Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Δικαστική περιπέτεια του Νίκου Στεφανή. (Του Γιάννη Σχίζα)

-Την 15 Δεκεμβριου 2021 πρόκειται να εκδικασθεί εξ αναβολής η μήνυση που υπέβαλε η ΔΕΗ Α.Ε κατά του συνταξιούχου μηχανικού Νίκου Στεφανή για «ψευδή καταμήνυση και δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας». 

Το σκεπτικό της μήνυσης αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Στεφανής στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά τη μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στις 10.6.2017 στο ορυχείο Αμυνταίου και συντάραξε την τοπική κοινωνία. Η κατάρρευση κατέστρεψε πανάκριβα μηχανήματα της επιχείρησης και έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων του οικισμού Ανάργυροι, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Η ΔΕΗ Α.Ε ζητεί να καταδικασθεί ο Νίκος Στεφανής, ο οποίος εργάστηκε επί 25ετία ως μηχανικός στα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ, με βάση το άρθρο 229, 1 Π.Κ. περί ψευδούς καταμήνυσης, αλλά και στο 364 Π.Κ. περί δυσφήμησης Ανώνυμης Εταιρείας : Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τους προβληματισμούς του Νίκου Στεφανή συμμερίζονταν πολλοί επιστήμονες , αποτέλεσαν δε αντικείμενο έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη (βλ. σχετικά στον ιστότοπο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, https://tinyurl.com/yxqfzda6).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής του ΕΜΠ Μιχάλης Καββαθάς, υπεύθυνος της ΔΕΗ για την παρακολούθηση του φαινομένου, «είχε επισκεφθεί το ορυχείο μία ημέρα πριν συμβεί το μοιραίο και ενημέρωσε τους ιθύνοντες της ΔΕΗ ότι η κατολίσθηση βρίσκεται προ των πυλών. Υπέδειξε μάλιστα συγκεκριμένο μέρος τοποθέτησης των εκσκαφέων για την προστασία τους, οι οποίοι όμως καταπλακώθηκαν από τεράστιες μάζες αδρανών υλικών, μαζί με τους ιμάντες, τους ταινιοδρόμους του ορυχείου και φυσικά το κοίτασμα των 28 εκατ. τόνων» (εφ. «Καθημερινή», 13.6.2017).

Στην αρχή επιχειρήθηκε να αποδοθούν ευθύνες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία διενεργούσε έρευνες στην ίδια περιοχή . Όμως ο καθηγητής του ΕΜΠ Κ. Λουπασάκης που επισκέφτηκε την περιοχή μετά την κατολίσθηση του ορυχείου αποφάνθηκε σαφώς ότι πρόκειται για φαινόμενο ανθρωπογενές , δηλαδή οφείλεται στην εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ, όπως και οι εδαφικές υποχωρήσεις που παρατηρούνται από το 2006 στον οικισμό των Αναργύρων.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Θ. Τσάπανος είχε αναλάβει το 2008 από τη Νομαρχία Φλώρινας μελέτη για τα αίτια που προκαλούν τις ρωγμώσεις στα σπίτια και στους δρόμους του χωριού. Το πόρισμα τριών τομέων του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ ήταν ότι «η εκμετάλλευση της ΔΕΗ στο παρακείμενο ορυχείο ήταν υπεύθυνη για τις ρωγμές αυτές, έχοντας κατεβάσει τον υδροφόρο ορίζοντα σε μεγάλο βάθος». 

Από το 2010 που κατατέθηκε η μελέτη, σύμφωνα με τον κ. Τσάπανο, «αγνοείται η τύχη της. Οι κάτοικοι παρέμειναν σε ένα χωριό και σε σπίτια επικίνδυνα». Σύμφωνα με το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (αρ. πρωτ. 230605/65/2019), «ενάμιση χρόνο μετά το συμβάν της κατολίσθησης, οι εργασίες στο Ορυχείο Αμυνταίου υλοποιούνται χωρίς εγκεκριμένες μελέτες, αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες συνέπειες». Κατά το Πόρισμα, «υποτιμήθηκε από την επιχείρηση η συνδυασμένη επιρροή πολλών παραμέτρων που οδήγησαν στην κατολίσθηση», ενώ, παρά τις διαρρήξεις που είχαν παρουσιαστεί στο πρανές από τον Φεβρουάριο 2017, «ουδεμία έγκαιρη κινητοποίηση υπήρξε εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών αλλά και της επιχείρησης». Επίσης τονίζονταν ότι «η καθυστέρηση στις διαδικασίες μετεγκατάστασης του οικισμού Αναργύρων ήταν αδικαιολόγητη».

Το Συνδικάτο «Εργατική Αλληλεγγύη» καταδικάζει την ενέργεια της ΔΕΗ που στέλνει στα δικαστήρια τον Νίκο Στεφανή και υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του : «Ο Στεφανής τιμωρήθηκε με αργία και στέρηση μισθολογικής εξέλιξης, για μελέτη του που αφορούσε την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής Ενέργειας στα Ορυχεία. Γι αυτή την εργασία που η ΔΕΗ τον τιμώρησε, λίγο αργότερα, η ακαδημία Αθηνών τον κάλεσε στην Αθήνα να την παρουσιάσει και τον βράβευσε!»Δεν απομένει στο δικαστήριο παρά να αναγνωρίσει την «δικαστική ταλαιπωρία» του Στεφανή και να προβεί στην αθώωσή του…

 


 

ANTIGOLDGR.ORGYou searched for αμύνταιο – AntiGold Greece

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: