Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Η Αμερικάνικη «επέλαση» στην Ενέργεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εγκαινιάστηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη.



Μέσω διθυραμβικών δηλώσεων ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης  εγκαινίασε την πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) της Gastrade του Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη. Μαζί του και οι άλλοι Αμερικανόδουλοι πραιτοριανοί ηγέτες των Βαλκανικών χωρών οι οποίοι σπεύδουν, σαν πιστά σκυλάκια, να συμμετάσχουν στο «δρόμο του γκαζιού» που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα συμφέροντα του Αμερικάνικου Κεφαλαίου. Άλλωστε και να μην ήθελαν, «οι Αμερικάνοι είχαν τον τρόπο να τους πείσουν»!!!

Και δεν είναι μόνο αυτά! Οι Αμερικάνοι απαιτούν και η κυβέρνηση εκτελεί: Στη Ρεβυθούσα εκτός από τις 3 επίγειες δεξαμενές βάζουν και μια 4η πλωτή, νοικιασμένη, προφανώς από εφοπλιστή, με τίμημα 170 εκ. ευρώ. Σε λίγο θα μπει στο σχεδιασμό η Υπόγεια Αποθήκη Αερίου στην Καβάλα (ΥΑΦΑ). Ετοιμάζουν μια δεύτερη πλωτή στην Αλεξανδρούπολη, μία στην Κόρινθο, μία στο Βόλο και όπου αλλού διατάξουν οι «σύμμαχοι».

Αυτό «το Σχέδιο» εκτοπισμού του Ρώσικου Φυσικού Αερίου και αντικατάστασής του με το Αμερικάνικο σχιστολιθικό υγροποιημένο αέριο «μαγειρεύεται» εδώ και μια δεκαετία με τη συμμετοχή όχι μόνο του Μητσοτάκη και της ΝΔ αλλά και του Τσίπρα με τον ΣΥΡΙΖΑ να αυτοαποκαλύπτεται χθες δηλώνοντας ότι «αυτό ήταν ένα έργο του ΣΥΡΙΖΑ» κάνοντας μάλιστα αναφορά στη συμφωνία Τσίπρα- Μπορίσοφ. Το έργο διεκδικεί και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωσή του που λέει πως «τις βάσεις αυτού του έργου έθεσε ο Υπουργός του Γ. Μανιάτης πριν 9 χρόνια….»

Είναι φανερό πως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προωθούν τα Αμερικάνικα και τα καπιταλιστικά συμφέροντα σε βάρος πάντα των λαϊκών και των Εθνικών συμφερόντων της Χώρας μας. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι υπέγραψαν όλοι στη νέα συμφωνία για τις βάσεις, να γίνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης νέα ναυτική βάση των ΗΠΑ και να πουληθούν με άμεση προτεραιότητα τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Αυτός άλλωστε ήταν ο μοναδικός λόγος που του Μητσοτάκη του «βρωμούσε» ο λιγνίτης και βιαζόταν να τον βγάλει από τον Ενεργειακό σχεδιασμό επικαλούμενος μέχρι πρόσφατα το κόστος του λιγνίτη και τις ανύπαρκτες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της Χώρας….

Εμείς ως «Αριστερή συμπόρευση για τη ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»  αποκαλύψαμε έγκαιρα αυτό «το Σχέδιο»   πριν 2,5 χρόνια και το περιγράψαμε μάλιστα στη λεπτομέρειά του αναδεικνύοντας όλες τις πλευρές και τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας.    

Μπορεί πλέον μετά από όλα αυτά κάποιος να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι μια από τις αιτίες του πολέμου στην Ουκρανία δεν η «βαθιά επιθυμία» του Αμερικανικού Κεφαλαίου να κατακτήσει την Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας με το δικό του υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG); Αυτό ήθελαν και το κατάφεραν «περικυκλώνοντας» τη Ρωσία και δίνοντας το πράσινο φως στον Ρωσικό Ιμπεριαλισμό να εισβάλει στην Ουκρανία! Αυτό το αποδεικνύει άλλωστε και ο πόλεμος των Αμερικανικών εταιρειών ενάντια στον Nord Stream 2, δεύτερος Γερμανο-Ρωσικός αγωγός μήκους 1230 χιλιομέτρων, που εκτός των άλλων έστειλαν οριστικά πλέον στα «αζήτητα» τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια που κόστισε η κατασκευή του.

Χαράς ευαγγέλια:

Ø  Για το Αμερικάνικο Κεφάλαιο που ανοίγεις χρυσές δουλειές στην Ευρώπη και ταυτόχρονα προωθεί τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού

Ø  Τους Έλληνες εφοπλιστές που «φρόντισαν» έγκαιρα να επενδύσουν πάνω από 100 δις δολάρια στην κατασκευή πλοίων δεξαμενών μεταφοράς του LNG για να γίνει ο Ελληνικός στόλος αυτών των καραβιών πρώτος στον Κόσμο.

Ø  Για τον όμιλο Κοπελούζου, τον «οραματιστή» Δ. Κοπελούζου όπως τον προσφώνησε χθες ο Μητσοτάκης ευχαριστώντάς τον ταυτόχρονα για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη του τόπου

Ø  Για το Βιομηχανικό και Τραπεζικό Κεφάλαιο της Γερμανίας και των άλλων ισχυρών βιομηχανικών χωρών της ΕΕ που παράγουν ανεμογεννήτριες και Φωτοβολταϊκά αφού η έλευση του Αμερικάνικου LNG δεν θα τους εμποδίσει καθόλου να συνεχίσουν ακάθεκτοι την παραγωγή τους καταστρέφοντας τα βουνά και τους κάμπους των Βαλκανίων και όχι μόνο…

Τις μπίζνες όμως και τα κέρδη όλων αυτών καλούνται να τα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είτε μέσω των λογαριασμών ρεύματος είτε μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, είτε μέσω του «ταμείου μετάβασης», είτε με τα 230 δις του «ταμείου ανάπτυξης».

  Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις εξορύξεις  σχιστολιθικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)

Γνωρίζει άραγε ο λαός αλλά και οι «επαγγελματίες οικολόγοι» πως παράγεται και τι επιπτώσεις έχει στο Περιβάλλον, στην κλιματική αλλαγή και στην υγεία των κατοίκων η διαδικασία εξόρυξης του σχιστολιθικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG);

Η μέθοδος υδραυλικής διέγερσης ή υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) που χρησιμοποιείται κατά κόρον για την εξόρυξη του σχιστολιθικού LNG δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντολογικά προβλήματα για αυτό και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών ξεσηκώνονται για να σταματήσουν τις εξορύξεις. Καταστροφή φυσικού τοπίου. Δεσμεύει τεράστιες εκτάσεις με πηγάδια και εγκαταστάσεις ανά 1,5 Km. Χρησιμοποιούνται τεράστιες ποσότητες νερού. Τα τοξικά χημικά που διοχετεύονται με το νερό στο υπέδαφος περνάν στον υδροφόρο ορίζοντα και τον μολύνουν. Τον υδροφόρο ορίζοντα μολύνουν και διαρροές από τα λύματα του κοιτάσματος που περιέχει βαρέα μέταλλα (αρσενικό, υδράργυρο) και ραδιενεργά σωματίδια. Ρύπανση έχει παρουσιαστεί και σε επιφανειακά ύδατα. Η διαδικασία της υδραυλικής ρωγμάτωσης δημιουργεί σεισμούς! Και για το κλίμα; Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις εργασίες εξόρυξης και τον γεωτρητικό εξοπλισμό  αλλά και τεράστιες διαρροές μεθανίου, (είναι 20 έως 80 φορές δραστικότερο από το διοξείδιο), κατά την εξόρυξη, μεταφορά, υγροποίηση, επαναεριοποίηση του LNG!!! Αυτές είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις της εξόρυξης του «καθαρού» καυσίμου που έρχεται να αντικαταστήσει τον ρυπαρό λιγνίτη γι αυτό η επιστημονική επιτροπή που δημιουργήθηκε στην ΕΕ γνωμάτευση αρνητικά για μελλοντικές εξορύξεις LNG στις χώρες της ΕΕ…

Ερώτημα παραμένει για το αν η περιβαλλοντοκτόνα υδραυλική ρωγμάτωση θα είναι η κύρια μέθοδος εξόρυξης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, που προανήγγειλε "θριαμβευτικά" ο πρωθυπουργός. Ανεξάρτητα, βέβαια, από το πόσο τεχνητά φουσκωμένες είναι οι προσδοκίες για τις εξορύξιμες ποσότητες και την οικονομική "ανταγωνιστικότητά" τους.

Μόνο ο αγώνας του Λαικού Κινήματος θα ανατρέψει τα σχέδιά τους

Να αγωνιστούμε για μια Εταιρεία Ηλεκτρισμού αποκλειστικά δημόσια, 100%, ενιαία και καθετοποιημένη κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, προσανατολισμένη αποκλειστικά στα λαϊκά συμφέροντα. «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό». Επανεθνικοποίηση-Κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα. Μια πραγματικά Δημόσια Εταιρεία που θα πρωτοστατήσει στη νέα εποχή της Ηλεκτρικής Ενέργειας χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές ενέργειας  με σεβασμό στην αειφορία και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Στον αγώνα για πλήρη κοινωνικοποίηση του αγαθού της Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Κοζάνη 4/5/2022 «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: