Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Η Εργατική Πρωτομαγιά εμπνέει τους νέους αγώνες της Εργατικής Τάξης και του Λαού


 Η Πρωτομαγιά, από το Σικάγο του 1886, την Θεσσαλονίκη του 1936, την Καισαριανή του 1944, θα είναι για πάντα το ορόσημο για τους εργατικούς αγώνες αλλά και σύμβολο των αγώνων του λαού ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο. Παραμένει οδηγός και για τους σημερινούς αγώνες καθώς οι διεκδικήσεις για το 8ώρο, την κυριακάτικη αργία, την ασφάλιση, την αύξηση των μισθών, την υγειονομική περίθαλψη των εργαζομένων, βρίσκονται έναν αιώνα μετά ξανά στην επικαιρότητα!

134 χρόνια από την αιματοβαμμένη εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο και η εργατική τάξη όλου του κόσμου αντιμετωπίζει τη νέα φάση αντιδραστικής εκστρατείας του κεφαλαίου. Η φτώχεια, ο ολοκληρωτισμός, οι πόλεμοι και ο φασισμός αυξάνονται απειλητικά για τους λαούς.

Η γύμνια του Καπιταλισμού γίνεται ορατή σε όλους. Αυτοί που μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους δεν έχουν νοσοκομεία να περιθάλψουν τους πολίτες τους. Αυτοί που παράγουν κάθε λεπτό ένα αυτοκίνητο και χιλιάδες κομπιούτερ δεν μπορούν να αποτρέψουν ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα και χάνονται στην «καρμανιόλα» των Τεμπών 57 νέοι άνθρωποι.  Το σύστημα που ζούμε δείχνει για άλλη μια φορά πως δεν ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη ζωή, παρά μόνο για τα ποσοστά του κέρδους του κεφαλαίου.

Η Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας πληρώνει ακριβά τις πολιτικές της Κυβέρνησης, των ξένων και Ελληνικών Ενεργειακών Ομίλων και της ΕΕ στην Ενέργεια και στο, Περιβάλλον. Χιλιάδες νέοι άνεργοι εγκαταλείπουν την Περιοχή και μεταναστεύουν για ένα μεροκάματο. Τα «πράσινα» αρπακτικά καταστρέφουν το Περιβάλλον, στερούν γόνιμη γη από τους αγρότες, τσιμεντοποιούν τα λιβάδια και διώχνουν τους κτηνοτρόφους από τον τόπο τους. Η εγκατάλειψη των ανοιχτών Ορυχείων δημιουργεί νέα και σοβαρότητα προβλήματα από αυτά που δήθεν θα έλυνε. Οικισμοί ολόκληροι κινδυνεύουν από κατολισθήσεις και οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με το μονοξείδιο του άνθρακα που δημιουργούν οι αυταναφλέξεις. Τεράστια οικολογική καταστροφή απειλεί την Περιοχή των πρώην ορυχείων εξαφανίζοντας λίμνες και ποταμούς. Οι εκτάσεις που εξορύχτηκαν και ξεπερνάν τα 250.000 στρέμματα αντί να αποκατασταθούν, να γίνουν νέα δάση και να επιστραφούν στους αγρότες δίνονται δώρο στους ενεργειακούς Ομίλους.

 

Η Εργατική Τάξη και τα Λαϊκά στρώματα αγωνίζονται και απαιτούν:

1.      Την ριζική βελτίωση και προστασίας της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Απαγόρευση των απολύσεων-Επίδομα ανεργίας για όλους-Αυξήσεις στους μισθούς-Σταθερή δουλειά- Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.

2.      Ουσιαστικές νίκες στο ζήτημα της δημοκρατίας με πρώτο και κύριο τη θεσμοθέτηση – επιβολή μέτρων κατοχύρωσης και προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς,

3.      Την επιβολή μέτρων προστασίας και διεύρυνσης της δημόσιας δωρεάν Παιδείας και Υγείας

4.      Τη διεκδίκηση του χρόνου που απελευθερώνει την εργασία από κάθε εκμετάλλευση και αλλοτρίωση. 5ήμερο-6ωρο για όλους τώρα.

5.      Μόνιμη επιδίωξη για μια σύγχρονη αυτοδιοικούμενη κοινωνία της ισότητας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της μη εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της αρμονικής συμβίωσης με τη φύση, της οριστικής διεθνικής υπέρβασης της σύγχρονης βαρβαρότητας και κάθε εκμετάλλευσης.

6.      Να σταματήσουν τώρα όλες οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις β.ΑΠΕ Αιολικών και Φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και τα μικρά υδροηλεκτρικά, που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον

7.      Να αποκατασταθούν όλα τα εδάφη των πρώην Ορυχείων και να επιστραφούν στην κοινωνία με δάση, νέους βιότοπους και χωράφια στους νέους αγρότες

Σε μια τέτοια προσπάθεια καλούμε τους πρωτοπόρους εργάτριες/ες, αγωνίστριες/ες να συμβάλουμε και συμπορευτούμε από κοινού.

 

Εμπρός για το Σικάγο της εποχής μας

 

Υγεία, Δουλειά, Ειρήνη, Ψωμί, Δημοκρατία, καθαρό περιβάλλον

5ήμερο-6ωρο για όλους τώρα

Για την εργατική χειραφέτηση-την ισότητα-την ελευθερία

Όλοι και όλες στις απεργιακές συγκεντρώσεις των σωματείων

την 1η Μάη για την  Εργατική Πρωτομαγιά!

 

 

Κοζάνη 30/4/2023

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: