Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Τα μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗΕ) ως ΑΠΕ και οι κίνδυνοι για το νερό, ως φυσικού δημόσιου αγαθού. (Καραβίδας Γ.)

 


Τα μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗΕ) ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και οι ανακύπτοντες κίνδυνοι για το νερό, ως φυσικού δημόσιου αγαθού.

Γιώργος Καραβίδας*

     Όλο και δυναμώνουν τον τελευταίο καιρό οι προβληματισμοί και οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και των κάθε μορφής φορέων τους απέναντι σε συγκεκριμένες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με το ενδιαφέρον να εστιάζεται τον τελευταίο καιρό στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε πολλά βουνά της πατρίδας μας ή φωτοβολταϊκών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βοσκότοπους, κ.λ.π..

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Η «φούσκα» των ΑΠΕ σκάει! Ποιος θα πληρώσει τα «σπασμένα»; (Στέφανος Πράσσος*) [2ο μέρος]

 


 Συνέχεια από το 1ο μέρος 

Τώρα, όπως είδαμε στο προηγούμενο, οι διαχειριστές των δικτύων αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι «επενδυτές» ΑΠΕ, εκτιμούν πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να σκάσει αυτή η τεράστια «φούσκα». Κάποιοι «παράγοντες της αγοράς» μάλιστα, δηλώνουν πως «όσο νωρίτερα σπάσει η φούσκα των ΑΠΕ τόσο καλύτερα».

Συμπερασματικά:

Η Ελλάδα χωρίς δίκτυα και εξαγωγές βρίσκεται 2η στον κόσμο στη  διείσδυση των Φωτοβολταϊκών και 7η στον κόσμο στην αξιοποίηση ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Η «φούσκα» των ΑΠΕ σκάει! Ποιος θα πληρώσει τα «σπασμένα»; (Στέφανος Πράσσος*) [1ο μέρος]

 


Ήταν πολλοί, κυρίως γνώστες του ηλεκτρικού συστήματος της Χώρας μας, που είχαν προειδοποιήσει, εδώ και χρόνια, ότι η ανεξέλεγκτη, απεριόριστη, τερατώδη εγκατάσταση ΑΠΕ (κυρίως αιολικά, φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά) δημιουργούν μια τεράστια «φούσκα» που κάποια στιγμή θα «σπάσει» όπως κάποια στιγμή σπάνε όλες οι φούσκες. 

Γιατί είναι φούσκα;

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Δείτε όλα τα μέρη από το "Ταξίδι στο χρόνο με το τρένο της Καλαμπάκας" | Γράφει ο «Θερμαστής»

 


"Ταξίδι στο χρόνο με το τρένο της Καλαμπάκας"

 ......................

.......................

 

 Γράφει ο «Θερμαστής»

Δείτε όλα τα μέρη:

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ταξίδι στο χρόνο μέρος 17ο: Το Εργατικό Συνδικαλιστικό κίνημα στην Κοζάνης του 1926 (συνέχεια)

 

  Συνέχεια από το προηγούμενο

Οι καπνεργάτες.

Η εργατική νομοθεσία παραβιάζεται καθημερινώς. Ενώ έχει θεσπιστεί το 8ωρο οι καπνέμποροι επιβάλουν μονίμως το 9ωρο και το 10ωρο. Κάθε διαμαρτυρία πνίγεται από τον φόβο της απόλυσης. [1]

 

Παρόλα αυτά οι καπνεργάτες διεκδικούν το 8ωρο με παραστάσεις διαμαρτυρίας στον Νομάρχη και στη Διεύθυνση χωροφυλακής η οποία «οφείλει» να επιβάλει στους καπνέμπορους την τήρηση του νόμου. Πενταμελής Επιτροπή καπνεργατών κατέθεσε υπόμνημα προς τη Νομαρχία Κοζάνης που το υπογράφουν πενήντα καπνεργάτες και ζητούν τα ακόλουθα:

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Οι κερδοσκόποι ξανά εκτινάσσουν τις τιμές του ρεύματος

 


Υπέρογκες αυξήσεις έως και 70% στις τιμές ρεύματος ανακοίνωσαν οι «πάροχοι» για τα τιμολόγια του Ιουνίου σπέρνοντας δικαιολογημένη αγανάκτηση στους λαϊκούς καταναλωτές, στους αυτοαπασχολούμενους και στις μικρές επιχειρήσεις.

Αν παρακολουθήσουμε αναλυτικά τις τιμές ρεύματος στο πρώτο πεντάμηνο του 2024 και συγκρίνουμε τα τιμολόγια χονδρικής και λιανικής θα καταλάβουμε την άγρια κερδοσκοπία που στήνει το ενεργειακό κεφάλαιο, με τις πλάτες της Κυβέρνησης και της ΕΕ, σε βάρος του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Ο "θερμαστής" και το «ταξίδι του στο χρόνο με το τραίνο της Καλαμπάκας» (του Σάββα Μαυρόπουλου)

 Το


"Το τρένο της Καλαμπάκας" είναι μια πολύ γνωστή φράση στους Κοζανίτες. Εκφράζει το ανεκπλήρωτο, αυτό που κάποιος μας έχει υποσχεθεί και δεν υλοποίησε, αλλά παρ΄ όλα αυτά εμείς προσδοκούμε και ελπίζουμε ότι κάποτε θα γίνει πραγματικότητα.

Το τραίνο της Καλαμπάκας άρχισε να σχεδιάζεται την δεκαετία του 1920, άρχισε να κατασκευάζεται το 1928και οι εργασίες διακόπηκαν οριστικά το 1932λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του1929-1931. Ακόμα υπάρχουν τα απομεινάρια των σιδηροδρομικών σταθμών, των γεφυρών και των σηράγγων για να μας θυμίζουν την αποτυχία του εγχειρήματος, ενώ η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, εδώ και εκατό περίπου χρόνια περιμένει την υλοποίησή του. Έτσι το έργο έγινε λαϊκή έκφραση που την χρησιμοποιούν οι απλοί άνθρωποι σαν ανέκδοτο.