Κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι το «Ημερολόγιο Αγρινίου 2018», μια καλαίσθητη και πολυσέλιδη έκδοση της δημοτικής κίνησης «Ανυπότακτο Αγρίνιο».
Πρόκειται για ένα πυκνογραμμένο βιβλίο, που συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, για τις «ανυπότακτες σελίδες» της πόλης. Μιας πόλης που συνδέθηκε με την καλλιέργεια και την επεξεργασία του καπνού αλλά και τους μεγάλους λαϊκούς αγώνες στη χαραυγή του ελληνικού εργατικού κινήματος.
Το ημερολόγιο αυτό δεν έχει μόνο χρηστική λειτουργία, αλλά κυρίως προορίζεται για ανάγνωση βαθιά και τερπνή κι έχει θέση στη βιβλιοθήκη μας ακόμα και μετά τη λήξη του 2018. Περιέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία του φυτού, το καπνεμπόριο, τα καπνομάγαζα και τις καπναποθήκες, το καπνεργατικό κίνημα. Μαθαίνουμε ότι το «σαλόνι» ήταν ο χώρος στο καπνεργοστάσιο «όπου άνδρες και γυναίκες μαζί διάλεγαν με τις ώρες τα καπνά», γεγονός που «ενίσχυε τη συλλογικότητα και ευνοούσε τη διακίνηση και προπαγάνδιση των σοσιαλιστικών ιδεών».
Επίσης, μαθαίνουμε για την τρομακτική εκμετάλλευση των καπνεργατριών που το μεροκάματό τους ήταν το ένα τρίτο εκείνου των ανδρών. Μαθαίνουμε για την αιματηρή καταστολή της απεργίας των καπνεργατών τον Αύγουστο του 1926 με σύνθημα: «Δικαία απαίτησις, ή 100 δράμια ψωμί ή ένα χρόνο απεργία». Μετά από τη συγκέντρωση περίπου 8.000 απεργών έξω από το Αγρίνιο, μια ομάδα καπνεργατών κατευθύνθηκε προς την πόλη, όμως η Χωροφυλακή τούς διέταξε να κατεβούν ανά δύο άτομα. Οι απεργοί εξήγησαν ότι η συγκέντρωσή τους είχε διαλυθεί, αλλά αρνήθηκαν να χωριστούν. Ακολούθησε συμπλοκή και δόθηκε εντολή στους χωροφύλακες να πυροβολήσουν στον αέρα.
Όταν όμως μερικές εργάτριες επιτέθηκαν με πέτρες στις δυνάμεις της χωροφυλακής, οι σφαίρες στράφηκαν κατά του πλήθους. Νεκρός από σφαίρα έπεσε ο νεαρός Θεμιστοκλής Καρανικόλας, που, σύμφωνα με μαρτυρίες, βρέθηκε τυχαία στο χώρο του επεισοδίου. Μια 29χρονη καπνεργάτρια, η Βασιλική Γεωργαντζέλη, έγκυος και μητέρα δύο παιδιών, τραυματίστηκε θανάσιμα και λίγο αργότερα ξεψύχησε. Εκείνη η απεργία, που κράτησε άλλες 32 ημέρες ήταν νικηφόρα καθώς οι καπνεργάτες πέτυχαν αύξηση στα μεροκάματά τους 10-13%.
Επίσης στο ημερολόγιο παρουσιάζεται αναλυτικά η σημερινή κατάσταση και χρήση των παλιών καπναποθηκών, που είναι πολύτιμα αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία, ενώ προβάλλεται το αίτημα της παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» για την ίδρυση Μουσείου Καπνού αξιοποιώντας το πολύτιμο αρχειακό υλικό και τις υπάρχουσες μηχανές επεξεργασίας καπνού (κληροδότημα Παναγόπουλου).
Πηγή: Πριν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.