Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

73 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία στο Μεσόβουνο



73 χρόνια συμπληρώθηκαν από το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου (δείτε το video του kozani.tv)


Την 73η επέτειο της εκτέλεσης των κατοίκων του Μεσοβούνου τον Οκτώβρη του 1941 και τον Απρίλη του 1944 τίμησαν οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού. Κατά το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου και καθ’ όλη την περίοδο
1941-44 χάθηκαν 157 άνδρες, 108 γυναικόπαιδα, αλλά και 3 σοβιετικοί στρατιώτες που σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα της Βέρμαχτ.


Οι εκδηλώσεις την Κυριακή19 Οκτωβρίου ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια τελέστηκε αρχιερατικό μνημόσυνο στο μνημείο για τους εκτελεσθέντες.
“Είναι μια μέρα που πρέπει να θυμόμαστε όλοι για να μην επαναλαμβάνονται τέτοιες θηριωδίες” τόνισε ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης.
“Η μνήμη αυτών των ανθρώπων που αντιστάθηκαν για την ελευθερία και τις αξίες της δημοκρατίας δεν θα αναπαυθεί, όσο εμείς θα έχουμε έκπτωση στη δημοκρατία και στην κοινή προσπάθεια” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.
Και φέτος στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Γερμανίας και της Ρωσίας. “Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο Μεσόβουνο, έχω λάβει όμως μέρος σε αντίστοιχες τελετές και κάθε φορά αισθάνομαι θλίψη. Όσον αφορά στις αποζημιώσεις πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός.. Αισθανόμαστε βαθιά ιστορική και ηθική ευθύνη, γι’ αυτό και προσπαθούμε να στηρίξουμε μέσα από το ελληνογερμανικό ταμείο στήριξης τις μαρτυρικές κοινότητες. Αυτό θα πρέπει να διαχωριστεί από τις νομικές διεκδικήσεις” τόνισε ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας Ίγκο Φον Βος.
“Σήμερα παρατηρούμε αναβίωση του φασισμού στην Ευρώπη, γι’ αυτό η ημέρα έχει ιδιαίτερη αξία. Τα ίδια φαινόμενα συμβαίνουν στην Ανατολική Ουκρανία και πάλι φταίνε τα νεοφασιστικά στοιχεία που υποστηρίζονται από κάποιες χώρες που εκείνα τα χρόνια βρίσκονταν στο αντιφασιστικό στρατόπεδο” δήλωσε ο Ρώσος Πρόξενος Αλεξέι Ποπόφ.
“Έχουμε εθνική υποχρέωση να απαλλάξουμε τη χώρα από τα δεσμά” τόνισε ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε πως πρέπει να “ορθώσουμε φράγμα στις δυνάμεις του φασισμού”.
“Να διεκδικούμε ασταμάτητα τις οφειλές των Γερμανών, ως ελάχιστο φόρο τιμής στις θυσίες” ζήτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χρήστος Βασιλόπουλος τόνισε πως “ο λαός πρέπει να διώξει τη σύγχρονη χούντα”.
Σωκράτης Μουτίδης- www.kozani.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: