Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Με αφορμή το «νομοσχέδιο – έκτρωμα για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις».

 


 Ανακοίνωση της ΕΑΣ ΔΕΗ (16/7/98) για τα ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ της ΕΡΓΑΣΙΑΣ και τη ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ του ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ, ολόκληρη με αποσπάσματα από Το Κεφάλαιο τ.1ος του Κ. Μαρξ.

Στις απεργίες για το ασφαλιστικό και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στην τριετία ’90-΄93 με κυβέρνηση της ΝΔ -του Μητσοτάκη- ελάχιστοι σύντροφοι που έχουμε επαφή μεταξύ μας, χωρίς οργανωμένες δυνάμεις, συνδικαλιστικό σχήμα και πολιτικό στίγμα, παρεμβαίνουμε με ανακοινώσεις που τις υπογράφουμε ονομαστικά, καταγγέλλοντας ανοιχτά την κατάσταση (παρασκηνιακές συμφωνίες και συναλλαγές για τον ασφαλιστικό νόμο με την κυβέρνηση και τη Διοίκηση από ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ).

 

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ

 

Με την εμπειρία των απεργιακών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό, και τη διαπίστωση πως χωρίς οργανωμένες δυνάμεις, συνδικαλιστικό σχήμα και πολιτική συνδικαλιστική πρόταση, οι δυνατότητες παρέμβασης και ο σχεδιασμός μιας πολιτικής συνδικαλιστικής τακτικής είναι πολύ περιορισμένες, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε συνδικαλιστικό σχήμα. Η πρώτη συνέλευση ήταν μαζική, όμως μια σειρά από αντιθέσεις οδήγησαν σε αποτυχία. Αργότερα με πιο συστηματική προσπάθεια και καλύτερα οργανωμένη -εξίσου μαζική- συνέλευση, ιδρύσαμε την Εργατική Ανεξάρτητη Συσπείρωση. Σήμερα αυτές οι δυνάμεις συσπειρώνονται στο Συνδικάτο Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη» και στην Ταξική Συσπείρωση.

***

Έρχεται επισήμως το 10ωρο εργασίας

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

 

«Το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο ο Γιάννης Βρούτσης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας θα μας βοηθήσει να …ισορροπήσουμε την προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.

 

Τον κυβερνητικό στόχο να νομοθετήσει εν μέσω πανδημίας ένα ακραίο αντεργατικό νομοθέτημα εξυπηρετεί η σημερινή έγκριση από το υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που θα αντικαταστήσει το νόμο 1264/82. Το νομοσχέδιο προβλέπει ευθέως το 10ωρο εργασίας υπονομεύοντας ταυτόχρονα την πενθήμερη εργασία. Κι αυτό δίχως να έχουν γίνει γνωστές όλες οι διατάξεις του. Επίσης ποινικοποιεί πλήρως κάθε συνδικαλιστική δράση θεσμοθετώντας «ποινικά κολάσιμες» πράξεις σε κάθε δραστηριότητα που μπορεί να σχετίζεται με μία απεργιακή κινητοποίηση».

[…]

Το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση

[…]

Σημειώνεται επίσης «απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη».

[…]

Για το καλό μας…

 

O Γιάννης Βρούτσης στην ενημέρωση που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο πως το νέο νομοσχέδιο «θα διευκολύνει τους εργαζομένους στην αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής».

 

Επίσης πως θα ευνοήσει «τις υγιείς επιχειρήσεις στην οργάνωση της παραγωγής κατά τρόπο που να επιτρέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας» και «συγχρόνως αίρει βασικά αντικίνητρα κατά της πρόσληψης γυναικών». Παράλληλα θα καταπολεμήσει την «μαύρη εργασία», θα εξαφανίσει «τις αδήλωτες υπερωρίες και τις οργανώσεις – φαντάσματα» ενώ «θα εξασφαλίσει ότι τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα της εργασίας, της απεργίας και της συλλογικής διαπραγμάτευσης θα γίνονται σεβαστά από όλους». Συνολικά θεωρεί ότι το νομοσχέδιο θα «εκσυγχρονίσει το εργατικό μας δίκαιο, επιλύοντας προβλήματα που διαπιστώθηκαν τα τελευταία 38 χρόνια».

[…]

 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο  για το νομοσχέδιο εδώ

 

Νίκος Δ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.