Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Έλα στη Βεγορίτιδα, να κάνεις ότι θέλεις! Μπορείς... (Γράφει ο Γιάννης Πρώιος)


 Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι ο ιδανικός τόπος να κάνει κανείς ότι γουστάρει. Χρειάζεσαι νερό για τα εργοστάσια, το παίρνεις, γιατί μπορείς.

Δεν έχεις που να ρίξεις το κλοφέν; Στη Βεγορίτιδα μπορείς!

Μειώνεις την στάθμη της λίμνης με την υπεράντληση, αρπάζεις γόνιμα εδάφη, γιατί μπορείς!

Σου παραχωρούνται εκτάσεις για μονοετείς καλλιέργειες, εσύ «επενδύεις» φυτεύοντας δέντρα, γιατί απλά μπορείς!

Αν είσαι πολιτικός της Ελλάδας του πράσινου ήλιου και υφυπουργός, μπορείς να χτίσεις μπετονένιο σκελετό πλάι στο κύμα, να τα ονομάσεις «κωπηλατοδρόμιο», να τα αφήσεις να ρημάζει, μπορείς!

Η Βεγορίτιδα ως τόπος εκπλήρωσης του ονείρου κάθε πονηρού πολιτευτή. Χρειάζεσαι κι άλλη καλλιεργήσιμη γη; Βάζεις φωτιά στους καλαμιώνες, την άλλη μέρα οργώνεις κι έχεις τα ποθητά χωράφια, γιατί μπορείς!

Είσαι Δήμαρχος και δεν έχεις ιδέα τι να κάνεις την λίμνη που σου έχει δοθεί, φτιάχνεις μπετονένιους διαδρόμους, βάζεις φωτιστικά και βούρ στην λίμνη μέσα, φωτιστικά και μπετά.

Αν πάλι έχουμε αλλαγή δημάρχου, πας και φτιάχνεις μπετονένιες πεζούλες για να τραγουδήσουν τραγουδιστές και τραγουδιάρες που αρέσουν στον κόσμο!

Είσαι κοινοτάρχης παλιότερα κι άκουσες κάπου πως πρέπει να φυτεύουμε δέντρα, γεμίζεις το παράκτιο μέτωπο με λεύκες, κρύβοντας την λίμνη. Το κάνεις γιατί μπορείς!

Είσαι νομάρχης κι έχεις να διαχειριστείς τα λύματα 30 οικισμών; Τα στέλνεις στη Βεγορίτιδα, γιατί μπορείς!

Η ΔΕΗ, η ανομβρία και η αλόγιστη χρήση νερού, μειώνουν δραματικά την στάθμη της λίμνης κι εσύ σε δημόσιες συσκέψεις λιγουρεύεσαι να μειώσεις κι άλλο την λίμνη, γιατί μπορείς!

Η μείωση της στάθμης αναδεικνύει το μέγεθος της ρύπανσης. Φτιάχνεις βιολογικό του Αγίου, με ευρωπαϊκά λεφτά, γιατί μπορείς!

Το χτίζεις όπου να ‘ναι, γιατί πλησιάζουν εκλογές και πρέπει να δείξεις έργο. Και τότε η λίμνη, χωρίς να σε ρωτήσει γεμίζει νερό. Επανέρχεται η στάθμη, πνίγει τις καταπατημένες εκτάσεις σου…. γιατί μπορεί!

Σπάει τους σωλήνες που οδηγούν τα λύματα στον βιολογικό, γιατί με την προχειρότητα σου τους τοποθέτησες παράκτια. Επί τέσσερα χρόνια χύνονται και τα λύματα του Αγίου στη λίμνη, γιατί μπορείς!

Ξεραίνονται τα φυτά και οι μικροοργανισμοί, που καθιστούν βιολογικό τον καθαρισμό, συνεχίζεις να τον λειτουργείς και να τον ονομάζεις «βιολογικό» γιατί απλά μπορείς!

Πρασινίζει η λίμνη, δηλώνοντας τεράστιο πρόβλημα ρύπανσης, την ονομάζεις ομορφότερη από τα πράσινα νερά εξωτικών νήσων, γιατί απλά μπορείς!

Αρχίζουν και ψοφάνε πελεκάνοι, οι αφροί στην λίμνη ξεπερνούν τα αφρόλουτρα στην μπανιέρα και σου είναι αδιάφορο, γιατί μπορείς!

Με επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία ο Σύλλογος Προστασίας επισημάνει την τοξικότητα των υδάτων και βάζεις πινακίδες απαγόρευσης κολύμβησης, γιατί δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Φροντίζεις όμως να κάνεις την ζωή τους κόλαση, γιατί μπορείς!

Η αλήθεια για σένα είναι τοξική, σαν τα νερά της λίμνης και δεν την μπορείς!

Πετάς λάσπες, τους κατηγορείς πως δυσφημίζουν τον τόπο με τις κραυγές αγωνίας τους κι ας είναι η ρύπανση και η αδιαφορία σου η δυσφήμηση του τόπου, γιατί εσύ έτσι μόνο μπορείς!

Στοιχίζεσαι πίσω από πληρωμένες αναλύσεις υδάτων, που μιλάνε για καθαρό ως πόσιμο νερό κι ας το ξέρεις ότι δεν ευσταθούν, γιατί δεν αντέχεις να δεις καταπρόσωπο την αλήθεια.  Εκλέγεσαι νέος περιφερειάρχης της περιοχής, ανοίγεις βαθύτερα χαντάκια στην περιοχή του Περδίκα, για να φτάνουν πιο γρήγορα τα λύματα στη Βεγορίτιδα, γιατί μπορείς!

Θέλεις να ονοματίσεις μια ακτή με τα όνομα της οικογένεια σου, το δηλώνεις στο γκούγκελ μαπ και την έχεις γιατί μπορείς!

Εκλέγεσαι πρόεδρος τοπικής κοινότητας, χωρίς καμιά εξουσία, αλλά διψάς γι’ αυτή; Πας και φυτεύεις φοίνικες και μπετά στην παραλία, γιατί μπορείς!

Κι έχεις και επιχειρήματα εσύ «αρέσουν στον κόσμο» κι ας ονειρεύεσαι μπιτσόμπαρα κι άλλες επενδύσεις σε μια λίμνη με πρόβλημα ρύπανσης. Και το ξέρεις πως η ρύπανση είναι εκεί και δεν θα φύγεις φυτεύοντας φοίνικες...

Η ρύπανση θα φύγει αν ξεσηκωθεί ο κόσμος κι απαιτήσει μέτρα, τώρα! Αλλά εσύ αυτά δεν τα μπορείς.

Τις αντίθετες φωνές με την υπερπαραγωγή, φροντίζεις να τις λοιδορείς γιατί μπορείς. Δεν μπορείς όμως να σκεφτείς τις οικολογικές συνέπειες της φύτευσης ξένων με το οικοσύστημα φυτών.

Κι ερχόμαστε στο τελευταίο «μπορείς» της επικαιρότητας…

Θέλεις γερή μπάζα ψαριάς, χωρίς δίχτυα, χωρίς κόπο, εύκολα και γρήγορα; Βάζεις ηλεκτρικά καλώδια στο νερό, φορτίζεις με ηλεκτρικό ρεύμα και τηγανίζεις κάθε μορφή ζωής στα 200 μέτρα, γιατί μπορείς. Και όταν σε συλλαμβάνουν μετά απ’ αυτή την οικολογική καταστροφή που προκάλεσες και η επιχείρηση συνοδεύεται από φήμες για κατασχέσεις οχημάτων και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, εσύ κυκλοφορείς ελεύθερος κι ωραίος, στο αγροτικό που σου έχουν κατασχέσει και περιγελάς όλους εμάς που πονάμε την λίμνη, γιατί μπορείς! Α, ναι, είσαι ελεύθερος λόγω κορονοιού, είναι κι αυτός μια κάποια λύση, για να μπορείς!

Γι’ αυτό σου λέω, θες να κάψεις, να καταπατήσεις, να ρυπάνεις, να κάνεις ότι γουστάρεις;

Έλα στην Βεγορίτιδα να ζήσεις τον μύθο σου, να  επενδύσεις ότι σου κατεβάσει ο νους. Εδώ μπορείς!

Η ατιμωρησία στην Βεγορίτιδα είναι νόμος και τάξη πια. Κανείς μέχρι σήμερα δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Εκτός από την ΔΕΗ, αλλά από ευρωπαϊκό δικαστήριο

Γιάννης Πρώιος - Εικαστικός

 ΠΗΓΗ: eperiskopio.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: