Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Η Ακρινή δεν «μαγεύτηκε» από τις « χάνδρες και τα καθρεφτάκια»

 


Πραγματοποιήθηκε τελικά χθες, Παρασκευή 22/7/22, η Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Ακρινής όπου παρουσιάστηκε η «εναλλακτική», ως προς τη μετεγκατάσταση του οικισμού, πρόταση της Κυβέρνησης μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Οπωσδήποτε τον τελικό λόγο για την απόφαση θα τον πάρουν οι κάτοικοι μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτή την απόφαση εμείς οφείλουμε να τη σεβαστούμε επειδή βασικά αφορά τους κατοίκους της Ακρινής και το μέλλον των παιδιών τους. Όμως ως Περιφερειακό Σχήμα αλλά και επειδή συμμετείχαμε διαχρονικά σε όλους τους αγώνες τους, όπως και στους αγώνες των κατοίκων των διπλανών οικισμών Αγίου Δημητρίου- Ρυακιού διατυπώνουμε, για άλλη μια φορά, γραπτά τις απόψεις μας και την πολιτική μας θέση.

Πάνω απ` όλα η «πρόταση» αυτή του Υπουργείου, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα υλοποιηθεί στο Ακέραιο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί καν ως «εναλλακτική» επειδή δεν αντιμετωπίζει τις βασικές αιτίες που οι κάτοικοι αγωνίστηκαν για την μετεγκατάσταση μέχρι που κατάφεραν να γίνει και νόμος του Κράτους.

Οι λόγοι που οι κάτοικοι της Ακρινής αγωνίστηκαν δυναμικά και χρησιμοποιώντας όλες της μορφές πάλης με «μπροστάρη» τον Σύλλογο Περιβάλλοντος, ήταν κυρίως η ρύπανση και η μόλυνση του οικισμού και της γύρω Περιοχής από τις δραστηριότητες της  ΔΕΗ που είχε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

Συγκεκριμένα:

1.      Η ΔΕΗ δείχνοντας πρωτοφανή εγκληματική αδιαφορία για την υγεία των κατοίκων της Ακρινής περικυκλώνει το Χωριό με αποθέσεις «βουνών» τέφρας.

2.      Ο ταινιόδρομος που μεταφέρει την τέφρα από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στο Νότιο Πεδίο εκπέμπει εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο σκόνη τέφρας που με τον αέρα μεταφέρεται στους γύρω οικισμούς. Μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων για να ρίξει «στάχτη στα μάτια» σκεπάζει τον ταινιόδρομο με «καπάκια» που κανένα αποτέλεσμα δεν έχουν αφού η τέφρα σχηματίζει λόφους κάτω από τον ταινιόδρομο. Στις προτάσεις που κάναμε εμείς και τις στήριξαν και άλλοι φορείς για την κατασκευή σωληνωτού, (κλειστού) ταινιόδρομου η ΔΕΗ το απορρίπτει επικαλούμενη το κόστος. Σημειώνουμε ότι στη Μεγαλόπολη που έχει το 1/5 των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της Περιοχής μας η ΔΕΗ κατασκεύασε όχι έναν αλλά δυο τέτοιους ταινιόδρομους.  

3.      Η πρόχειρη και ανεύθυνη διαχείριση της τέφρας από τη ΔΕΗ μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα της Περιοχής με «εξασθενές χρώμιο». Υπενθυμίζουμε ότι το «εξασθενές χρώμιο» έχει αναγνωριστεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

4.      Οι εξορυκτικές δραστηριότητες του Νοτίου Πεδίου, χωρίς κανόνες και μέτρα αποφυγής της ρύπανσης τροφοδοτούν τον οικισμό με σκόνη, καρβουνόσκονη και άλλα μικροσωματίδια.

5.       Το 2007, περίοδο που οι κάτοικοι της Ακρινής και των άλλων οικισμών βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για τα παραπάνω ζητήματα, εκδίδεται καταδικαστική για τη Χώρα μας για τις δραστηριότητες τη ΔΕΗ στην Περιοχή μας, απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά από προσφυγή του ΙΜΔΑ. Η απόφαση αυτή αναγνωρίζει, για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, ως «έγκλημα κατά της ζωής» την ανυπαρξία μέτρων προστασίας της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων κατά τη διαδικασία εξόρυξης και καύσης του λιγνίτη. Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος της Ακρινής προσπαθεί να αξιοποιήσει την απόφαση αυτή αλλά πέφτει σε τοίχος αδιαφορίας όχι μόνο της ΔΕΗ και της πολιτείας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων αρμόδιων φορέων της Περιοχής μας.

Όλα τα παραπάνω η Κυβέρνηση και όσοι άλλοι προτείνουν «εναλλακτικές» πιστεύουν ότι δεν ισχύουν πλέον και το μόνο που μένει είναι να ενισχύσουν κάπως οικονομικά τους κατοίκους για να παραμείνουν στο Χωριό; Ή μήπως θεωρούν ότι με οικονομικά κίνητρα μπορούν να εξαγοράσουν τους κατοίκους για να ξεχάσουν τα προβλήματα της ρύπανσης και τις βλάβες που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν στην υγεία τους και κυρίως στην υγεία των παιδιών τους;

Το αντίθετο βγήκε ως συμπέρασμα από τη Λαϊκή συνέλευση. Η πλειοψηφία των κατοίκων βάζουν πάνω απ όλα τα ζητήματα υγείας και καθαρού περιβάλλοντος, θεωρούν ότι συνεχίζουν να υπάρχουν τα προβλήματα γι αυτό και προκρίνουν το θέμα της Μετεγκατάστασης.

Ακόμα και αν οι κυβερνώντες και τα άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ), θεώρησαν πως έπαψαν να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα λόγω της απολιγνιτοποίησης που θα έφερνε κλείσιμο ΑΗΣ και Ορυχείων σήμερα δεν ισχύει αφού ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δουλεύει κανονικά και μπαίνοντας στο Χειμώνα θα δουλέψουν στο Φουλ όλες οι μονάδες του. Το Ορυχείο Νοτίου Πεδίου επίσης θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της αύξησης κατά 50% της εξόρυξης λιγνίτη που αποφάσισε η Κυβέρνηση. Αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ και ασφαλώς σημαίνει επέκταση του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου διότι ενεργό ορυχείο χωρίς επεκτάσεις δεν νοείται….. Επίσης με νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Κυβέρνηση η λιγνιτική δραστηριότητα παρατείνεται μέχρι τέλος του 2028 και βλέπουμε…..

Αν υποθέσουμε ότι το 2028 ή και νωρίτερα σταματήσει η λιγνιτική δραστηριότητα και κλείσει ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και το Ορυχείο Νότιου Πεδίου θα πάψουν να υφίστανται τα περιβαλλοντικά προβλήματα που είναι υπεύθυνα για τα προβλήματα υγείας των κατοίκων;

Κατηγορηματικά ΟΧΙ! Αντίθετα το πιο πιθανό είναι να προκύψουν κι άλλα που όπως είδαμε προέκυψαν από τα Ορυχεία που με τις πλάτες της Κυβέρνησης εγκατέλειψε ανοιχτά η ΔΕΗ.   

Η Εγκατάλειψη του Νότιου Πεδίου και η μη αποκατάστασή του από τη ΔΕΗ:

  1. Θα δημιουργήσει ένα ατελείωτο “ντόμινο” κατολισθήσεων με το «ανοιχτό» ορυχείο να «καταπίνει» τεράστιες εκτάσεις, ίσως και οικισμούς.
  2. Θα προκαλέσει αυταναφλέξεις των αποκαλυμμένων κοιτασμάτων λιγνίτη με συνέπεια τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (ατελής καύση) που θα δηλητηριάζει τους κατοίκους της περιοχής σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων.
  3. Θα συνεχίσει να προκαλεί για πάρα πολλά χρόνια, τη ρύπανση των γύρω οικισμών από τέφρα και σκόνη, που θα απελευθερώνονται στον αέρα από τις αποθέσεις που βρίσκονται γύρω και εντός των Ορυχείων.
  4. Θα συνεχίσει να προκαλεί την αποστράγγιση των υπόγειων και των επιφανειακών υδάτων στον πυθμένα του Ορυχείου, λόγω της μη αποκατάστασης του ήδη διαρραγέντα υδροφόρου ορίζοντα.

 

Και τέλος, η περικύκλωση της Ακρινής, όπως είδαμε και στο Χάρτη, με γιγαντιαία Φωτοβολταϊκά θα βοηθήσει στην αντιρρύπανση ή μήπως θα δημιουργήσει κι άλλου είδους ρύπανση (Τοξική και χημική) από τα υλικά που εμπεριέχουν και δεν είναι μόνο η «οπτική όχληση» όπως ισχυρίζονται οι «κλιματικά ουδέτεροι»; Τα δημοσιεύματα και οι επιστημονικές μελέτες που μας έρχονται από άλλες χώρες αυτό αποδεικνύουν!

 

Η «Εναλλακτική» πρόταση της Κυβέρνησης

Η «πρόταση» επί της ουσίας θέλει να κάνει τους κατοίκους της Ακρινής επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες Φωτοβολταϊκών ισχύος 27 MW  που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ  και θα τα αποδώσει στους κατοίκους μέσω μιας Ενεργειακής Κοινότητας. Όμως η επιχειρηματικότητα εκτός των άλλων εμπεριέχει και ρίσκο. Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι αυτά τα ποσά που κατένειμαν ανά οικογένεια οι εμπνευστές της «πρότασης» θα ισχύουν στο μέλλον όταν ο π. Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει ότι «πρέπει να αλλάξει το ευνοϊκό καθεστώς των «Ενεργειακών Κοινοτήτων» και ακόμα ότι «οι ΑΠΕ είναι έργα μόνο για μεγάλους παίκτες»; 

Η «Διαρκής κατάρτιση των κατοίκων της Ακρινής», Η «Δημιουργία Κέντρου Επιχειρηματικότητας» και η «Δημιουργία επιχειρηματικού Πάρκου» μόνο ως αστείο μπορεί να ακουστεί για μια περιοχή όπου εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της και η ανεργία μπορεί να ξεπεράσει και το 50% όπως προβλέπουν οι μελέτες του ΤΕΕ!!!

Μπορεί να έχει κανένας εμπιστοσύνη σ αυτό το πολιτικό σύστημα και σ αυτό το πολιτικό προσωπικό που ψηφίζει νόμους και μάλιστα με τεράστια πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) και δεν τους υλοποιεί αλλά μετά την παρέλευση 10 χρόνων φέρνει «εναλλακτικές προτάσεις»;

Εμείς ως «ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» εκτός από τις προτάσεις μας που πατάν πάνω στην υπάρχουσα πραγματικότητα θα συνεχίσουμε, όπως κάναμε και στο παρελθόν, να στηρίζουμε έμπρακτα και δυναμικά τους αγώνες των κατοίκων της Ακρινής και ολόκληρης της Περιοχής για δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και ολοκληρωμένες εργασιακές σχέσεις αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να ζουν σε ένα καθαρό και ανθρώπινο περιβάλλον. 

 

 

 

Κοζάνη 23/7/2021

«Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: