Μια βασική ιδεολογική διακήρυξη της ΝΔ στη βάση της οποίας εκλέχτηκε, ήταν η κατάργηση του «άβατου» των Εξαρχείων και των καταλήψεων.
Θαυμάσαμε πέρυσι τέτοιο καιρό τις άοκνες προσπάθειες του Άδωνη και του βραβευμένου από το FBI Χρυσοχοΐδη, να στέλνουν πάνοπλες δυνάμεις καταστολής για να ξεσπιτώσουν πρόσφυγες, την οικογένεια γνωστού σκηνοθέτη και κάποιους καταληψίες στα Εξάρχεια.
Μετά ενέσκηψε η πανδημία, οπότε τις Χολυγουντιανού τύπου επιχειρήσεις του Χρυσοχοΐδη, τις ανέλαβε ο κ. Χαρδαλιάς με τις ανάλογες δόσεις ευαισθησίας.
Και στο ζήτημα της πανδημίας όμως, εκτός από επιδόματα και άπειρο ιδεολογικό πόλεμο στις οθόνες, δεν είδαμε κάποια αποφασιστική κίνηση σε επίπεδο πρόληψης, υποδομών ή προσλήψεων. Η τακτική διαχείρισης θα εξακολουθήσει να είναι πάνω-κάτω στο επίπεδο αυτού που γνωρίζουμε, ανέξοδοι περιορισμοί κυκλοφορίας και lockdown για να αντέξει το ανεπαρκές σύστημα υγείας κι ας μην αντέξουν οι άνθρωποι. Ίσα βάρκα-ίσα πανιά.
Πρόσφατα, μετά την ελεεινή και προβοκατόρικη διαπόμπευση πρύτανη από χρήσιμους ηλίθιους-βανδάλους, η κυβέρνηση των «αρίστων» άρπαξε, αν δεν προετοίμασε, την ευκαιρία να μετατρέψει αυτό που δεκαετίες τώρα αποτυγχάνουν όλες οι εκσυγχρονιστικές, δεξιές και αριστερούλικες κυβερνήσεις: να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια από χώρους ελεύθερης διακίνησης ιδεών και των ανθρώπινων φορέων τους, σε φυλακή ανθρώπων και ιδεών.
Πρακτικά στην τρέχουσα συγκυρία, μιλάμε για μετάβαση από το ελεγχόμενο Πανεπιστημίο-επιχείρηση, σε απροκάλυπτο εκφασισμό του θεσμικού πλαισίου των ΑΕΙ! Παραμονές της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με άδεια πανεπιστήμια λόγω πανδημίας, εφαρμόζεται μια μετάλλαξη που δεν μπορούσε να διανοηθεί ούτε η χούντα των συνταγματαρχών!
Πρακτικά, εισάγονται περιορισμοί για κάθε είδους συλλογική δραστηριότητα έως και συνεύρεσης με «σώμα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», «αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας», δηλ. μιλάμε για τρομονόμο και στα ΑΕΙ με περιφράξεις υψίστης ασφαλείας, φωτισμό, χρήση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης και ψηφιακή πανοπτική παρακολούθηση των πάντων, τύπου Γκουαντανάμο!. Λεφτά για ισραηλινά πανάκριβα μέσα επιτήρησης υπάρχουν, για την παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση ή για υποδομές γενικότερα, ποτέ δεν υπάρχουν. Πίσω από την υποκρισία του «τάξις και ηθική», κρύβεται το “business as usual”!
Το πανεπιστημιακό άσυλο εκτός από ιδιαίτερο αυτοδιοίκητο καθεστώς, επιπλέον αποτελεί και ένα συμβολισμό μιας κοινότητας που συλλογάται πάνω στα προβλήματα της επιστήμης και τις προοπτικές της ίδιας και της κοινωνίας ευρύτερα, με όρους διαφάνειας και επιστημονικότητας, κάτι που δεν μπορεί να διασφαλιστεί με τους ιδιοτελείς όρους της επιχειρηματικής έρευνας που προωθεί το επιχειρηματικό και πολύ περισσότερο το πανεποπτευόμενο πανεπιστήμιο-φρούριο! Όσο περισσότερο τα πανεπιστήμια ανοίγουν στην επιχειρηματική και όχι στην γενική και κοινωνικού χαρακτήρα έρευνα, τόσο θα κλείνουν στην κοινωνία και στις χειραφετητικές της προοπτικές, τόσο θα ανοίγουν οι δρόμοι για την εισβολή των δυνάμεων κρατικής καταστολής. Αλλά σ’ αυτό τον τομέα, στην καταστολή και στον απαραίτητο ιδεολογικό πόλεμο, η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται συνεπής και κατάμαυρη. Και είναι η μόνη της συνέπεια…
Μουρουζίδης Παύλος *μισθωτός μηχανικός, υποψήφιος διδάκτορας Φιλοσοφίας Κοινωνικών Επιστημών
από: Kozani.tv
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου