Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Συμπαράσταση και αγωνιστική Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους κατοίκους Αγίου Δημητρίου -Ρυακίου


ΨΗΦΙΣΜΑ

Το περιφερειακό Σχήμα  «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία» εκφράζει την αλληλεγγύη των μελών και των φίλων του στους αγωνιζόμενους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου Κοζάνης σχετικά με την τήρηση των Περιβαλλοντικών όρων που παραβιάζονται από τη ΔΕΗ και την Πολιτεία.

Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε τη ΔΕΗ και την Κυβέρνηση που αντί να σκύψει πάνω στα περιβαλλοντικά προβλήματα των κατοίκων της Περιοχής που επιφέρουν τεράστια ζητήματα υγείας, ξανανοίγει έναν νέο κύκλο τρομοκρατίας και δικαστικών διώξεων στους πολύπαθους αγωνιστές του Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου

 

Συγκεκριμένα:

1.      Όπως καταγγέλλει από τις 17 Αυγούστου ακόμα ο «Σύλλογος για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και για την Ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου Κοζάνης», η ΔΕΗ και η διεύθυνση τους ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, παραβιάζοντας τους Περιβαλλοντικούς όρους, δεν επισκευάζει και δε λειτουργεί το σύστημα διαβροχής του ταινιόδρομου που μεταφέρει την τέφρα από τον ΑΗΣ προς το Ορυχείο Νοτίου Πεδίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ρύπανση των γύρω οικισμών με το συγκεκριμένο υλικό που εμπεριέχει τοξικά υλικά μεταξύ αυτών και το δηλητήριο «αρσενικό» και πολλά καρκινογόνα βαρέα μέταλλα.

2.      Οι αποθέτες του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου, με εγκληματική ανευθυνότητα των «υπευθύνων», ρίχνει στις αποθέσεις ξερή τέφρα χωρίς να ανακατεύεται με λασπερά και άγονα υλικά, όπως προβλέπεται, με συνέπεια να γεμίζουν οι οικισμοί με σύννεφα τέφρας και να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερα η «πληγωμένη» υγεία των κατοίκων κυρίως της Ακρινής, του Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου κατ αρχήν αλλά και όλης της γύρω Περιοχής.

3.      Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για αποφυγή της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της Περιοχής με «εξασθενές Χρώμιο» παρότι επιστημονική μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θεωρεί την τέφρα ως υπεύθυνη για αυτή τη μόλυνση. Τα ίδια επιβεβαίωσαν και έρευνες του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Οι κάτοικοι των γύρω οικισμών έπιναν επί πολλά χρόνια δηλητηριασμένο νερό χωρίς να ιδρώνει το αυτί των υπευθύνων της ΔΕΗ και των εκλεκτικών μηχανισμών του κράτους και της Περιφέρειας

4.      Οι διαμαρτυρίες του «Συλλόγου για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και για την Ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου» και των κατοίκων προς την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα αφού όπως δήλωσαν «δεν έχουν τα μέσα να κάνουν έλεγχο». Σημειώνουμε ότι η ίδια διεύθυνση, για τον ίδιο λόγο, βεβαίωσε παράβαση το 2019 και επέβαλε πρόστιμο στη ΔΕΗ. Έκτοτε δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για τη βελτίωση της κατάστασης

5.      Και ενώ η ΔΕΗ καταφανώς παρανομεί επιβάλει μηνύσεις στους εκπροσώπους του «Συλλόγου» και καλούνται, αντί για τη ΔΕΗ, οι αγωνιστές να απολογηθούν στη δικαιοσύνη για τα αυτονόητα!!!!

Οι αγωνιστές του «Συλλόγου για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και για την Ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου Κοζάνης» δεν πτοούνται από τέτοιες ενέργειες διότι τις ξέρουν και από το παρελθόν όπου έχουν υποστεί και την καταστολή και τις δικαστικές διώξεις για τους αγώνες τους με τους οποίους απαιτούσαν τα ελάχιστα και τα αυτονόητα. «Εργασία και ένα ανθρώπινο περιβάλλον για να ζήσουν χωρίς προβλήματα υγείας αυτοί και τα παιδιά τους».

Γίνεται πλέον ολοφάνερο ότι η πολιτική της πρόωρης απολιγνιτοποίησης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει παταγωδώς! Έτσι φαίνεται πως η λιγνιτική παραγωγή και ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα συνεχίσει να λειτουργεί και πέραν του 2028 που ψήφισε η Κυβέρνηση. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει σε βάρος της υγείας των κατοίκων, του Περιβάλλοντος και των εργασιακών σχέσεων.

Η λεγόμενη «Απελευθέρωση Ηλεκτρικής Ενέργειας», η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η αθρόα είσοδος ιδιωτών χειροτέρεψε κατά πολύ την κατάσταση παρά τις εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια της ΕΕ και όλων των Κυβερνήσεων που πέρασαν τα τελευταία χρόνια και υπόσχονταν φθηνότερες τιμές λόγω ανταγωνισμού, νέες θέσεις εργασίας και καθαρότερο Περιβάλλον.

Στεκόμαστε αγωνιστικά αλληλέγγυοι, σε όλες τις μορφές αγώνα, στους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου και της Ακρινής και απαιτούμε:

Ø  Να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις και η προσπάθεια τρομοκράτησης των κατοίκων.

Ø  Η ΔΕΗ και η Πολιτεία να εφαρμόσει κατά γράμμα όλους τους περιβαλλοντικούς όρους, την περιβαλλοντική νομοθεσία και το ιερό δικαίωμα των κατοίκων για καθαρό περιβάλλον και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Ø  Κατασκευή κλειστού (σωληνωτού) ταινιόδρομου μεταφοράς τέφρας όπως απαιτούν οι «βέλτιστες τεχνικές» και έχουν προτείνει πολλοί κρατικοί και θεσμικοί φορείς. Μόνιμη διαβροχή με εκνέφωση στα σημεία μεταφόρτωσης.

Ø  Πλήρη σεβασμό στους Περιβαλλοντικούς όρους σε ότι αφορά τη διαχείριση της τέφρας (Επαρκής και μόνιμη διαβροχή, καθολική απαγόρευση απόθεσης ξερής τέφρας από το Ορυχείο, απαγόρευση, με επιβολή ποινών, διάστρωσης δρόμων του Ορυχείου με τέφρα, απαγόρευση δημιουργίας μόνιμων εστιών μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από τέφρα και νερό, κ.α)

Ø  Αξιοπρεπείς μισθούς, ολοκληρωμένες και σύγχρονες εργασιακές και ασφαλιστικές σχέσεις για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας (μόνιμοι, έκτακτοι, εργολαβικοί)

Μία και μόνο εταιρεία στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας καθετοποιημένη, αποκλειστικά δημόσια κάτω από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

ΑΓΩΝΙΣΤΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

 

Κοζάνη 29/8/2022

 «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: