Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Αυταναφλέξεις λιγνίτη: Εικόνες από το ζοφερό μέλλον της «απολιγνιτοποιημένης» Δυτικής Μακεδονίας

 


Εδώ και ένα μήνα ξεκίνησε η αυτανάφλεξη υπολειμμάτων λιγνιτών στις αποθέσεις του πρώην Ορυχείου Κομάνου και η καύση συνεχίζεται αφού η ΔΕΗ δεν μπορεί ή δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα για να τα σβήσει.

Σύμφωνα με καταγγελίες κοινοταρχών και κατοίκων Καρυοχωρίου και Αγίου Χριστοφόρου εδώ και ένα μήνα τσούζουν τα μάτια τους, έχουν δύσπνοιες και γενικότερα η ατμόσφαιρα της γύρω Περιοχής έχει γίνει αποπνικτική.

Και πώς να μη γίνει αποπνιχτική όταν εκτός των άλλων βλαβερών αερίων που εκπέμπονται από την ατελή καύση των υπολειμμάτων λιγνίτη εκπέμπονται και μεγάλες ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα (CO) που είναι ισχυρό τοξικό δηλητήριο! Το γνωρίζουμε όλοι από τους χιλιάδες, διαχρονικά, θανάτους που προήλθαν από τα μαγγάλια που άναβαν στα σπίτια παλαιότερα.

Το φαινόμενο της «αυτανάφλεξης» των λιγνιτών, που το γνωρίζουν καλά όλοι οι εργαζόμενοι των Ορυχείων, γίνεται σε κοιτάσματα που είναι εκτεθειμένα στον ατμοσφαιρικό αέρα και στην υγρασία και δε σβήνει με νερό και άλλες γνωστές πυροσβεστικές μεθόδους.

Τα ερωτήματα τα οποία σχετίζεται άμεσα με την υγεία και τις ζωές των ανθρώπων της Δυτικής Μακεδονίας αλλά κυρίως αυτών που ζουν κοντά στα Ορυχεία είναι:  

1.      Πως θα σβήνουν στο άμεσο μέλλον τους λιγνίτες που βρίσκονται στα ανοιχτά- παρατημένα Ορυχεία, σε κάθετα πρανή μάλιστα που είναι αδύνατον να σκεπαστούν με χώμα;

2.      Τι θα συμβεί στην Περιοχή όταν το φαινόμενο της  «αυτανάφλεξης» γενικευτεί στα κοιτάσματα τα οποία οι γνώστες των Ορυχείων τα υπολογίζουν σε 100 χιλιόμετρα; Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει η ΔΕΗ με τον εξοπλισμό της για να τα σβήσει;

3.      Ποιος νοσηρός εγκέφαλος διέταξε το «περιβαλλοντικό ολοκαύτωμα» της Δυτικής Μακεδονίας μέσω του «ξαφνικού θανάτου» (απολιγνιτοποίηση)  της εξορυκτικής διαδικασίας που ήταν η μόνη που μπορούσε να κλείσει και να αποκαταστήσει τη Ορυχεία;

4.      Με ποια λογική και ποιο δικαίωμα η Κυβέρνηση απαλλάσσει τη ΔΕΗ από την συμβατική και ηθική της υποχρέωση να υλοποιήσει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που προβλέπουν τον τρόπο και τη διαδικασία αποκατάστασης των Ορυχείων; Όταν μάλιστα γνωρίζουν πολύ καλά ότι μόνο η ΔΕΗ διαθέτει τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία για να το κάνει;

Σήμερα ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα οι νομοί Κοζάνης και Φλώρινας εκτός των συνεπειών της λεγόμενης «απολιγνιτοποίησης» (αποβιομηχάνιση) που αφορούν τα οικονομικά (Φτώχεια, ανεργία, εγκατάλειψη, υποβάθμιση κλπ) βρίσκονται μπροστά και σε μια πρωτοφανή για τη Χώρα μας Περιβαλλοντική καταστροφή που έχει άμεσο αντίκτυπο και στην υγεία των κατοίκων!  

«Ντόμινο» κατολισθήσεων με πρώτα «θύματα» τα χωριά Βαλτόνερα και Ανάργυροι φέρνει ήδη η εγκατάλειψη του Ορυχείο Αμυνταίου και άμεσα κινδυνεύουν με πλήρη αποξήρανση και οι 4 λίμνες της Περιοχής (Βεγορίτιδα- Χειμαδίτιδα –Ζάζαρη και Πετρών), λόγω κινδύνου διάρρηξης του κοινού υδροφόρου τους ορίζοντα. Ακολουθεί η Περιοχή του Ορυχείου Καρδιάς το οποίο σταμάτησε φέτος τη λειτουργία του και έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.

Οι εκτεταμένες αυταναφλέξεις των λιγνιτών, όπως προαναφέραμε,  με εκπομπές μεγάλων ποσοτήτων μονοξειδίου του άνθρακα θα κάνουν τη ζωή των κατοίκων ανυπόφορη και θα θέσουν σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία τους.

Και το καθαρότερο Περιβάλλον που μας έταξε η Κυβέρνηση και η ΕΕ «ολοκληρώνεται» με την εισαγωγή των σκουπιδιών όλης της Βόρειας Ελλάδας, την Καύση τους για παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας. Την  ταφή των υπολειμμάτων αμιάντου όλης της Χώρας στα πρώην ΜΑΒΕ. Την καταστροφή βουνών, δασών, λιβαδιών, Λιμνών και κάμπων από την εγκατάσταση τερατώδους ισχύς 160.000 MW Αιολικών και Φωτοβολταϊκών.

Η «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» ήταν ο μοναδικός πολιτικός και κοινωνικός φορέας, που όταν όλοι οι άλλοι εστίαζαν μόνο στα οικονομικές συνέπειες, εξ αρχής έθεσε αυτά τα ζητήματα και τα περιέγραψε μάλιστα όλα μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια και μέσω μιας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε τον Γενάρη του 2020. Ταυτόχρονα εξ’ αρχής σήκωσε τη σημαία του αγώνα ενάντια στην επερχόμενη βαρβαρότητα. Όλα τα μέλη του Περιφερειακού Σχήματός μας σήμερα πρωτοστατούν με όλες τους τις δυνάμεις στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές  οργανώσεις που δημιουργούνται σε όλη τη Δυτική Μακεδονία με στόχο την αποτροπή των εγκλημάτων που σχεδιάζουν για την Περιοχή μας το Κεφάλαιο, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Κυβέρνηση. 

 

Αγώνας οργανωμένος, μαζικός, ενωτικός για τη ζωή, την εργασία, την υγεία, το Περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας

 

 

Κοζάνη 19/8/2021

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: