Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

ΟΧΙ στο Μνημόνιο Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας με το Μ.Κ.Σ «ΔΙΑΖΩΜΑ»


Την Δευτέρα 20/07 το Π.Σ της Δ.Μ κλήθηκε να εγκρίνει Μνημόνιο μεταξύ της Π.Δ.Μ και του μη Κυβερνητικού Σωματείου"Διάζωμα" του κ.Μπένου για την υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης  (ΟΧΕ) για «…την ευρύτερη περιοχή των λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένου και του ρου του ποταμού Αλιάκμονα…» όπως αναφέρεται εντός της.


Πριν την τοποθέτηση μας για την υπογραφή του Μνημονίου θεωρούμε βασικό να εξηγήσουμε επιγραμματικά τι είναι η Ο.Χ.Ε και τις βασικές επιδιώξεις. Η Ο.Χ.Ε λοιπόν φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ολιστικό σχέδιο ώστε να καταστούν «Τα λιμναία συστήματα, τόποι βιώσιμης και ενδογενούς ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία» όπως αναφέρεται κατά λέξη.

Έτσι λοιπόν ενώ η ΟΧΕ περιλαμβάνει ένα ευρύτατο χωρικό πεδίο δράσης στην Π.Δ.Μ και πολλών ειδών παρεμβάσεις όπως έργα για την:
·         -ενίσχυση της ύδρευσης
·         ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων και απορριμμάτων
·         -ανάδειξη τουριστικών προορισμών και ενίσχυση βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξη
·         -διασύνδεση και δικτύωση φυσικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς
·         -πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών και φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή (π.χ. αντιπλημμυρικά έργα)
·         -ενίσχυση και πιστοποίηση επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων
·         -λειτουργική αναβάθμιση οδικού δικτύου και βελτίωση τοπικής προσβασιμότητας
Και πολλά άλλα...

Κι ενώ η ΟΧΕ προϋποθέτει πως:
«... για την επιτυχή εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΟΧΕ Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας είναι η λειτουργία ενός αποτελεσματικού Φορέα Στρατηγικής / Παρακολούθησης της ΟΧΕ που προτείνεται να περιλαμβάνει την Επιτροπή Παρακολούθησης ΟΧΕ ως κεντρικής δομής συντονισμού (στην οποία δύνανται να συμμετέχουν ενδεικτικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Δήμοι, Αναπτυξιακές εταιρείες της Περιφέρειας και Φορείς διαχείρισης) με την υποστήριξη της ΔιΑΠ και της ΕΥΔΥΠ που συνεπικουρούνται από Ομάδα Τεχνικής Στήριξης...»  Εμπλέκοντας ουσιαστικά το σύνολο του Αυτοδιοικητικού (Α και Β βαθμού) πολιτικού και επιστημονικού προσωπικού της Δ. Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης κος Κασαπιδης αναθέτει-ουσιαστικά-την επιλογή δράσεων και έργων στον κ.Μπένο και το «Διάζωμα».


Πέρα από την κριτική που έχουν δεχθεί το "Διάζωμα" και ο κος Μπένος για την λειτουργία και τις μεθόδους τους από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, η ΑΡ.ΣΥ. ΑΝΑΤΡΟΠΗ είναι κάθετα αντίθετη σε οποιοδήποτε ΣΔΙΤ ή οτιδήποτε προσομοιάζει σε κάτι τέτοιο.
Θεωρούμε παραδοχή ανικανότητας από τον Περιφερειάρχη και υποτίμησης του επιστημονικού- υπαλληλικού και πολιτικού προσωπικού όσων φορέων της Δ. Μακεδονίας εμπλέκονται είτε χωρικά, είτε υπηρεσιακά στην Ο.Χ.Ε
Επίσης δεν μπορούμε να μην εντοπίσουμε μια ιδεολογική-πολιτική συνέχεια, μεταξύ της κατάργησης ή υποβάθμισης φορέων διαχείρισης προστατευμένων περιοχών ήδη από το 2013 και την τρικομματική Μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά έως και σήμερα, ώστε να παρουσιάζεται ένα σωματείο όπως το "Διάζωμα" ως "μια κάποια λύσις".
Η ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για το τελικό αποτέλεσμα της Ο.Χ.Ε όταν στην ίδια γίνεται η παραδοχή πως το γενικό Αναπτυξιακό Όραμα σε αντιστοιχία με τις ανάγκες των λιμνών στους 3 βασικούς άξονες της Στρατηγικής Ε2020, έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Και στο Περιφερειακό Συμβούλιο επικρατεί η "Αναπτυξιακή" Καπιταλιστική λογική και σε άλλες παρατάξεις πέρα από αυτή του κ. Κασαπιδη, αν δεν ασκηθεί πίεση από τις τοπικές κοινωνίες που ζουν και δραστηριοποιούνται εντός των συστημάτων που περιγράφει η Ο.Χ.Ε ώστε αυτή να λειτουργήσει υπέρ του περιβάλλοντος και των συμφερόντων τους και όχι υπέρ του Κεφαλαίου.
Η άποψη μας για μια ολιστική προσέγγιση που ξεκινά από την αειφορία των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος, που μπορούν να επιτευχθούν μέσα από νέους τρόπους παραγωγής που παράλληλα θα δημιουργήσουν περιζήτητα προϊόντα, είτε του πρωτογενή, είτε του δευτερογενή, είτε του τριτογενή τομέα μέσα από συνεργατικά σχήματα που θα αποδίδουν τον πλούτο σε όσους τον παράγουν, συνεχίζει σταθερή και αταλάντευτη, με πρωτοπόρες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το σχήμα μας αλλά και διαχρονικά από μέλη μας και σχηματισμούς της Αριστεράς στη Δ. Μακεδονία.
Ζητάμε λοιπόν την ακύρωση του Μνημονίου συνεργασίας με το "Διάζωμα" και καλούμε τον Λαό της Δ. Μακεδονίας και τους θεσμικούς φορείς, να επιβάλουμε μαζί μια ανοιχτή, περιφερειακή, δημοκρατική συζήτηση σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών για να μην ζήσουμε καταστάσεις όπως η αποψίλωση του Άλσους στο Άργος Ορεστικό για την κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου.

Κοζάνη 22/7/2020
Το Γραφείο Τύπου της «Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: