Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ -Γενική Συνέλευση 26/01/2022

 



Απολογισμός δράσης


Από την προηγούμενη Γενική μας Συνέλευση που έγινε στις 30 Ιουνίου του 2021 μεσολάβησαν πολλά και σημαντικά γεγονότα και το Σχήμα μας είχε πλούσια δραστηριότητα σε όλα σχεδόν τα επίπεδα κάνοντας αρκετά βήματα και στο πεδίο ανάπτυξης του Μαζικού –Λαϊκού Κινήματος της Περιοχής μας.

Αναμφίβολα τον τόνο στην πολιτική και κοινωνική ζωή και το προηγούμενο διάστημα έδωσε η «υγειονομική Κρίση» που εν πολλοίς επηρέασε και κάποιες φορές καθόρισε τους ρυθμούς ανάπτυξης του κινήματος. Η Ταξική πάλη φυσικά δεν σταμάτησε «εν μέσω πανδημίας»  αντίθετα η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας από την Κυβέρνηση της Ν.Δ και το Κεφάλαιο είχε ξεκάθαρο ταξικό χαρακτήρα και προσανατολισμό.  Σε πολλές περιπτώσεις στάθηκε ως δικαιολογία για να προωθήσουν μια σειρά αντεργατικών, αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών μέτρων.

Επί της ουσίας το Ελληνικό κράτος υπό την Κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, και παρά τα αντιδημοκρατικά, αντιλαϊκά μέτρα που πήρε, στάθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επέλαση της Πανδημίας. Σήμερα η Χώρα μας, που καταγράφει ήδη 22.000 θανάτους, κατατάσσεται 6η στην ΕΕ των 27 κρατών στο επίπεδο της θνησιμότητας ανάλογα με τα κρούσματα (θάνατοι ανά 100 κρούσματα) και 3η στην «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» που αφορά τη σύγκριση σε αντίστοιχο διάστημα πριν την Πανδημία. Ένα ακόμα θλιβερό στοιχείο αφορά τους ασθενείς που βγήκαν ζωντανοί μετά τη διασωλήνωσή του στις ΜΕΘ που δυστυχώς είναι λιγότεροι από τις 4.000 σε όλο το διάστημα της Πανδημίας, σε όλες τις ΜΕΘ της Χώρας!!!

Η Κυβέρνηση της ΝΔ αντί να πείσει το Λαό για να εμβολιαστεί προσπάθησε να το επιβάλλει με την αστυνομοκρατία, τα πρόστιμα και τη «γενική απαγόρευση κυκλοφορίας» των ανεμβολίαστων. Αξιοποίησε την πανδημία ως πειραματικό εργαστήριο για την πειθάρχηση του κοινωνικού σώματος και τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, με απότομη κλιμάκωση του αυταρχισμού. Η αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή, ιδίως απέναντι στη νεολαία, και το ψηφιακό φακέλωμα των πολιτών με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών παρακολούθησης ήρθαν για να μείνουν.

Είναι πολλά τα ζητήματα που ανοίγονται με αφορμή την πανδημία γι αυτό στη συνέχεια θα ξανανοίξουμε το θέμα με τις εισηγήσεις των συντρόφων.

Στον οικονομικό Τομέα η Κυβέρνηση με τη στήριξη της ΕΕ επέβαλε οριζόντια περιοριστικά μέτρα που επιβάρυναν ιδιαίτερα τα εργατικά και μικρομεσαία στρώματα, δημιουργώντας τεράστια κοινωνική πίεση λόγω της αποδιάρθρωσης της κοινωνικής ζωής και της έλλειψης επικοινωνίας, πατώντας πάνω στον υπαρκτό φόβο  της ανεργίας. Η αύξηση της ανεργίας, η συρρίκνωση ολόκληρων κλάδων, και η μείωση των εισοδημάτων έχουν δημιουργήσει συνθήκες ακραίας εισοδηματικής φτώχειας για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την πανδημία προκειμένου να επιβάλλει αντιδραστικά μέτρα στις συνθήκες εργασίας και τις συντάξεις. Προώθησε μια συνολική κοινωνική αντιμεταρρύθμιση, επιδιώκοντας να σαρώσει ότι έχει απομείνει όρθιο από τη λαίλαπα των Μνημονίων. Στα πλαίσια αυτά με τις ευλογίες του Κεφαλαίου και της ΕΕ, μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή (ΟΤΕ κ.α) το αντεργατικό έκτρωμα του Χατζηδάκη που εκτός των άλλων καταργεί τις υπάρχουσες ΣΣΕ και επιβάλει τις ατομικές συμβάσεις.

Η πανδημία ανέδειξε δραματικά τα τεράστια προβλήματα του ξεχαρβαλωμένου προ πολλού Δημόσιου συστήματος υγείας. Κύρια ζητήματα αναδείχθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και υποδομών και μέσων.  Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνέβαλε ελάχιστα έως καθόλου στην επούλωση των πληγών της δημόσιας υγείας. Αντίθετα ενίσχυσε σκανδαλωδώς το ιδιωτικό σύστημα υγείας και ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από διάφορα δημοσιεύματα εξυφαίνεται από την Κυβέρνηση και το Κεφάλαιο ένα νέο σχέδιο απαξίωσης, υποβάθμισης και κατάργησης όλων των επαρχιακών νοσοκομείων και τη δημιουργία, μέσω ΣΔΙΤ, (είσοδος της ιδιωτικής κερδοσκοπίας) Περιφερειακών νοσοκομείων. Στόχος εκτός των άλλων είναι να μειωθούν συνολικά οι κλίνες και το προσωπικό συρρικνώνοντας δραστικά τη δημόσια υγεία.

Το Σχέδιο αυτό μάλιστα φαίνεται, με βάση έγκυρα δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν, να ξεκινάει από την «πολύπαθη» Δυτική Μακεδονία με μια πρόταση του Δημάρχου Κοζάνης να γίνει Περιφερειακό νοσοκομείο στην Κοζάνη, μέσω ΣΔΙΤ. Ο Δήμαρχος Κοζάνης βγαίνει για μια ακόμα φορά ως λαγός της κυβέρνησης και των ιδιωτικών συμφερόντων προσπαθώντας ταυτόχρονα, για δικούς του, ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους να υποδαυλίσει τις τοπικιστικές «αρχέγονες  έριδες» και διαμάχες. Στο θέμα αυτό εμείς απαντήσαμε με μια εμπεριστατωμένη ανακοίνωση που ξεσκεπάζουμε το παιχνίδι του Μαλούτα και της Κυβέρνησης και καλούμε το λαό σε επαγρύπνηση και παρατεταμένο αγώνα για τη Δημόσια υγεία. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα επανέλθουμε σύντομα με μια πιο ολοκληρωμένη θέση αλλά κυρίως με μια πρόταση για ενωτική, μαζική, αγωνιστική παρέμβαση.   

Στα ζητήματα της Παιδείας το διάστημα που μας πέρασε εξελίχθηκαν σπουδαίοι, μαζικοί και δυναμικοί αγώνες των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και το νόμο Κεραμέως που έδωσαν ανάσες ελπίδας και προοπτικής σε ολόκληρο το εργατικό και Λαϊκό κίνημα. Όμως η Κυβέρνηση παρεμβαίνοντας ευθέως στις αστικές παρατάξεις και εκμεταλλευόμενη τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της ταξικής πλευράς του σ. κινήματος κατάφερε να πετύχει τη διάσπαση και το σταμάτημα των αγόνων αντί για την κλιμάκωση που είχε όλες τις προϋποθέσεις και να γίνει και να πετύχει. Όμως δεν έχουν κριθεί ακόμα όλα αφού οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τον αγώνα με διάφορες μορφές.

Στο πεδίο της λεγόμενης απολιγνιτοποίησης συνεχίζεται το καταστροφικό έργο της αποβιομηχάνισης, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της εγκατάλειψης των ορυχείων από τη ΔΕΗ  που έφερε ήδη τα πρώτα καταστροφικά αποτελέσματα όπως με ακρίβεια τα είχαμε περιγράψει στην Εισήγησή μας στην Ημερίδα που έγινε σαν σήμερα (26/1/2020) πριν 2 χρόνια ακριβώς.

Χαρακτηριστικά όπως αναφέραμε «το ντόμινο» των κατολισθήσεων ξεκίνησε και αναμένονται δραματικές σκηνές στα χωριά Ανάργυροι και Βαλτόνερα τα οποία «βαδίζουν ολοταχώς» προς τον πάτο του Ορυχείου Αμυνταίου.

Επισκεφτήκαμε τα Χωριά και είμαστε σε επαφή με τους προέδρους και των δυο κοινοτήτων. Στον οικισμό των Βαλτονέρων ο οποίος έχει χωριστεί στα δυο με μια τεράστια ρωγμή στο κέντρο του Χωριού και έχει χάσει 1,4 μέτρα από το υψόμετρο μιλήσαμε σε εκδήλωση που έγινε για τα ζητήματα αυτά. Εκεί αναπτύξαμε τη θέση μας για την επαναλειτουργία του Ορυχείου όπως την είχαμε παρουσιάσει στο Π.Σ. Εκεί που ζουν το πρόβλημα, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι θέσεις μας πρέπει να απαντάνε με σαφήνεια στο δια ταύτα και όχι γενικώς και αορίστως.

Μια άλλη θέση μας, που δυστυχώς επαληθεύτηκε, παρότι κάποιοι «ειδικοί» τις θεωρούσαν υπερβολές, είναι οι αυταναφλέξεις και οι εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα που εξελίχθηκαν το καλοκαίρι στις αποθέσεις του Παλιού Ορυχείου Κομάνου και δημιούργησε πολλά προβλήματα υγείας στους κατοίκους του Καρυοχωρίου και του Αγίου Χριστοφόρου. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για κομμάτια κάρβουνα πεταμένα στις αποθέσεις. Αν πράγματι, όπως προειδοποιήσαμε, αρπάξουν φωτιά τα κοιτάσματα ίσως να χρειαστεί να εκκενωθούν χωριά και Πόλεις ολόκληρες επειδή το μονοξείδιο που θα βγει στην ατμόσφαιρα θα είναι σε μεγάλες ποσότητες και θα δημιουργήσει σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις που μπορεί να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο.

Τεράστιο πεδίο δράσης, όπως ορθά προβλέψαμε και κάναμε και κάποια στοιχειώδη πολιτική και οργανωτική προετοιμασία για να αντισταθούμε, άνοιξε στον τομέα των εγκαταστάσεων των λεγόμενων ΑΠΕ. Η εγκατάσταση τεχνολογιών «πράσινης ενέργειας» που ακόμα και η λέξη «πράσινη» αντηχεί πλέον σαν κοροϊδία έφερε τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές. Δένδρα κόβονται, λιβάδια στρώνονται με γυαλί, εύφορα χωράφια ακόμα και σε αρδεύσιμες περιοχές αντί για παραγωγικές καλλιέργειες γεμίζουν καθρέφτες και παλιοσίδερα. Οι ΤΟΕΒ της Περιοχής δέχονται κι αυτό το πλήγμα και οι περισσότεροι είναι καταχρεωμένοι και έτοιμοι για λουκέτο Οι τελευταίοι πράσινοι πνεύμονες της Περιοχής καταστρέφονται για να εγκατασταθούν αμφιβόλου χρησιμότητας Αιολικά και Φωτοβολταϊκά.

Παράλληλα όμως αναπτύσσεται και ένα νέο, ρωμαλέο και εν δυνάμει ανατρεπτικό κίνημα που αμφισβητεί το δικαίωμα του κεφαλαίου να του καταστρέφει το μέλλον, να του ποδοπατεί τα όνειρα. Το κίνημα αυτό ξεκινάει με την προστασία των δασών, των νερών, της βιοποικιλότητας και γενικότερα της φύσης αλλά επεκτείνεται και στα δικαιώματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων κλπ. Είναι ένα κίνημα που στην πλειοψηφία του πολιτικοποιείται ραγδαία, εναντιώνεται στις ιδιωτικοποιήσεις των νερών και της ενέργειας, ζητάει δημόσια ενέργεια, δημόσια διαχείριση περιβάλλοντος. Σταδιακά και βασανιστικά αμφισβητεί το ίδιο το σύστημα που εκμεταλλεύεται ασύστολα ανθρώπους, ζώα και φυσικό περιβάλλον.   

Σ αυτό το κίνημα τα μέλη και τα στελέχη της ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ πρωταγωνίστησαν στην δημιουργία του, σέβονται την οργανωτική και πολιτική του αυτοτέλεια και αγωνίζονται καθημερινά για να μπορέσει να βρει τον βηματισμό του και να παίξει πραγματικά το ρόλο που του αναλογεί σ αυτή την δύσκολη για την Περιοχή, τη Χώρα και τη φύση περίοδο.

Το προηγούμενο διάστημα έγιναν πολλές εκδηλώσεις σε πόλεις, σε χωριά, σε βουνά και δάση όπου ήταν προσκεκλημένοι ομιλητές από το σχήμα μας. Πολιτική κορύφωση αποτέλεσε το «συλλαλητήριο για τη Ζωή και το Περιβάλλον» που έγινε στην Κοζάνη και το διοργάνωσαν 15 περιβαλλοντικές και ενεργειακές κινήσεις. Η συμμετοχή ήταν αρκετά καλή παρότι υπήρξαν απογοητεύσεις των αγωνιστών που περίμεναν πολύ περισσότερο κόσμο με βάση το άθροισμα των κινήσεων που καλούσαν.

Συμπαρασταθήκαμε στους αγωνιζόμενους κατοίκους του Νυμφαίου και στον Χώρο της εγκατάστασης και στα δικαστήρια στη Φλώρινα, στις συγκεντρώσεις στο Αμύνταιο κλπ Κι εκεί φαίνεται πως ο αγώνας είχε αίσια κατάληξη αφού η Εταιρεία αποσύρθηκε.

  Ένας άλλος τομέας προστασίας του Περιβάλλοντος που απασχόλησε τα μέλη του Σχήματός μας την προηγούμενη περίοδο σε συνεργασία με τους αγωνιστές του ΑΝΤΙΧΥΤΑΜ ήταν η αποτροπή κατασκευής Χώρου Ταφής βιομηχανικών απόβλητων αμιάντου στην Περιοχή των ΜΑΒΕ. Το καλοκαίρι οι σύντροφοι/ συναγωνιστές του ΑΝΤΙΧΥΤΑΜ διοργάνωσαν μια πολύ μεγάλη, για τα δεδομένα της εποχής, συγκέντρωση στη γέφυρα του Ρυμνίου όπου μας δόθηκε κι εμάς ο λόγος για να αναπτύξουμε τις απόψεις μας για το ζήτημα αυτό. Το ζήτημα αυτό τώρα προσπαθούμε να το φέρουμε σε συζήτηση στο Π.Σ για λήψη οριστικής απόφασης κάτι που ο περιφερειάρχης το αποφεύγει εδώ και ένα χρόνο.

Συμμετείχαμε αγωνιστικά και πήραμε πολλές φορές το λόγο στις συγκεντρώσεις των ψαράδων και των κατοίκων της Περιοχής Σερβίων και Βελβεντού στη λίμνη πολυφύτου ενάντια στην προσπάθεια εγκατάστασης πλωτών Φωτοβολταϊκών ισχύος 500 MW σε έκταση 20.000 στρεμμάτων. Αυτή η εγκατάσταση χάρη και στον αγώνα των κατοίκων ματαιώθηκε οριστικά.      

Στηρίξαμε τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στη λειτουργία λατομείου αδρανών Υλικών στο Γέρμα Καστοριάς. Οι σύντροφοί μας στην Καστοριά επισκέφτηκαν τους κατοίκους στα Κορέστεια όπου αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση τεράστιου εκτροφείου γουνοφόρων ζώων που θα δημιουργήσει πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα στον οικισμό και στη γύρω περιοχή. Σημειώνουμε εδώ ότι αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν απαγορευτεί εντελώς σε μια σειρά από χώρες του Βορρά. Βγάλαμε ανακοίνωση και στηρίξαμε τους κατοίκους στον αγώνα τους.  

Γενικότερα, στο μέτρο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας, κάναμε πράξη την προεκλογική μας υπόσχεση και είχαμε παρουσία εκεί όπου ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας αγωνιζόταν και διεκδικούσε το δίκιο του.

Ταυτόχρονα είχαμε μια αξιοπρεπή, δυναμική και πολύπλευρη παρουσία εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου προσπαθήσαμε και εν πολλοίς τα καταφέραμε να γίνουμε η φωνή των κινημάτων και των αγωνιζόμενων κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας. Φέραμε πολλά θέματα προς συζήτηση στο Π.Σ, κάναμε επερωτήσεις και με τεκμηριωμένα ψηφίσματα αποκτήσαμε τον σεβασμό των Περιφερειακών Συμβούλων και φέραμε πολλές φορές σε δύσκολη θέση τη Περιφερειακή αρχή.  

 

   Κοζάνη 26/1/2022

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

 

**********************************************************************************

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ –ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Το επόμενο διάστημα όλα τα γεγονότα θα περιστρέφονται γύρω από την Ενέργεια, ειδικότερα την ηλεκτρική ενέργεια και τις ανατιμήσεις κυρίως των ειδών πρώτης ανάγκης. Κι αυτό επειδή στον κλάδο της Ενέργειας έχουμε, και θα οξυνθούν περεταίρω, κοσμοϊστορικές αρνητικές εξελίξεις με κυρίαρχη εξέλιξη τις πρωτοφανείς και σοκαριστικές αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, στο Φυσικό Αέριο και κυρίως στον Ηλεκτρισμό. Οι αυξήσεις αυτές διαμορφώνουν ήδη υψηλές τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης ανεβάζοντας προκλητικά, σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις, τον τιμάριθμο και τον πληθωρισμό που είχαμε χρόνια να τον ακούσουμε.

Οι αυξήσεις αυτές στην Ηλεκτρική Ενέργεια δεν θα είναι διαχειρίσημες για τα περισσότερα νοικοκυριά και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι λογαριασμοί που έχουν έρθει το προηγούμενο διάστημα είναι αυξημένες κατά 40% έως και 50% και αυτοί που θα έρθουν τώρα θα είναι αυξημένοι κατά 80% έως και 100%! Αυτό όμως δεν θα σταματήσει εκεί επειδή αναγκαστικά θα ακολουθούν τις αυξήσεις στη χονδρική οι οποίες ξεπέρασαν κάποιες φορές και το 500% ενώ υπάρχουν προβλέψεις για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο ότι μπορεί να αγγίξουν το 1.000% ίσως και το 1.500%!!!

Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για το φυσικό αέριο που είναι φυσικά και ο κυριότερος παράγοντας αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος και του κόστους της θέρμανσης. Και το κυριότερο είναι ότι αυτή η ενεργειακή κρίση ήρθε για να μείνει…. Ενώ οι αρχικές προβλέψεις έλεγαν πως η κρίση θα κρατήσει μέχρι την Άνοιξη, το πολύ μέχρι το Καλοκαίρι του 2022 τώρα κάνουν λόγω ότι θα κρατήσει τουλάχιστον δυο με τρία χρόνια!!!!     

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες αυτών των αυξήσεων και της Ενεργειακής Κρίσης γενικότερα;  Αν ήταν να βάλουμε μια επικεφαλίδα αυτή θα ήταν: Φταίει 100% η πολιτική της Απελευθέρωσης της Ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων του Κλάδου. Σίγουρα είναι και ο καπιταλιστικός, παρασιτικός, χρηματιστηριακός τρόπος διαμόρφωσης των τιμών που συναντάει τη δίψα για όλο και περισσότερα κέρδη των Ενεργειακών Ομίλων και των μετόχων τους. Πως όμως εκφράζεται αυτό στην πραγματικότητα το τελευταίο διάστημα;  Ποιοι είναι οι βασικοί μηχανισμοί που εκτινάσσουν τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη;

Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων

Είχαμε σταδιακά τα δυο τελευταία χρόνια υπερβολικές αυξήσεις των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όπως διαμορφώνονται από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων. Χαρακτηριστικά το 2016 κόστιζε 5 ευρώ ο τόνος, το 2019 20 ευρώ και σήμερα βρίσκεται στα 83 ευρώ ο Τόνος!

Στην παραγωγή Η/Ε με καύση λιγνίτη εκλύονται 1,5 τόνοι για την παραγωγή μιας Μεγαβατώρας (στο φυσικό αέριο περίπου το μισό). Δηλαδή 120 ευρώ μόνο για δικαιώματα εκπομπών ρύπων όταν όλα τα άλλα έξοδα (μισθοί, καύσιμα, λειτουργικά έξοδα κλπ) δεν ξεπερνάνε τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα! Είναι σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων είναι πράγματι το χρηματιστήριο της μεγάλης απάτης αφού πουλάει κι αγοράζει «αέρα κοπανιστό»! Επίσης είναι βέβαιο ότι χειραγωγείται από την κομισιόν, στελέχη της οποίας ανοιχτά δήλωναν ότι «πρέπει να γίνουν πανάκριβα ο λιγνίτης και ο λιθάνθρακας για να στραφούν οι επενδυτές στις ΑΠΕ»!!! Ταυτόχρονα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει μηχανισμός στην ΕΕ που δίνει δωρεάν δικαιώματα ρύπων σε εταιρείες και Χώρες ολόκληρες.

Αυτό το χρηματιστήριο πρέπει να καταργηθεί  ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!!!  Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεζουμίζει τους λαούς της Ευρώπης για να κερδοσκοπεί μια χούφτα απατεώνων.

 Η αύξηση των τιμών του Φυσικού Αερίου:

Η αθρόα εγκατάσταση μεταβλητών ΑΠΕ (Αιολικών & Φωτοβολταϊκών) και η μείωση ή κατάργηση του λιγνίτη και του λιθάνθρακα αύξησαν υπέρμετρα τη ζήτηση Φυσικού αερίου με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτιναχθούν και να κάνουν πάρτι οι κερδοσκόποι! Έτσι η δεύτερη αιτία της ανόδου των τιμών Η/Ε στη χονδρική είναι η ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών του Φυσικού αερίου. Σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους η τιμή του Φυσικού Αερίου ανέβηκε μέχρι και 450%!!! Και αυτό όχι επειδή, όπως γράφεται, το θέλει ο Πούτιν αλλά επειδή γίνεται μέσω χρηματιστηρίου όπου «αλωνίζουν» οι κερδοσκόποι.

Το μεγάλο ερώτημα είναι: Για ποιο λόγο έπρεπε να περάσουμε μέσα από τη μετάβαση στο Φυσικό Αέριο για να φτάσουμε στις ΑΠΕ και στην αποθήκευση «φεσώνοντας» τον Ελληνικό λαό με δεκάδες δις Ευρώ;  Έτσι για κάθε 1 MW Λιγνιτικής παραγωγής που κλείνει ανοίγουν 2 MW με καύσιμο Φυσικό αέριο! Άραγε ποιο είναι το «κέρδος» στην οικονομία και στο κλίμα αφού δεν μειώνεται αλλά αυξάνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα; Όλοι αυτοί κάνουν κερδοφόρες μπίζνες στην ενέργεια και ο λαός τους πληρώνει «τρώγοντας τις σάρκες του» και προετοιμάζεται να περάσει τον πιο δύσκολο χειμώνα της ενεργειακής φτώχειας και της πείνας.

χρηματιστήριο Ενέργειας (Target Model)

Το τρίτο και μεγαλύτερο κερδοσκοπικό παιχνίδι παίζεται εδώ στην Ελλάδα στο νέο χρηματιστήριο Ενέργειας (Target Model) που δημιουργήθηκε το Νοέμβρη του 2020 και έκτοτε οι τιμές, οι οποίες διαμορφώνονται από τρεις και μόνο Ενεργειακούς Ομίλους, πήραν την «ανιούσα». Χαρακτηριστικά, τις επόμενες μέρες της λειτουργίας του οι τιμές στη χονδρική ανέβηκαν 20% και στις δυο πρώτες εβδομάδες διπλασιάστηκαν, χωρίς να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος πέραν αυτού της ασύδοτης κερδοσκοπίας.

Άλλο παράδειγμα; Στο ξεκίνημα του Καύσωνα, όπου φάνηκε ότι θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση, οι ίδιοι κερδοσκόποι εκτίναξαν τι τιμές του ρεύματος σε 200 Ευρώ τη MW/h όταν μέχρι τότε κινούνταν λίγο κάτω από τα 100 Ευρώ ανά MW/h και δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα οι αυξήσεις στο Φυσικό Αέριο. Συμπέρασμα: Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας λειτουργεί έτσι και αλλιώς κερδοσκοπικά και χωρίς να υπάρχει καμία αύξηση των διεθνών τιμών…

Η απάτη των επιδοτήσεων του Μητσοτάκη

Όπως ανακοίνωση επανειλημμένα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δια στόματος του Πρωθυπουργού και των υπουργών του θα επιδοτήσει το ηλεκτρικό ρεύμα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. «Η επιδότηση αυτή θα αυξάνεται όσο αυξάνεται η τιμή του ρεύματος ούτως ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να πληρώσουν μόνο ένα μικρό μέρος των αυξήσεων».

Σε ότι αφορά τα ποσά της επιδότησης στα νοικοκυριά είναι «ψίχουλα» σε σχέση με τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος αλλά και σε σχέση με τις «επιδοτήσεις» που με αποφάσεις της ΕΕ και των Κυβερνήσεων δίνει ο ίδιος ο λαός μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος στους Ενεργειακούς Επιχειρηματικούς Ομίλους.

Συγκεκριμένα η επιδότηση αυτή θα γίνει από το νέο «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» το οποίο θα τροφοδοτείται από τον «κουμπαρά» των δικαιωμάτων ρύπων που λόγω εκτίναξης των τιμών στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων αναμένεται να «γεμίσει» φέτος με 1 δις Ευρώ.

Δηλαδή τι ακριβώς μας λένε; Ότι ενώ ένας από τους κύριους λόγους που αυξάνουν οι τιμές του ρεύματος είναι η εξωφρενική άνοδος των τιμών των ρύπων στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων τις οποίες τελικά πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με ένα μόνο μέρος από αυτά τα δικαιώματα που εισπράττει….. Τα υπόλοιπα θα γίνουν επιδοτήσεις για στις τσέπες των βιομηχάνων ιδιοκτητών αιολικών και Φωτοβολταϊκών.  Τα χουβαρνταλίκια λοιπόν του Μητσοτάκη γίνονται με τα λεφτά των ίδιων των καταναλωτών και δεν του τα επιστρέφει όλα αλλά από αυτά επιδοτεί και την «πράσινη ακρίδα»

Όλα αυτά που προαναφέραμε πρέπει να αποτελέσουν το κύριο πεδίο δράσης για την ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ το επόμενο διάστημα. Έχουμε την τεκμηρίωση, τις θέσεις μας τις προτάσεις μας και μάλιστα πιο ολοκληρωμένα από οποιονδήποτε άλλο κοινωνικό και πολιτικό φορέα σήμερα.

Πρέπει να απαιτήσουμε άμεσα δραστική μείωση των τιμών του ρεύματος και όλων των ειδών διαβίωσης και πρώτης ανάγκης.

 

   Μπορούν να μειωθούν σήμερα δραστικά οι τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας;

Παρά την Ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που φθάνουν στον λαϊκό- οικιακό καταναλωτή μπορούν και είναι αναγκαίο να μειωθούν δραστικά αρκεί να αλλάξει η πολιτική των σκανδαλωδών επιδοτήσεων στο Κεφάλαιο και να παραχθεί η κερδοσκοπία.

1.      Κατάργηση των «ρυθμιζόμενων χρεώσεων» (ΕΤΜΕΑΡ- ΥΚΩ- Τέλη δικτύων) που είναι «χαράτσια» στον λογαριασμό του ρεύματος και τροφοδοτούν τα ασύστολα κέρδη κυρίως των ιδιοκτητών ΑΠΕ και των δικτύων

2.      Κατάργηση όλων των χρηματιστηρίων Ενέργειας (Ελληνικό χρηματιστήριο {Target Model} – Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων- χρηματιστήριο Φυσικού αερίου)  και διατίμηση του ρεύματος με βάση τα πραγματικά κόστη. Το ρεύμα δεν είναι απλά ένα εμπόρευμα για να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας αλλά αγαθό αναγκαίο για την επιβίωση του κάθε ανθρώπου, της κάθε οικογένειας. 

3.      Ακύρωση της απόφασης του Μητσοτάκη για απολιγνιτοποίηση το 2023. Συνέχιση λειτουργίας των μονάδων που πληρούν τα Περιβαλλοντικά όρια ή μπορούν να τα πιάσουν μέσω αναβάθμισης. Η Ελλάδα είναι η μόνη Χώρα της Ευρώπης που κλείνει πρόωρα «οικειοθελώς» τους λιγνιτικούς σταθμούς της χωρίς να υπάρχει κάποια δέσμευση ή υποχρέωση. Έχει η Χώρα μας την πολυτέλεια να αφήσει να καίγονται στον αέρα (δημιουργώντας και σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους) κοιτάσματα που ισοδυναμούν σήμερα με 300 εκατομμύρια έως 1 δις, βαρέλια πετρελαίου; Σήμερα οι νέες μονάδες καύσης του λιγνίτη έχουν ελαχιστοποιήσει τη ρύπανση, έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης και μπορούν να ενσωματώσουν τεχνολογίες δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα  (CO2)

Αυτές είναι κάποιες προτάσεις που μπορούν άμεσα να ανακουφίσουν τα λαϊκά νοικοκυριά από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς του ρεύματος. Είναι όμως βέβαιο ότι η Κυβέρνηση και η ΕΕ κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή να βάλουν το λαό ως φορολογούμενο και ως καταναλωτή ρεύματος να πληρώσει όλα τα σπασμένα και από αυτά να του χαρίσουν ένα μικρό ποσοστό για να φανούν και γαλαντόμοι. 

Αυτά που δεν κάνουν αυτοί πρέπει να απαιτήσει να εφαρμοστούν ένα Νέο Παλλαϊκό, κοινωνικό μέτωπο Εργαζομένων- Αγροτών –Κτηνοτρόφων – Λαϊκών καταναλωτών ρεύματος και Πολιτών που αγωνίζονται για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Να αγωνιστούμε για μια Εταιρεία Ηλεκτρισμού αποκλειστικά δημόσια, 100%, ενιαία και καθετοποιημένη κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, προσανατολισμένη αποκλειστικά στα λαϊκά συμφέροντα. «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό». Επανεθνικοποίηση-Κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα. Μια πραγματικά Δημόσια Εταιρεία που θα πρωτοστατήσει στη νέα εποχή της Ηλεκτρικής Ενέργειας χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές ενέργειας  με σεβασμό στην αειφορία και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Στον αγώνα για πλήρη κοινωνικοποίηση του αγαθού της Ηλεκτρικής Ενέργειας.

 

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σήμερα έχουν κλείσει Ο ΑΗΣ Αμυνταίου, ο ΑΗΣ καρδιάς και τα αντίστοιχα Ορυχεία που αντιπροσωπεύουν το 50% της λιγνιτικής παραγωγής της Χώρας. Παράλληλα έκλεισαν και οι αντίστοιχες υποστηριχτικές δραστηριότητες. Μπορεί οι μόνιμοι υπάλληλοι της ΔΕΗ να μην έχουν απολυθεί αλλά οι έκτακτοι και οι εργαζόμενοι των εργολάβων που αποτελούσαν ακόμα και το 60% του συνολικού προσωπικού Βρίσκονται στην ανεργία. Είναι χιλιάδες άνθρωποι, οικογενειάρχες μεγάλης σχετικά ηλικίας που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση αφού με τίποτα δεν μπορούν να αναπληρώσουν την εργασία τους. Είναι οι βουβές απολύσεις. Εδώ εξελίσσονται καθημερινά σύγχρονα κοινωνικά δράματα και όσο περνάει ο καιρός θα τα προβλήματα θα γιγαντώνονται. 

Στο μέτωπο της λεγόμενης απολιγνιτοποίσης αναδείχτηκε περίτρανα η ανυπαρξία σχεδίου της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και των οικονομικών συνεπειών που φέρνει  το κλείσιμο της λιγνιτικής παραγωγής. Παρά τα παχιά λόγια της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενων δεν δημιουργήθηκε ούτε μία νέα θέση εργασίας προς αναπλήρωση των χιλιάδων χαμένων.

Ταυτόχρονα βγήκαν στην επιφάνεια τα σχέδια της Κυβέρνησης, μέσω του νέου νόμου για την ΜΕΤΑΒΑΣΗ που ψηφίστηκε πρόσφατα, όπως έγκαιρα το είχαμε καταγγείλει, για την πλήρη εγκατάλειψη των μέχρι πρότινος ενεργών ορυχείων και των γύρω εδαφών αφού απαλλάσσει τη ΔΕΗ από τη συμβατική και ηθική της υποχρέωση για την αποκατάσταση των εξορυγμένων εδαφών. Συγκεκριμένα ο νέος νόμος προβλέπει ότι η ΔΕΗ απαλλάσσεται από την υποχρέωση αποκατάστασης των εδαφών και αυτό θα το αναλάβει μια νέα δημόσια εταιρεία η «ΜΕΤΑΒΑΣΗ». Σε ότι αφορά τα εξορυγμένα, αποκατεστημένα και μισοαποκατεστημένα εδάφη η ΔΕΗ θα κρατήσει το 30% για να εγκαταστήσει Φωτοβολταϊκά και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες ενώ το 70% θα περάσει στο δημόσιο. Όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής έχοντας υπόψη ότι τεχνικά και οικονομικά μόνο η ΔΕΗ μπορεί να κάνει αυτές τια αποκαταστάσεις.

 Είναι τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα να εγκαταλειφτούν τα Ορυχεία χωρίς να γίνουν οι στοιχειώδεις αποκαταστάσεις όπως προβλέπεται στις εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε). Όπως είχαμε προβλέψει πολύ έγκαιρα οι επιπτώσεις στο Περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της γύρω Περιοχής θα είναι τεράστιες (ντόμινο κατολισθήσεων, αυταναφλέξεις, μόνιμη διάρρηξη υδροφόρου). Δυστυχώς η πραγματικότητα μας επιβεβαίωσε και μας ξεπέρασε πολύ σύντομα μάλιστα.

 Εμείς στην Ημερίδα είχαμε εκφράσει φόβους για μεγάλη πτώση της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας ενώ οι μελέτες που έγιναν μετά δείχνουν βάσιμους κινδύνους για εξαφάνιση και των 4 λιμνών της Περιοχής Αμυνταίου (Πέτρας, Βεγορίτιδας, Χειμαδίτιδας και Ζάζαρης) λόγω κατολισθήσεων και διάρρηξη του υδροφόρου ορίζοντα που τις συνδέει.  Όταν όλοι οι άλλοι είχαν επικεντρωθεί μόνο στα οικονομικά προβλήματα και στην ανεργία που θα έφερνε η λεγόμενη απολιγνιτοποίηση εμείς θέσαμε από το 2019 ακόμα ότι το πρόβλημα της καταστροφής του Περιβάλλοντος της Δυτικής Μακεδονίας θα ξεπεράσει σε ένταση και σημασία ακόμα και την οικονομική καταστροφή.  

 

Άξονες προγραμματισμού δράσης

Με βάση τα προηγούμενα ο προγραμματισμός δράσης πρέπει να κινηθεί στους εξής άξονες:

·         Πρώτο καθήκον η οργάνωση του Μετώπου ενάντια στις αυξήσεις στο ρεύμα και στα είδη ευρείας Λαϊκής κατανάλωσης. Πρώτος σταθμός η 5η Φεβρουαρίου που είναι Πανελλήνια ημέρα δράσης ενάντια στις αυξήσεις.

·         Εκδήλωση /Ημερίδα για τις εξελίξεις στην Ενέργεια

·         Αγώνας για στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Καμία υποβάθμιση, αλλαγή χρήσης, κλείσιμο νοσοκομείου, κλινικής, Κέντρου υγείας κλπ  

·         Αποβιομηχάνιση: Ανεργία των εποχιακών και εργολαβικών εργαζομένων. Κλείσιμο μεταποίησης και επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα.  Εγκατάλειψη της Δ. Μακεδονίας κυρίως από νέους και επιστημονικώς καταρτισμένους.

·         Εγκατάλειψη των ανοιχτών ορυχείων, περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες

·         Περιβαλλοντική υποβάθμιση και προβλήματα υγείας των κατοίκων της Περιοχής από την εισαγωγή και καύση σκουπιδιών. Από τη λειτουργία του νεκροταφείου αμιάντου στα ΜΑΒΕ

·         Καταστροφή των δασών και του φυσικού τοπίου, της βιοποικιλότητας, της καλλιεργήσιμης γης, των βοσκοτόπων, των λιμνών, της αλιείας, μελισσοκομίας κλπ από την αθρόα εγκατάσταση αιολικών και Φωτοβολταϊκών βιομηχανικής κλίμακας

·         Συμβολή στην αυτοτελή ανάπτυξη κινημάτων προστασίας του Περιβάλλοντος και της διατήρησης- ανάπτυξης του Πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Συντονισμός όλων των Κινήσεων και ομάδων    

·         Τηλεθερμάνσεις. Συνάντηση με τα συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Εκπόνηση θέσεων για όλες τις τηλεθερμάνσεις της Περιοχής

·         Να δούμε το ζήτημα του Υδρογόνου που θα το βρούμε μπροστά μας πολύ σύντομα μέσω του «Λευκού Δράκου»

 

 

 

Κοζάνη 26/1/2022

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: