Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Η εκτέλεση των 6 στο Κουρί Πτολεμαίδας, η Έλλη και ο Μίτος Δημητριάδη

 
Στις 5 Αυγούστου του 1943, σε  χαράδρα του «Κουρί» Πτολεμαΐδας, εκτέλεσαν οι Έλληνες Ναζί συνεργάτες των κατακτητών της ομάδας του ταγματασφαλίτη Γιώργου Πούλου, (κατά άλλες πηγές από ΠΑΟτζήδες)  έξι ΕΠΟΝιτες, έξι νεαρά στελέχη  του ΕΑΜ και μέλη του ΚΚΕ οι περισσότεροι.

Οι 6 αγωνιστές είχαν εγκαταστήσει γιάφκα στη θέση Κουρί, όπου με την χρήση ραδιοφώνου έπαιρναν τα νέα από τις διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Αφού έγραφαν προκηρύξεις με το χέρι, τις μοίραζαν στους κατοίκους της περιοχής, τονώνοντας το φρόνημα των σκλαβωμένων Ελλήνων. Ειδικά εκείνη την περίοδο που οι χιτλερικοί άρχισαν να μετράν την μια ήττα μετά την άλλη, την τεράστια ήττα στο Στάλινγκραντ και τα άλλα μέτωπα.

Η πολιτική αυτή δουλειά μέσα σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας έφτασε στα αυτιά των κατακτητών οι οποίοι ανάθεσαν στους Έλληνες συνεργάτες τους, τους οπλισμένους εθνικιστές από τα χωριά Περδίκα, Γαλάτεια αλλά και την πόλη της Πτολεμαΐδας.

Αναφερόμαστε στα πιο εγκληματικά στοιχεία της περιοχής που αφού κύκλωσαν τη γιάφκα τη νύχτα 4-5 Αυγούστου του 1943 επέδραμαν και σκότωσαν τους άοπλους αγωνιστές. Στη μια και μοναδική γυναίκα της ομάδας έβγαλαν και τα πιο βρώμικα ένστικτα τους αφού την βίασαν επανειλημμένα.


Για αρκετές μέρες δεν επέτρεπαν στους συγγενείς να πλησιάσουν στον χώρο της σφαγής και να παραλάβουν τις σωρούς και να τους θάψουν.

Οι δολοφονημένοι ήταν οι:

Έλλη Δημητριάδου (ετών 23),
Δημήτρης Θεοδωρίδης (ετών 29),
Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (ετών 30),
Κων/νος Καραμπίνης (ετών 28),
Δημήτριος Παπαδόπουλος (ετών 25),
Ευστράτιος Ταζούδης (ετών 31)
 
Μεταξύ των 6 εκτελεσμένων αγωνιστών ήταν η Έλλη Δημητριάδου 23 χρονών, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών η οποία πριν εκτελεστεί βιάστηκε και βασανίστηκε από τα ανθρωπόμορφα κτήνη. η Έλλη Δημητριάδου ήταν σύζυγος του Δημήτρη (Μίτου) Δημητριάδη αγωνιστή του Λαϊκού κινήματος και μέλους του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης φυλακίστηκε πολλές φορές για την πολιτική και κοινωνική του δράση και εξορίστηκε στην Ανάφη. Η Κυβέρνηση του φασίστα δικτάτορα Μεταξά θα παραδώσει όλους τους εξόριστους με πρωτόκολλο στους κατακτητές!!! Από αυτές τις "αποθήκες ψυχών" έπαιρναν και εκτελούσαν όσους ήθελαν για αντίποινα οι φασίστες και Ναζί κατακτητές.

Ο Δημήτρης (Μίτος) Δημητριάδης θα φυλακιστεί τελικά στο Χαϊδάρι και θα εκτελεστεί την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή με τους 200 πατριώτες, αγωνιστές του εργατικού κινήματος η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν Κομμουνιστές και μέλη του ΚΚΕ.

Αιώνια η μνήμη τους


Δεν υπάρχουν σχόλια: