Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Καθεστώς Απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη

Ανταπόκριση του Στέφανου Πράσσου από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για το kozani.tv 

 Η Αποστολή που πήγαμε στη Ραμάλα γίνεται από το Advanced Media Greek Cultural Institute και είναι καλεσμένη από την Παλαιστινιακή Αρχή με σκοπό να καταγράψει τα προβλήματα του μαρτυρικού λαού της Παλαιστίνης και πως διαμορφώνονται οι συνθήκες και η ζωές των ανθρώπων από τις δυνάμεις κατοχής που έχουν διαμορφώσει ένα ιδιότυπο καθεστώς Απαρτχάιντ. Η αποστολή αποτελείτε από 10 Δημοσιογράφους και δημοσιογραφούντες. Μεταξύ αυτών είναι και δυο καθηγητές Πανεπιστημίου. Είναι 7 άτομα από την Ελλάδα, δυο από την Κύπρο και μια δημοσιογράφος από την Πορτογαλία.

Μετά από ένα δίωρο ταξίδι από Αθήνα προσγειωθήκαμε κατά τις 2.30 στο Τελ Αβίβ όπου μας παρέλαβε άνθρωπος της Παλαιστινιακής αρχής. Στη Ραμάλα φτάσαμε χαράματα και μετά από δυο ώρες ξεκούραση ξεκινήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές, πρόγραμμα επισκέψεων, που κράτησε μέχρι τις εφτά το απόγευμα.


Η Δυτική όχθη μια απέραντη φυλακή
Το πρώτο πράγμα που μας κάνει εντύπωση από το ταξίδι προς τη Ραμάλα είναι ότι αισθάνεσαι πάντα και παντού την παρουσία των κατοχικών δυνάμεων. Ο ισραηλινός στρατός κατοχής έχει εγκαταστήσει παντού ένα πυκνότατο και περίπλοκο δίκτυο Σημείων Ελέγχου που ονομάζονται check points. Αυτά είναι 700 στον αριθμό και είναι εγκατεστημένα σε όλους στις εισόδους των πόλεων της Δυτικής Όχθης. Ο έλεγχος γίνεται από Ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι κλείνουν τις μπάρες ακόμα και χωρίς κανένα λόγο για κάποια λεπτά ή όπως γίνεται συνήθως για κάποιες ώρες. Φυσικά αυτά τα γνωρίζαμε από δημοσιεύματα αλλά δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τις μετακινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων και κυρίως τι επιπτώσεις έχει στην καθημερινότητα των παλαιστινίων κατοίκων της Δυτικής Όχθης.

 Στη Συνάντηση που είχαμε με τη Δήμαρχο και Κυβερνήτη της Ραμάλα Λειλά Γκανάμα, της πρώτης γυναίκας στην Παλαιστίνη που κατέχει τέτοιο αξίωμα εδώ και Δέκα χρόνια, μας περιέγραψε τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της Ραμάλα και ολόκληρης της Δυτικής όχθης. Η ζωή αυτών των ανθρώπων γίνεται καθημερινό μαρτύριο από τις συνθήκες που έχει επιβάλει ο Ισραηλινός στρατός κατοχής και μεταξύ αυτών το νέο τοίχος της ντροπής που έχει κτιστεί για να χωρίζει τους ισραηλινούς εποίκους από τους Παλαιστίνιους. Σε ότι αφορά τα check points μας είπε ότι παραλύουν κάθε δημόσια ή ατομική δραστηριότητα εφόσον κανένας δεν μπορεί να προγραμματίσει την εργασία του και εν γένει τη ζωή του η οποία εξαρτάται από τη διάθεση του Ισραηλινού στρατού κατοχής. Συγκεκριμένα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν φτάνουν ποτέ στην ώρα τους στα σχολεία. Οι γιατροί άλλα προγραμματίζουν και άλλα τους προκύπτουν από αυτές τις πολύωρες καθυστερήσεις. Οι εργαζόμενοι δεν φτάνουν ποτέ στην ώρα τους στις δουλειές τους κλπ.


Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τον νούμερο δύο άντρα της Παλαιστινιακής Αρχής τον Μαχμούτ Αλ Αλαλούλ ο οποίος είναι αντιπρόεδρος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ και αντικαταστάτης του Μαχμούτ Αμπάς. Είχαμε και άλλες «υψηλού επιπέδου» συναντήσεις όπου συζητήσαμε τα προβλήματα του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού αλλά και τη θέση της Παλαιστινιακής Αρχής σε ότι αφορά το Σχέδιο Τραμπ που ο ίδιος του το ονομάζει και ως Συμφωνία του αιώνα…

14-6-2019
Από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης
Στέφανος Πράσσος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.