Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

"ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ"- Μια επιστολή προς τους κατοίκους των Κορεστείων Καστοριάς

 



Τον Αύγουστο του 2021 τα φώτα των τοπικών ΜΜΕ της Καστοριάς έπεσαν πάνω στη συνέλευση των κατοίκων των Κορεστείων στη Καστοριά που αντιδρούν στην εγκατάσταση μιας φάρμας γουνοφόρων ζώων και τις επιπτώσεις που πιθανόν να έχει αυτή η εγκατάσταση στην ποιότητα ζωής τους και την οικολογία της περιοχής τους.


Βουλευτές και Δήμαρχοι εν μέρη τους καθησύχασαν, ότι πρέπει να σκεφτούν πως τέτοιες επενδύσεις φέρνουν δουλειές στη περιοχή τους και ότι μπορεί να υπάρχει όντως ο κίνδυνος μιας οικολογικής υποβάθμισης, αλλά η ευθύνη είναι σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της περιφέρειας. Τους υποσχέθηκαν ότι θα ξαναδούν το θέμα και ίσως η επένδυση να μπορεί να γίνει και κάπου αλλού.

Αυτά ήταν τελικά τα συμπεράσματα της συνέλευσης και παρέμεινε απροσδιόριστο το μέλλον της επένδυσης. Παράλληλα ο ίδιος ο επενδυτής εξέδωσε ανακοίνωση με καθησυχαστικά λόγια, ώστε να αμβλύνει τις επιφυλάξεις, εστιάζοντας φυσικά στις ευκαιρίες ανεύρεσης εργασίας. Οι κάτοικοι ωστόσο προσπαθούν να οργανωθούν ενάντια στην επένδυση, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν τους άγγιξαν οι απροσδιόριστοι εφησυχασμοί.
Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να σε συγχαρούμε κάτοικε των Κορεστείων για την αγωνιστικότητά σου και δηλώνουμε απερίφραστα ότι είμαστε με το μέρος σου. Θέλουμε όμως να σου δώσουμε και την μεγάλη εικόνα αυτού με το οποίο έρχεσαι αντιμέτωπος.
Είναι πλέον πάγια πρακτική των κάθε είδους επενδυτών να μεθοδεύουν τις επενδύσεις τους υπόγεια και κρυφά, ώστε να παρακάμπτουν τις αντιδράσεις των τοπικών περιοχών.

Το βλέπουμε παντού στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και ξέρουμε ότι συμβαίνει παντού στην Ελλάδα.

Το βλέπουμε στους τρόπους εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

Το βλέπουμε στις συμφωνίες των εταιρειών που εγκαθιστούν Φωτοβολταϊκά στα χωράφια ιδιωτών, παρακάμπτοντας τις ποσοστώσεις στη δέσμευση αγροτικής γης προς όφελος της παραγωγής ενέργειας.

Προσπαθούν να σε προσπεράσουν όμως γιατί σε φοβούνται. Φοβούνται την αντίδρασή σου, Φοβούνται τους οργανωμένους και δυναμικούς αγώνες σου.

Και μην έχεις αυταπάτες αγαπητέ κάτοικε των Κορεστείων ότι ενδιαφέρονται για τις οικολογικές παραμέτρους και την ποιότητα ζωής σου. Αν ελπίζεις στον έλεγχο από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες εύκολα φιμώνονται και δέχονται πολιτικές πιέσεις, τότε δεν έχεις παρά να θυμηθείς τα απαλά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που μόλυναν τον υδροφόρο ορίζοντα του Δισπηλιού.

Γνωρίζεις ήδη σίγουρα ότι φέρνουν είδη ξενικά στο πολύτιμο και σπάνιο φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζεις. Το ξέρεις ότι πολλά από αυτά δραπετεύουν δημιουργώντας προβλήματα προσαρμογής στη πανίδα της περιοχής σου. Το βλέπεις άλλωστε όπου έχουν εγκατασταθεί ήδη φάρμες.

Ξέρεις επίσης την οσφρητική όχληση που δημιουργούν.  Μην πιαστείς στη φάκα με το τυράκι των θέσεων εργασίας που υπόσχονται. Να ξέρεις ότι αυτές οι επενδύσεις όλο και μειώνονται στις χώρες του Βορρά και μεταναστεύουν σε περιοχές που ακόμα μπορούν να έχουν κερδοφορία.

Και μάλιστα με πολύ χαμηλούς μισθούς. Άλλωστε γνωρίζεις τις συνθήκες εργασίας από παρόμοιες επενδύσεις και τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί.
Οι επενδύσεις αυτές προφανώς και έχουν ημερομηνία λήξης. Όπως ημερομηνία λήξης έχει ο ίδιος ο κλάδος της γούνας.

Αλλά για όσο ακόμα υπάρχουν ισχνές προοπτικές κερδοφορίας, κάποιοι θα επενδύουν κι ας μην υπάρχει μακρόχρονη προοπτική. Ακόμα κι αν οι επενδυτές γνωρίζουν ότι πίσω τους θα αφήσουν έρημα κουφάρια κτιριακών υποδομών δίχως δυνατότητα αξιοποίησής τους και ένα φυσικό περιβάλλον υποβαθμισμένο.
Η περιοχή σου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με χίλιους δύο άλλους τρόπους. Τα πλινθόκτιστα "χωριά φαντάσματα" έχουν γίνει σήμα κατατεθέν και έχουν εμπνεύσει ακόμα και κινηματογραφικές ταινίες.

Είναι ακόμα μια ξεχασμένη τεχνική δόμησης κτιρίων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά που μπορούν να αξιοποιηθούν ως πρότυπο για νέα υλικά δόμησης βασισμένα σε αυτή τη τεχνική. Θα μπορούσαμε να επεκταθούμε σε διάφορες ιδέες εναλλακτικών τρόπων επενδύσεων, αλλά ξεφεύγουν από το στόχο αυτής της ανακοίνωσης.
Κάτοικε των Κορεστείων, είμαστε μαζί σου και ελπίζουμε στο μέλλον να είσαι το ίδιο δυναμικός και αγωνιστικός, ώστε να σωθούν κι άλλοι τόποι όπως ο δικός σου, από την επέλαση του αδίστακτου κεφαλαίου.

 

Κοζάνη 8/9/2021

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: