Οι περίπου 1.500 εργολαβικοί εργαζόμενοι των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.), το εργασιακό καθεστώς των οποίων καθορίζεται από το γεγονός ότι απασχολούνται μέσω τρίτων εταιρειών, στερούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα.
Με πρώτο και κυριότερο το γεγονός ότι, ύστερα από τρεις ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου (τρίμηνες, είτε εξάμηνες είτε ακόμα και χρόνου), οι εργολάβοι στους οποίους απασχολούνται δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις τους για διάστημα 45 ήμερων.
Αυτή η υποχρεωτική «άδεια», που ανακοινώνεται στους εργολαβικούς εργαζόμενους λίγο πριν από τη λήξη του ωραρίου της τελευταίας ημέρας του μήνα, επιβάλλεται από τους εργολάβους, ώστε να μην αποκτήσουν τα δικαιώματα που προβλέπει η νομοθεσία με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Αδήλωτη-ανασφάλιστη εργασία
Πέρα από αυτή την ισόβια ομηρία, αυτή η σχέση εργασίας έχει παρεπόμενα εις βάρος και πάλι των εργαζομένων, αλλά υπέρ των εργολάβων, αφού δεν δικαιούνται τριετίες, επίδομα γάμου, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και βάρδιας.Η απλήρωτη, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία δεν λείπουν από την εργοδοτική πρακτική, ενώ δεν λαμβάνουν βαρέα ανθυγιεινά ένσημα.
Και, όταν αποτολμούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, υφίστανται τραμπουκισμούς και απειλές από τους υπεύθυνους των εργολαβικών εταιρειών, ακόμη και από εργοδοτικούς συναδέλφους τους.
Με πιο πρόσφατο το περιστατικό στα ΕΛ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, όπου εργολαβικός εργαζόμενος επιτέθηκε και προπηλάκισε συνάδελφό του, διότι έλαβε μέρος στην ψηφοφορία που διενεργούσε το σωματείο τους για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων.
Αν και σε δεινή θέση, τους έκοψαν και τις διατακτικές επιταγές, ύψους 60 ευρώ, που θα έπαιρναν εν όψει Πάσχα (πρόκειται για κουπόνια σούπερ μάρκετ που είχαν λάβει ως δώρο οι εργολαβικοί εργαζόμενοι το Πάσχα και τα Χριστούγεννα του 2017).
Υπό αυτές τις συνθήκες και θεωρώντας ότι η κοροϊδία από τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. για τη διευθέτηση όλων αυτών των θεμάτων έχει φτάσει στο απροχώρητο, το Σωματείο Εργαζομένων σε Εργολάβους στις Επιχειρήσεις Πετρελαιοειδών, Φυσικού Αερίου & Χημικής Βιομηχανίας (ΣΕΕΕΠΦΧ) στα ΕΛ.ΠΕ., που μετράει περίπου 1,5 χρόνο ζωής, αποφάσισε να κηρύξει την πρώτη του απεργία.
Η απεργία ξεκινάει σήμερα ως 48ωρη για το διυλιστήριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ 24ωρη απεργία πραγματοποιείται αύριο στα δύο διυλιστήρια της Αθήνας, με το ΣΕΕΕΠΦΧ να δηλώνει: «Καμία άλλη ανοχή στην κοροϊδία των εργολάβων και της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ. που νίπτει τας χείρας της ως Πόντιος Πιλάτος».
Τι ζητούν
Τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης αφορούν:
◼ Την άμεση επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
◼
Να δοθεί τέλος στις ελαστικές μορφές εργασίας και, κυρίως, στις
συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπου, ύστερα από τρεις ανανεώσεις, δίνεται
διακοπή στην εργασία 45ημερών.
◼ Να δοθεί τέλος στην απλήρωτη, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία σε εργολάβους.
◼ Την άμεση καταβολή των επιδομάτων βάρδιας, γάμου, ανθυγιεινής εργασίας καθώς και την καθημερινή διανομή γάλακτος.
◼ Το τέλος στις μισθολογικές ανισότητες σε εργαζομένους στον ίδιο εργολάβο και αναγνώριση τριετιών.v
◼ Την αποκατάσταση της ασφαλιστικής κάλυψης από 101 ένσημα μεικτά, σε 106 βαρέα ανθυγιεινά στους συναδέλφους στην καθαριότητα.
Την απεργία των εργολαβικών εργαζόμενων στα ΕΛ.ΠΕ. στηρίζουν η
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα
Ελληνικά Πετρέλαια, η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΕΚΟ, το Εργατικό
Κέντρο Αθήνας, οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας και το σωματείο
δανειζόμενων εργαζομένων στη DIAXON, ενώ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος
Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο συμμετέχει με 2ωρη στάση εργασίας.Ιδιωτικοποίηση σημαίνει «εργολαβοποίηση»
Πρέπει να σημειωθεί ότι το εργασιακό καθεστώς της μόνιμης αβεβαιότητας, το οποίο βιώνουν επί σειρά ετών οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας, συνολικότερα επιτείνεται και βαίνει επιδεινούμενο στο πλαίσιο της επικείμενης ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Επιχειρήσεων. Βρισκόμαστε μπροστά στην πώληση του ΔΕΣΦΑ, στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ., στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, με την πρόσληψη στρατηγικού συμβούλου για την «αξιοποίησή» της, ενώ η «απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου» οδήγησε στη δημιουργία μίας ακόμα θυγατρικής της ΔΕΠΑ, της ΔΕΔΑ, όπου η «εργολαβοποίηση» επεκτείνεται σε δυσθεώρητα ύψη.«Τα σχέδια που προωθούνται στον κλάδο της ενέργειας είναι απόρροια της πολιτικής της Ε.Ε., έχουν εφαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις χώρες - μέλη και έφεραν μεγάλες αυξήσεις τιμών για τους οικιακούς καταναλωτές και απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων, ιδίως με την αύξηση της “εργολαβοποίησης”. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν, ακόμα και αν αθροιστούν οι θέσεις μόνιμων και εργολαβικών», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο στον ΔΕΣΦΑ, το Σωματείο Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο - Υποστήριξη ΔΕΠΑ και το ΣΕΕΕΠΦΧ στα ΕΛ.ΠΕ.
«Διεκδικούμε συμβάσεις με σταθερή σχέση εργασίας με τον εργοδότη ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΔΕΔΑ, ΕΛ.ΠΕ. και το ίδιο σε κάθε άλλη επιχείρηση στον κλάδο για το σύνολο του προσωπικού και ένταξή του στον άμεσο και πραγματικό εργοδότη», αναφέρουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.