα κρέμονται από μια κλωστή. Η επί αιώνες διαμορφωμένη ομορφιά του Λιμναίου σπηλαίου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει χερσαίο. Οι συνέπειες για την προοπτική της Μάνης θα είναι ανυπολόγιστες Δεν είναι τόσο αθώα η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη οι δυσμενείς επιπτώσεις σύντομα φαίνονται και θα είναι ανεξίτηλες).
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ
Το Απρίλιο του 2005 επισκέφθηκαν τη Μάνη τα μέλη του Βοτανικού κήπου της ΝέαςΥόρκης, κατά προτεραιότητα έναντι άλλων πολυδιαφημισμένων τόπων, όχι για τις παραλίες της, αλλά για να μελετήσουν και να θαυμάσουν την πολύ πλούσια και μοναδική χλωρίδα της.
Ένας διακεκριμένος συγγραφέας φυσιολατρικών βιβλίων ο Αμερικανός Bob Gibbons στο βιβλίο του «the 50 best wildflower sites in the world – οι πενήντα καλύτερες θέσεις με αγρολούλουδα στο κόσμο» κυκλοφορεί μόνο στο εξωτερικό, έχει συμπεριλάβει ,ανάμεσα στις τέσσερες Ελληνικές θέσεις που αναγνωρίζει ως καλύτερες και τη Μάνη (σελ.88,89).
Επίσης για αυτούς τους σκοπούς η περιοχή δέχεται επισκέψεις αλλοδαπών τουριστών που εάν αυξηθούν, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού που πλην των άλλων αποτελεί ένα σπουδαίο κίνητρο για την προστασία των μοναδικών οικοσυστημάτων της.
Αναρωτήθηκε κανείς πόσα σπάνια είδη σημαντικών αγριολούλουδων φυτρώνουν στα λακκώματα και επάνω στα βράχια του Σαγγιά και ποια είναι αυτά; Είναι δεκάδες, δεν είναι δυνατόν όμως εδώ να αναφερθούν όλα.
Ενδεικτικά υπάρχουν εκεί, πάνω από είκοσι είδη αυτοφυών ειδών της οικογένειας ORCHIDACEAE (Ορχιδέες) όλα προστατευταία από το Π.Δ 67/1981, ακόμη υπάρχει το στολίδι το βράχων δυσεύρετο στη χώρα μας ενδημικό είδος παιώνιας η Paeonia mascula subsp. hellenica Tzanoud, (και για να ξέρουμε τι λέμε είδος παιώνιας υπερψηφίστηκε σαν το εθνικό φυτό στη Κίνα και άλλο στην Ιαπωνία θεωρείται ως το κορυφαίο αγριολούλουδο) θα ήταν άδικο όμως να παραλείψω το Onosma Sangiasense που φυτρώνει μόνο στον Σαγγιά και έχει καταγραφεί ως σχεδόν απειλούμενο(ΝΤ) είδος.
Αντιφατικές αποφάσεις
του Υπουρ. Πολτισμού
Με μια παλαιότερη απόφαση του(1-2-2012) το ίδιο υπουργείο δεν είχε εγκρίνει την εγκατάσταση Α/Γ στις θέσεις «Προφήτης Ηλίας» - Μακρυλάκκωμα – Τρυπητή», Δήμων Οιτύλου και Ανατολικής Μάνης για λόγους προστασίας από άμεση και έμμεση βλάβη των σημαντικών αρχαιοτήτων και μνημείων της περιοχής, καθώς και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του τοπίου της Μάνης εν γένει -επικοντιστές τους όταν δικαίως γίνεται τόσος θόρυβος για τα αποδημητικά πτηνά
Ερωτήματα.
-1 Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να διαταραχθεί το υπόγειο υδάτινο περιβάλλον από τις εργασίες εγκατάστασης των Α/Π και από την χρήση εκρηκτικών υλών στη περιοχή (έστω και ήπιων) με καταστρεπτικά αποτελέσματα για τα σπήλαια ναι η όχι;
-2 Πως τεκμηριώνεται η παραδοχή ότι δεν υπάρχει;
-3 Χρειάζονται κάποια μέτρα διασφάλισης τους η μήπως το θέμα αυτό έχει υποτιμηθεί;
-4 Με μια παλαιότερη απόφαση του(1-2-2012) το ίδιο υπουργείο δεν είχε εγκρίνει την εγκατάσταση Α/Γ στις θέσεις «Προφήτης Ηλίας» - Μακρυλάκκωμα – Τρυπητή», Δήμων Οιτύλου και Ανατολικής Μάνης για λόγους προστασίας από άμεση και έμμεση βλάβη των σημαντικών αρχαιοτήτων και μνημείων της περιοχής, καθώς και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του τοπίου της Μάνης εν γένει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.