Κυριακή 12 Μαΐου 2019

ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (Π.Ε Καστοριάς) Συνοπτικές Προγραμματικές προτάσεις και δεσμεύσεις


«ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ»
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς
Μάιος 2019
Συνοπτικές Προγραμματικές προτάσεις και δεσμεύσεις


Ο Συνδυασμός  για τις Περιφερειακές εκλογές «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» έχοντας πολιτικό στίγμα την ιδρυτική μας διακήρυξη έχει σαν στόχο, ειδικότερα στην Π.Ε. Καστοριάς, να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ρεύματος που θα συσπειρώνει σε όλα τα επίπεδα, εργασιακά, γειτονιές, συνοικίες, τοπικές κοινότητες  και  Δήμους της περιοχής μας, όλους εκείνους που θέλουν και απαιτούν μία ανατρεπτική περιφερειακή αιρετή Διοίκηση, που οι αποφάσεις της και ενέργειές της θα είναι στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των κατοίκων της περιοχής και την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών τους  με την αξιοποίηση ολόκληρου του δυναμικού της, χωρίς διακρίσεις.
Επιδιώκει να πάρει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση κινήσεων σε κάθε γωνιά της περιοχής μας και τη λήψη αποφάσεων με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες .
Ο Συνδυασμός μας είναι υπέρ της εναλλαγής των εκλεγμένων στην περιφέρεια.
Με βάση αυτές τις αρχές μας θέλουμε, επιδιώκουμε και διεκδικούμε μαζί σας:

α) Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση:
Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση όπως θεσμοθετήθηκε από τον «Καλλικράτη» και στη συνέχεια από τον «Κλεισθένη» απέχει σημαντικά από τους στόχους του αυτοδιοικητικού κινήματος, αλλά και από τις συνταγματικές επιταγές (για ανάθεση αρμοδιοτήτων στο εγγύτερο δυνατό προς τους πολίτες επίπεδο). Οι λεγόμενες «Αποκεντρωμένες» Γενικές Διοικήσεις, διατηρούν τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, οι  εξουσίες στον Περιφερειάρχη είναι άκρως συγκεντρωτικές, δεν καθιερώθηκαν αποκεντρωτικοί θεσμοί ούτε στο επίπεδο των Περιφερειακών Ενοτήτων (πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων), υποβαθμίζοντας το ρόλο της αυτο-διοίκησης σε ρόλο διοίκησης και μόνο και απομακρύνοντας την όποια δυνατότητα δημοκρατικής συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών.
Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ανοιχτή και ανατροφοδοτούμενη από την κοινωνία, με ρόλο εγγυητή των κοινωνικών αγαθών και της δημοκρατικής έκφρασης, υποκινητή της κοινωνικής διεκδίκησης, αντίστασης και συμμετοχής, συντονιστή της αναπτυξιακής διαδικασίας, όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής ευημερίας, της προόδου, του πολιτισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος. Για μια «ανάπτυξη», δηλαδή, που θα απαντάει σε τρία παράλληλα κριτήρια: α) του ευρύτερου κοινωνικού οφέλους, β) της βελτίωσης της ζωής, ιδιαίτερα των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, και γ) της περιβαλλοντικής προστασίας και αναβάθμισης.
Διεκδικούμε:
-Την αύξηση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.
-Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προτάσεων για μια ριζοσπαστική παρέμβασή στην απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη
-Το ελάχιστο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα για όλους τους κατοίκους
-Την επέκταση και βιωσιμότητα των δομών κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης
-Τη μελέτη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών (κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, υπηκοότητα στα παιδιά που γεννιούνται εδώ, εκμάθηση της γλώσσας τους κλπ.)
-Την εκπόνηση ειδικού ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης της απασχόλησης, με αυτεπιστασία νέων θέσεων εργασίας, για έργα κατασκευής και συντήρησης δικτύων, περιβαλλοντικής προστασίας, έργα αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, καθαρισμού λιμνών, ποταμών, ακτών, δασών κλπ., όπως και έργα κοινωνικών, αθλητικών, πολιτιστικών υποδομών, εξοικονόμησης ενέργειας κ.ά.
-Τη στήριξη δομών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, όπως κοινωνικές επιχειρήσεις, γυναικείοι, αγροτουριστικοί και κοινωνικοί συνεταιρισμοί, αστικές μη κερδοσκοπικές ενώσεις πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων κλπ.
-Τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών σταθερής και πλήρους απασχόλησης. Όχι στην ανασφάλιστη εργασία σε τοπικό επίπεδο, ενίσχυση των δομών ελέγχου των συνθηκών εργασίας.
-Την ανάπτυξη των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ από τους Δήμους
-Την ενίσχυση των Δήμων και Περιφερειακών Ενοτήτων με προσωπικό.
Το σημερινό 3% (περίπου) του ΑΕΠ που διαχειρίζεται η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί (όπως είναι ήδη σε πολλές άλλες χώρες!).
Και προφανώς διεκδικούμε την Κατάργηση της κρατικής περιφέρειας («αποκεντρωμένη διοίκηση»).
β) Συμμετοχή των φορέων και των πολιτών στον σχεδιασμό της πορείας του τόπου:
Δημιουργούμε Μόνιμη Κοινωνική Επιτροπή σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα από εκπροσώπους όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων  με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες στην χάραξη των τοπικών αναπτυξιακών πολιτικών. Σε αγαστή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, τους Δήμους και τις Τοπικές κοινότητες, καθώς και με όλους τους κοινωνικούς φορείς, την διανόηση, τις δυνάμεις της τέχνης και του πολιτισμού,  θα καθιερώσουμε την συμμετοχική διαδικασία στον προϋπολογισμό και στον  προγραμματισμό έργων και δράσεων  από την Περιφέρεια. Στην ενίσχυση της ενημέρωσης και της διαφάνειας θα καθιερώσουμε ένα σύστημα παρακολούθησης των έργων, από τη φάση υπογραφής των συμβάσεων μέχρι την φάση υλοποίησης σε μορφή “μπάρας” ποσοστιαίας και ποιοτικής ολοκλήρωσης. Αξιοποιούμε προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης στο έπακρο βελτιώνοντας εκτός από την ποιότητα ζωής, τον τρόπο διοίκησης, την διαφάνεια, την συμμετοχή, την δημοκρατία. Αξιοποιούμε της open-source λογική για εξοικονόμηση κονδυλίων και παραμετροποίηση στα δεδομένα μας, σε συνεργασία με το «Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα» (ΕΛ/ΛΑΚ).
Χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, ένα εμπνευσμένο  Αυτοδιοικητικού  κίνημα και συμμετοχικές διαδικασίες παρά «πεφωτισμένους» Περιφερειάρχες και  συμβούλους (που ακολουθούν κιόλα τις μνημονιακές επιλογές των κυβερνήσεων). Γιατί η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση Αυτοδιοικητικής  πολιτικής μπορεί να εξασφαλίσει τη διαφάνεια, το ήθος και τον δημοκρατικό έλεγχο των τοπικών εξουσιών.
γ) Ορισμένα σημεία που δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και μαζί σας αγωνιζόμαστε να προωθηθούν :
1)  Περιβάλλον:
Στην Περιφέρεια μας πρέπει να διαμορφώσουμε όρους ώστε να διεκδικήσουμε τον τίτλο μιας από τις πιο “πράσινες” περιοχές της χώρας, συνθέτοντας τρία βασικά συστατικά  στοιχεία: Ένα περιβαλλοντικό, ένα οικονομικό και ένα κοινωνικό. Έχουμε ειδικούς λόγους: να αντιστρέψουμε την ρύπανση και καταστροφή (από τις λιγνιτικές μονάδες, επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ισχυρά χημικά απόβλητα, υπέρμετρες λιπάνσεις αγρών,  κλπ,) από την μια,  και από την άλλη να αναδείξουμε τον μεγάλο φυσικό περιβαλλοντικό μας πλούτο. Έχουμε πάνω από το 60% των γλυκών νερών της χώρας, με τις πάμπολλες λίμνες και με το ποτάμιο οικοσύστημα των πηγών του Αλιάκμονα. Έχουμε τα πολύ όμορφα βουνά και δάση, μικρές και εύφορες κοιλάδες και τα μεγάλα βοσκοτόπια.  (*ειδικό θέμα: η Λίμνη Ορεστιάδας κολυμπήσιμη!!).
Θα προσθέσουμε με επιμονή: κατασκευή  και μετασκευή ενεργειακά φιλικών σπιτιών, φθηνές Τοπικές Δημόσιες συγκοινωνίες. Προωθούμε επιχειρήσεις που παράγουν και  επεξεργάζονται προϊόντα και είναι αφοσιωμένες στην φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή. Παράλληλα επιδιώκουμε να γίνουμε  και σημαντικό κέντρο παραγωγής πράσινων τεχνολογιών (π.χ. «υβριδικό Φωτοβολταϊκό Σύστημα Τριπαραγωγής»),καθως καλλιεργειών και κτηνοτροφίας, γιατί μια φιλική προς το περιβάλλον οικονομία περιλαμβάνει αναπόφευκτα και ποιοτικά αξιόλογα είδη διατροφής. Επέκταση δράσεων ανακύκλωσης. Risk analysis πιθανών περιβαλλοντικών καταστροφών λόγω βιοτεχνικής/βιομηχανικής λειτουργίας επιχειρήσεων (είναι ζεστό ακόμη το θέμα της επιμόλυνσης των πόσιμων νερών σε μεγάλες ζώνες στην ΠΕ Καστοριάς!)
Θα  επεξεργαστούμε, συμμετοχικά, μια οικονομική στρατηγική στην οποία κεντρικό ρόλο παίζει η προστασία του περιβάλλοντος!  Η ζωή μας πάνω από οποιοδήποτε κέρδος!!!
Πραγματική βούληση για πιο αυστηρούς και εντατικούς ελέγχους.
Ενημέρωση και ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης σε πολίτες και επαγγελματίες.
Σχεδιασμός ενός νέου πλαισίου των παραγωγικών δραστηριοτήτων σε βιοτεχνία και πρωτογενή τομέα με οικολογική και αειφόρα προοπτική
2) Συνολική πολιτική για την ύπαιθρο:
Σχεδιάζουμε συνολικά για την ύπαιθρο και ό,τι αυτό σημαίνει, όχι μόνο για το καθ’ αυτό οικονομικό κομμάτι της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά συνολικά για τη ζωή των κατοίκων της υπαίθρου, που απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στην αγροτική παραγωγή.
Η πολυλειτουργικότητα των  οικονομικών δραστηριοτήτων εν γένει είναι η ουσία της ζωής στην ύπαιθρο μας.
Να μείνουν ή να επιστρέψουν οι νέοι κυρίως άνθρωποι στην ύπαιθρο προϋποθέτει μία συνολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, την πρόσβαση σε ένα πλήθος υπηρεσιών και υποδομών και δεν αρκεί απλώς η εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των καλλιεργειών.
Κύριος στόχος μας είναι για τις  νεότερες γενιές, να καλλιεργήσουμε  ένα κλίμα μετανάστευσης προς το ζωτικό φυσικό χώρο της υπαίθρου. Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού ιστού και η εξομάλυνση της πυραμίδας των ηλικιών, με παράλληλα ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν μία αναγκαιότητα προκειμένου να μπορέσει να ξεφύγει η ύπαιθρος από το τέλμα της υποβάθμισης και της ανεξέλεγκτης νεοφιλελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας.
3) Μικρές επιχειρήσεις και μεταποίηση:
Διοχετεύουμε τα διαθέσιμα κονδύλια στην πραγματική οικονομία και κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις, το εμπόριο και τη μεταποίηση. Ενισχύουμε την καινοτομία, την κοινωνική οικονομία, τις οικολογικές λύσεις και τα «πράσινα» προϊόντα. Στηρίζουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με ήπιες παρεμβάσεις και δράσεις ανάδειξης του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος της περιφέρειας (αρχιτεκτονική και ιστορική κληρονομιά, δρυμοί, προστατευόμενες περιοχές, υγρότοποι, ορεινοί όγκοι).
4) Τουρισμός:(Τουριστική ανάπτυξη στην βάση «Η Δυτική Μακεδονία χώρα της παρθένας φύσης, των λιμνών, των νερών, της ιστορίας και του πολιτισμού).
Η μόνη προοπτική είναι ο Τουρισμός να αποκτήσει αφενός μεν ποιοτικά χαρακτηριστικά και αφετέρου να αναπτυχθεί κυρίως μέσα από εναλλακτικές μορφές.
Πρώτη προϋπόθεση για να συνεχίσει να αναπτύσσεται ένας τουριστικός προορισμός είναι να διασφαλίσει την αμφίδρομη σχέση Τουρισμού και Περιβάλλοντος
Δεύτερη προϋπόθεση, η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού σε όλες του τις μορφές, (φυσιολατρικός –οικολογικός, αγροτουρισμός, γεωλογικός, πολιτιστικός, αρχαιολογικός, ιαματικός, συνεδριακός, θρησκευτικός, ορεινός κλπ.), που αποτελεί τη σύγχρονη μορφή του τουρισμού και μπορεί να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, να αυξήσει σημαντικά το τουριστικό ρεύμα, να δώσει ώθηση και σε άλλους παραγωγικούς τομείς, να στηρίξει την παραμονή των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων στην περιοχή και ιδιαίτερα στην ύπαιθρο. Χρειάζεται οργάνωση του τουριστικού προϊόντος με βάση τα τοπικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
5) Ποιότητα ζωής - Κοινωνική μέριμνα
Θα συμβάλλουμε τα μέγιστα, για μια σύγχρονη κοινωνική πολιτική που να ασκείται από τις πλησιέστερες στον πολίτη υπηρεσίες. Η αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων της εποχής μας (επαγγελματική κατάρτιση, αναλφαβητισμός, στήριξη της οικογένειας, προστασία παιδιών και υπερηλίκων, χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, παραβατικότητα ανηλίκων, κ.λπ.) απαιτούν επάρκεια πόρων, συγκρότηση αντίστοιχων υπηρεσιών και συντονισμό σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και αυτοδιοίκησης.
Απαιτείται πριν απ’ όλα γενναία χρηματοδότηση, αλλά και ευρεία πολιτική αντίληψη, που θα θεωρεί την κοινωνική πολιτική υποχρέωση της Πολιτείας.
6) Πολιτισμός και εκπαίδευση:
Ο Πολιτισμός για μας είναι μια πολυδιάστατη έννοια. Είναι η αξιοποίηση της ιστορίας και των παραδόσεων, είναι η επικοινωνία των ανθρώπων, είναι η ανάγκη έκφρασης των δημιουργικών ικανοτήτων, είναι η καλλιέργεια των αξιών. Είναι η συμβίωση με ανθρώπους διαφορετικής φυλής, θρησκείας και εθνικότητας. Είναι η αναγνώριση στην πράξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Επομένως δεν χρειάζεται μία μονοδιάστατη πολιτική. Χρειάζεται πλούτος και πολυμορφία πρωτοβουλιών για να ευνοηθούν η συλλογική προσπάθεια και η επικοινωνία, για να στηριχθεί η διάθεση και η έκφραση, για να διαδοθούν τα ήθη, τα έθιμα και οι τοπικές πολιτιστικές αξίες.
Ήδη οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι πολύμορφες ομάδες (θεατρικές, μουσικές κ.α.) της περιοχής μας, δίνουν έμπρακτα δείγματα πολιτιστικής γραφής με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αναλαμβάνουμε  την ευθύνη για τη στήριξη τους. Ανάδειξη και αξιοποίηση προϊστορικών-νεολιθικών χώρων, αρχαίων και νεότερων μνημείων. Αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των βυζαντινών μνημείων, αναβάθμιση της λειτουργίας των μουσείων και το άνοιγμα νέων, άριστος συντονισμός των σχετικών υπηρεσιών και φορέων, αποτελούν στόχους πρώτης προτεραιότητας για μία περιοχή τέτοιας φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς.
Στην Εκπαίδευση:
Να παίξουμε ενεργό ρόλο στα δρώμενα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της. Ουσιαστική στήριξη και σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την τοπική οικονομία και με τις κοινωνικές ανάγκες.
Διεκδικούμε: Πλήρη κάλυψη της περιοχής με μονάδες Προσχολικής Αγωγής & Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.
Προτεραιότητα στη λειτουργία Ολοήμερων Σχολείων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων), με συνεκτικό και ενιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, με επαρκείς υποδομές και μέσα, υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά. Στελέχωση τους και με ειδικότητες που σχετίζονται με την τέχνη και τον πολιτισμό.
Επαρκή στελέχωση των Τάξεων Υποδοχής, υποστηρικτικών θεσμών για την ομαλή σχολική ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην Π.Ε&Δ.Ε.
Ίδρυση και επέκταση της λειτουργίας Τμημάτων Ένταξης και Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.) και στελέχωσή των με εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Μέτρα για Ενισχυτική Διδασκαλία σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.
Έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.
7) νεολαία:
Αναδεικνύουμε θέματα που πονούν τη νεολαία. Το θέμα της ανεργίας, το ζήτημα των ουσιών και τα αποτυχημένα κατασταλτικά μοντέλα. Της κοινωνικής στήριξης σε όλες της πρωτοβουλίες επανένταξης ή προστασίας της υγείας του χρήστη. Υπάρχει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, ένα τεράστιο πεδίο όπου πρέπει να ενεργοποιηθούμε. Υπάρχουν τα ζητήματα των σχολείων, που σε μεγάλο βαθμό περνάν μέσα από δημοτικές δραστηριότητες. Καλλιεργούμε τον εθελοντισμό.
Προσπαθούμε να βρούμε μορφές επικοινωνίας που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητές της, όπως στέκια, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κ.τ.λ.
Δίνουμε  σαφή προσανατολισμό για συμμετοχή νέων  σε όλες τις διεργασίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
8) Υποδομές: (ενδεικτικά)
- Ολοκλήρωση και επέκταση αναδασμών, υδραυλικών έργων μέσα στα όρια προστασίας του αγροτικού τοπίου και περιβάλλοντος…
- Αγροτική οδοποιία, ενίσχυση της τεχνικής στήριξης των αγροτών, συστήματα γεωργικών προειδοποιήσεων. 
- Στήριξη της επωνυμίας  και διακίνησης των τοπικών προϊόντων (σημάνσεις, προωθητικές ενέργειες  για μήλα, φασόλια, σιτηρά, κηπευτικά, κτηνοτροφικά).
- Χωροθέτηση κτηνοτροφικών ζωνών όλων των δημοτικών ενοτήτων που δεν διαθέτουν και ειδική χωροθέτηση της  βιομηχανικής κτηνοτροφίας γουνοφόρων ζώων.
- Νέα Αρδευτικά έργα που πολλαπλασιάζουν την απόδοση της καλλιεργούμενης γης (Άμεση αξιοποίηση των φραγμάτων  Βασιλειάδας - Μελισσότοπου, Παύλου Μελά,  Γέρμα, Νεστορίου, αρδευτικά Πενταβρύσου και πολλά άλλα ακόμη…)
- Γενικευμένη εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας  και κτηνοτροφίας ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές της λεκάνης  απορροής της Ορεστιάδας λίμνης και του Αλιάκμονα (με ανάλογο συμφωνημένο πλάνο και διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτικών  και κτηνοτροφικών νοικοκυριών).
- Τράπεζα γενετικού υλικού στα μηλοειδή, πειραματικός οπωρώνας για νέες ποικιλίες και Κέντρο εναλλακτικής γεωργικής  έρευνας και πρακτικής (ενιαίος φορέας).
- Εκτεταμένο πρόγραμμα αναδασώσεων σε συνεργασία με το Τοπικό Δασαρχείο (με δασικά αλλά και φρουτοφόρα), που είναι δυνατό  να δώσει αρκετές  θέσεις εργασίας ιδιαίτερα στους ορεινούς  μας οικισμούς.
- Ενίσχυση και επέκταση μονάδων  ιχθυοκαλλιεργειών –  ( με όλες  φυσικά τις απαραίτητες περιβαλλοντικές  διασφαλίσεις).
- Ιχθυόσκαλα, για ψάρια γλυκών νερών στην Καστοριά.
- Ενίσχυση  λειτουργίας (με όλο το σύγχρονο εξοπλισμό και προδιαγραφές) μικρών τοπικών σφαγείων και τυροκομείων.
- Ειδική μέριμνα για τις προδιαγραφές  μεταποίησης στην  βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, καθώς και στους ατομικούς παραγωγούς και προώθηση πρωτοβουλιών ( χωρική μεταποίηση και διακίνηση).
- Ενίσχυση Φορέα Διαχείρισης (λίμνη Ορεστιάδα και Αλιάκμονας) και σύνδραση.
- Αντιμετώπιση της επέκτασης των πολυεθνικών  αλυσίδων  ( συνεργατική στήριξη  των τοπικών προϊόντων).
- Νέοι συνεταιρισμοί, δίκτυα μεταποίησης, δίκτυα ανταλλαγών προϊόντων, υπηρεσιών, εργασιών, εξοπλισμών.
- Δίκτυα συνεργασίας (clusters) για την  παραγωγή, διακίνηση και διάθεση των προϊόντων, τοπικά Δημοπρατήρια.
- Κατοικία βιώσιμη για όλους τους πολίτες της περιοχής μας  με βαρύτητα σε μικρούς οικισμούς.
- Εξοικονόμηση ενέργειας, ουσιαστική καθαριότητα, μείωση σκουπιδιών, ανακυκλώσεις, μικροί βιολογικοί στους οικισμούς και στις αγροτικές – κτηνοτροφικές μονάδες,  δίκτυα (πολύ ) μικρών  υδροηλεκτρικών και ταμιευτήρων.
- Εξασφάλιση διατροφής τουλάχιστον 12.000 θερμίδων  ημερήσια για  κάθε πολίτη.  (Υποσιτίζονται φτωχοί, μικροσυνταξιούχοι, άνεργοι θύματα της κρίσης, χαμηλά εισοδήματα… ).
- Μποϋκοτάζ ακριβών, υποβαθμισμένων, μεταλλαγμένων προϊόντων  διατροφής των μεγάλων Σούπερ Μάρκετ.
- Ποιότητα τροφής ( τρόπος παραγωγής, μέθοδοι καλλιέργειας, αντιβιοτικά, χημικά…).
- Ουσιαστικοποίηση και ανάδειξη οικοτουριστικών  δυνατοτήτων και πρωτοβουλιών
- Αγορές Παραγωγών.

Καλούμε τους Πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, να συμβάλλουν  με την συμμετοχή τους στην διαμόρφωση μιας πολιτικής δυναμικής που  να αντισταθεί μαζί μας, για να καταφέρουμε να ανατρέψουμε τα μνημονιακά  και νεοφιλελεύθερα μπλοκ   (και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και να επιχειρήσουμε για τη περιοχή  μας μία άλλη πορεία, η οποία θα αναβαθμίσει  όλους μας, συνολικά την Περιφέρεια και τον κάθε μας τόπο ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.